Test: BESV TRS 1.3 - solidní all mountain ebike

Autor: Boris Bujok, vydáno: 19.3.2024

Že jste o značce BESV doposavad nikdy neslyšeli? My do nedávna také ne. Prozradíme co stálo za jejím zrodem a rovnou se podíváme na jeden z jejich strojů v rámci redakčního testu. Jak jezdí jejich solidní all mountain ebike označený BESV TRS 1.3? Odpovíme.

Odkud se BESV vzalo?

Za zrodem značky BESV stojí Andy Su, generální ředitel společnosti Darfon Group. Darfon je ve světě elektrocyklistiky znám především jako výrobce alternativních baterií pro Shimano pohony. A odtud byla jen krátká cesta k produkci vlastních kol. BESV se specializuje výhradně na elektrokola, v nabídce mají všechny kategorie, od horských přes městské stroje až třeba po e-gravel.

   

BESV TRS 1.3

BESV TRS 1.3 je allmountain ebike kombinující zdvihy 160 vepředu s 150 milimetry vzadu, tlumení má na starost Suntour, vidlice Durolux 36 a tlumič Edge. Odpružení zadní stavby je řešeno pomocí čtyřčepového zavěšení s čepem dělícím řetězovou vzpěru, ano, i zde najdeme klasický a osvědčený Horst Link. Rám z hliníkové slitiny disponuje integrovanou, ale výměnnou baterií umístěnou zespodu přední rámové trubky. Obě devětadvacetipalcová kola jsou obuta do plášťů s šíří 2,6 palce. Zajímavostí je jednoznačně použití 11rychlostního řazení, s dostatečným rozsahem 11-51 zubů a hlavně výrazně větší robustností a odolností než při použití dvanáctky.

Ač kolo není osazeno jakýkoliv wow komponentem, tak z něj čiší solidnost. V celém osazení není vidět jakákoliv vyložená slabina, vše plus mínus odpovídá.

 

TRS 1.3 má klasickou, nijak extrémní geometrii. Díváme-li se pouze na úhel sedlové trubky či délku zadní stavby může nám připadat trochu zastaralá, ale pro velkou část jezdců bude tato geometrie přínosná.

Hmotnost vyřeší walkmode

Když se mi nabídla možnost si na pár týdnů odzkoušet ebike BESV TRS 1.3 s velmi podobnou konfigurací jako u mého "akustického" kola, tak jsem po ni hned skočil. Nikdy jsem neměl možnost vyzkoušet ebike na víc jak pár hodin. Když jsem si ho vezl domů tak mi hlavou vrtala jen jedna věc. Jak budu ze sklepa a po schodech tahat něco tak těžkého? 26kg je přece jen trochu víc než obvyklých 15kg. Odpověď se skrývala ve walkmodu, díky kterému se z tlačení kola do schodů stala relativně bezproblémová záležitost.

 

Musel jsem si zvykat

Chvíli mi trvalo než jsem se sžil s lehce kratším reach (440mm) než jsem zvyklý a hlavně s 29" koly. Jsem zvyklý >na kole blbnout, přeskakovat překážky, ale tady to ze začátku moc nešlo. Holt jsem musel zamakat na bunnyhopu, abych kolo dostal do vzduchu. Po pár kilometrech jsem už využíval každý druhý větší kámen nebo vhodnou nerovnost, abych si poskočil.

Po dalších pár kilometrech jsem zjistil, že tu váhu a 29" kola jen tak něco nezastaví. Místní rockgardeny skoro jako kdyby neexistovaly. Při jízdě z kopce je extra váha a 29" kola spíš výhodou, ale člověk musí občas i zpomalit. Na ráfcích WTB STi30 je osazeno mé oblíbené kombo Maxxis DHF/DHR II v rozměrech 29"x2.6". Díky nim bylo pro mě kolo lépe předvídatelné a čitelné.

Brzdy Shimano MT420 mě bez problémů podržely i ve chvílích, kdy jsem si říkal, že jde do tuhého. Jediné co bych vytknul jsou brzdové páčky Shimano MT4100 na dva prsty, dá se s nimi žít, ale být to moje osobní kolo, tak bych je velmi brzy vyměnil za jedno prstové.

 

Další věc kterou bych osobně vyměnil by byly gripy které bych popsal asi jen jako "basic". Řídítka mají příjemných 780mm a tak jsem nikdy neměl pocit, že bych ztrácel kontrolu nad kolem, ba naopak. Co mě příjemně překvapilo bylo sedlo Selle Italia Model-X Superflow, upřímně jsem nečekal, že bude tak pohodlné a ani po delší jízdě mě nebude bolet pozadí.

Střední režim motoru Shimano EP8 stačí 

Což se týče motoru Shimano EP8, tak ten společně s poměrně velkou baterií (630 Wh) zaručil, že jsem se nikdy nebál toho, že bych se někde zasekl. I když občas čísla která zobrazoval display byla lehce zavádějící. 69 km na plně nabitou baterii na maximální výpomoc zní jako fajn dojezd, ale realita byla trochu jiná. V chladném počasí, kolem 4°C, mi po 22 km v kopcovitém terénu zbývala poslední čárka a 14 km dojezdu. Což se dá předpokládat, zima se moc nekamarádí s bateriemi.

  

Systém nabízí tři úrovně výpomoci, ale většinu času jsem strávil ve střední výpomoci. Přišlo mi to jako ideální poměr dojezd/výpomoc a když jsem potřeboval spěchat domů tak mi v baterii vždy zbývalo dost energie na to, abych mohl nahodit maximální výpomoc a fičet do kopce maximálních 25km/h bez toho, abych se moc zapotil. Další důvod proč jsem většinu času strávil se střední výpomocí bylo to, že při maximální výpomoci jsem se občas bál, že roztrhnu řetěz. Možná to bylo jen mým nevhodným řazením. Na ovládání systému je také extra tlačítko na ovládání světel, ale ta tady nenajdete. Tato funkce je určena pro stejné kolo ve verzi URBAN které je vybaveno i světly a blatníky.

Za zmínku určitě stojí i USB-C port na nabíjení čehokoliv ať už telefonu tak čehokoliv jiného. Když jsem se kochal výhledem tak jsem ho osobně využil na nabití mého "goupra".

Odpužení Suntour má své limity

Odpružení je tady zajištěno vidlicí SR Suntour Durolux 36 160mm a tlumičem SR Suntour Edge LOR8 160mm. Na svém kole mám úplně stejné zdvihy a jen co jsem si odpružení poladil podle svého hned jsem se cítil jak doma. Nikdy jsem neměl pocit, že by zdvihy nestačily. Také jsem byl velmi příjemně překvapen plynulým chodem jak vidlice, tak tlumiče.

Pro ostřejší ježdění byla limitující malá progresivita chodu, agresivnější či těžší jezdec bude muset výrazně ladit vzduchové komory v pružících jednotkách a nebo oželet trochu citlivosti a použít vyšší tlak.
Absence piggybacku na tlumiči se při delších sjezdech taktéž projevuje, bohužel negativně, chod tlumiče není zcela konzistentní a po zahřátí menšího množství oleje se jeho tlumící schopnost výrazně sníží a začíná být trochu "kopavý".

Jak zhodnotit jízdní vlastnosti? "Tankovitost" výrazná a znatelná. Extrémně dlouhá zadní stavba ovlivňuje agilitu a ochotu kola měnit směr. Rovný a rychlý, to je nejlepší možná varianta trailu na které se TRS 1.3 cítí jako doma. Stabilita je příkladná. Naopak, projíždění utažených zatáček patří k obtížnějším jízdním prvkům na tomto kole.

Umývání složitější

Na rámu je pár míst, která mi přijdou lehce problematická, zvláště s ohledem na čištění a údržbu. S kolem jsme jezdil v ne moc přívětivém počasí a dostat bahno ze všech záhybů se ukázalo jako docela náročný úkol. Volnější krytka portu na nabíjení baterie mi taky nepřidávala na klidu v duši. Také chápu, že vedení kabeláže přes krytku hlavového složení vypadá hezky, ale zdá se mi to poměrně nepraktické a určitě by z toho můj místní mechanik nebyl nadšen.

 

Jen 125 mm sedlovka

Kolo je osazeno sedlovkou Kind Shock e20i se zdvihem 125mm, ale určitě by se vlezla i delší. Tady bych ocenil kdyby měla zdvih 150mm abych ji mohl plně vnořit do rámu kola. Ačkoliv jsem jezdil hlavně v chladném počasí tak mě nikdy nezklamala. Jenom bych zkrátil bovden a lanko protože když jsem ji více zanořil do rámu tak jsem měl najednou nepříjemně dlouhý bovden/kabel před řídítky, ale to je jen maličkost.

Spolehlivé, ale dražší

Nikdy předtím jsem o značce BESV neslyšel, ale to nezabránilo tomu abych si na kole nedokázal zablbnout, užít si to, kam všude jsem s ním dojel a vždy jsem věděl, že i když přijde do tuhého, tak se na něj můžu spolehnout. BESV TRS 1.3 je prostě ideální kolo pro uvedení jezdce do světa allmountain ebiků, elektro novic bude spokojen, tak jako jsem byl já,   

Jak již bylo řečeno, sice kolo nemá žádný vyloženě wow komponent, ale to vykompenzuje jeho maloobchodní cena 3199 Euro (lehce na 80 tisíc Kč). Osmdesát tisíc za plně funkční All mountain / enduro eMTB? Ano, jedná se o hodně konkurenceschopnou cenu. 

Kola BESV lze zakoupit u těchto prodejců: KUBICASPORT, Pepe bike Brno, Top-cyklo Kyjov, MVbikes Rumburk, Sport Bronec Jablonec

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí