Michal Prokop: Hledání slabin - Rock Machine Whizz

Autor: Rob Trnka, vydáno: 15.9.2023

Jestli je nějaké kolo dlouho očekávané, tak je to jednoznačně nástupce legendárního modelu Blizzard společnosti Rock Machine. Kopřivnická firma nás dlouhá léta napínala, naznačovala, ukazovala návrhy či koncepty, ale teď, teď je jeho následovník Whizz hmatatelný. Festovní, jezditelný a připravený na drsné zacházení. Je třeba ověřit, že vše, co na počítači fungovalo, v simulacích vydrželo obstojí i v praxi. A tento úkol dostal Michal Prokop. 

  

"Jeden" rám, spousta možností

Již jen finální kroky

Whizz ani jeho dvojče e-Whizz už nejsou konceptem. Dávno nejsou jen v hlavách tvůrců, ani v programech designérů. Už nejsou ani působivými 3D tištěným modely s visačkou "nedotýkat se", který byl vloni představen dealerům a několika novinářům. V Rock Machine intenzivně pracují na oživení a odladění před zadáním výroby a samotným představením.

  

Zábava, servisovatelnost, odolnost

Výrazná rozdvojená horní rámová trubka, do níž je upnutý tlumič, má rozsáhlejší roli, než jen uchycení tlumiče. Je pojítkem multiplatformy mnoha druhů kol. Od městských, přes cestovní, po traily, enduro i parkové divočáky. Kola i elektrokola. Pro doplnění základních informací bude Whizz spoléhat na vlastní FPS systém odpružení vyladěný přesně na míru. Bude nadále ctít principy kol Rock Machine - zábava z ježdění, jednoduchá servisovatelnost a odolnost. Například jednoduše upravitelný zdvih, vyměnitelné patky a hadice i bowdeny vedené po konstrukci, protože nikdo nechce trávit půl dne výměnou bowdenů místo ježdění.

   

Testování na doraz

První prototypy Whizze a e-Whizze prošly procesy, které mají na starosti inženýři, designéři, mechanici, či každodenní bikoví nadšenci. Sestavení, ladění tolerancí, ověřování průmyslových řešení, montážních praktičností, či sledování běžného jízdního projevu. Nyní přišla na řadu etapa hledání slabin, rozbíjení - komplexního hloubkového testování.  K tomu už je potřeba továrních jezdců, kteří z kola dokážou doslova vyždímat všechny limity a odhalit i ty nejmenší slabiny nebo nedostatky. Továrním jezdcem Rock Machine je Michal Prokop a místem, kde testoval Whizze, bylo propršené středisko Nauders. Bláto, mokré kořeny, kameny, rozbité traily, nepřesné stopy. Bez servisování mezi jízdami, bez opečovávání mezi dny. Na doraz, tak jak to umí jen Prokop.

Foto, video: Rob Trnka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Duris 15.9.2023 - 10:59

    Poslední hřebík do rakve RM. 8 let nebo kolik dělají jeden model kola, pak představí hodně divný kolo - navíc jen ve dvou velikostech, za rok po představení ho začnou testovat. Možná příští rok začnou řešit, jestli ho budou umět vyrobit.

    • anonymní uživatel Tony (terryhoax (a) seznam.cz) 15.9.2023 - 13:14

      A.me se.to.kolo treba libi hodne a jsem rozhodlej si ho koupit hned jak bude

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 15.9.2023 - 13:21

    Pěkný bike

  • anonymní uživatel hlinak 15.9.2023 - 13:40

    Prvni kolo od RM co se me libi, bravo! Neudelate i podobnyho sjezdaka?

  • anonymní uživatel Průjmič 15.9.2023 - 14:01

    Vzhledově mi to přijde hodně zajímavý, ale hlavním důvodem pro koupi by byla ta možnost nastavení zdvihu. Patřím totiž mezi hovada co maj dvě sady výpletů obutý na DH i DC pláštích a nejradši bych měl ke stávajícím 3 minimálně další 2 bajky.... Takže za mě OK, když výroba nevyjde na 100k.

  • anonymní uživatel Tomáš (stastny-tomas (a) email.cz) 15.9.2023 - 15:31

    *hadice i bowdeny vedené po konstrukci, protože nikdo nechce trávit půl dne výměnou bowdenů místo ježdění*

    Tohle je pro mě dost důležité. Proto jsem si před lety pořídil výběhový model Treku, nikdo jiný v té kategorii už nenabízel bowdeny vedené venkem.

  • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 18.9.2023 - 15:29

    Cary mary fuk, komenty jsou fuc

  • anonymní uživatel Pepa (zdepa (a) me.com) 18.9.2023 - 17:13

    To vypada fajn, zadna taiwanska tuctovka. Good job RM

    • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 19.9.2023 - 13:16

      Sdilim tvuj nazor...akorat za tech 8 let vyvoje se toho udalo docela hodne tak snad si to vzalo to nejlepsi z kazdyho roku. Trochu mi to pripomina RB dragster

  • anonymní uživatel Ewa Farna (noway (a) prodaction.com) 6.10.2023 - 11:23

    Vi nekdo co to ma Frky za vestu s kapucou. Je to neco od silvini? Co?

    • anonymní uživatel Miro Šmajda 6.10.2023 - 12:30

      Myslím že Frky jezdí Endura hadry takže bych kouknul spíš do tohoto sortimentu

      • anonymní uživatel MP 6.10.2023 - 20:11

        Dlouhodobá spolupráce se Silvini, píšeš blbosti.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí