Video+rozhovor: Home Sweet Loam - Vojta Bláha natočil video pro WTB

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 19.12.2023

Náš top enduro jezdec Vojta Bláha vyslal do světa nové video a to byla ideální příležitost se jej vyptat na pár otázek. V krátkém rozhovoru jsme stihli probrat i nebajkové věci.

d:key: Jak vzniklo následující video? Odkud přišel impulz?
Vojta Bláha: Na konci léta mě oslovilo WTB, se kterým už pár let spolupracuju, že by se mnou chtěli natočit video edit. Hned od začátku mi bylo řečeno, že mám naprostou volnost ve výběru lokality a lidí, se kterýma bych chtěl video vytvořit. Vlastně byla i možnost někam vycestovat a udělat video tam. I když to byla lákavá myšlenka, rozhodl jsem se ale že po dlouhý sezoně (kdy jsem krom třeba tripu na Tasmánii procestoval Evropu křížem krážem) zůstanu pěkně v domácím prostředí. Ulehčení to ale rozhodně nebylo, protože jsem chtěl vytvořit nový a unikátní spoty na natáčení. To mi trvalo až do naprostého konce podzimu a dá se říct, že video jsme natočili posledních pár dní před prvním sněhem.

d:key: Tradiční věc, která nesmí chybět u každého videa či filmu, chceme nějakou historku nebo něco zajímavého z natáčení! 
Vojta Bláha: Obtížnost překážek co jsou ve videu se ukázala být o něco těžší než jsem čekal a tak jsem si při natáčení párkrát šáhnul za hranici komfortu, což by i vlastně v dobrém videjku mělo proběhnout! V plánu bylo to okořenit ještě jednou hodně ustřelenou věcí v podobě velkého dropu ze skály, ale bohužel právě kvůli podmínkám na sklonku bajkové sezony nebyla sjízdná (čti sjízdná s aspoň 50% šancí na přežití). I bez ní si ale myslím, že projekt vyšel pěkně a budu rád když se najde pár z vás který to třeba navnadí k tomu vzít bajk a vyrazit na shred!

dkey: Poslední záležitost k videu, kdo video točit, kdo fotil?
Vojta Bláha: Musím poděkovat všem, co mi pomohli a spešl kredit jde Jirkovi Fikejzovi za kameru a střih a Králikovi za foto dokumentaci! Díky nim to i občas vypadá že nejedu na nákup! (snad :D).

 

d:key: Na nákup? To vůbec. Pojďme dál. Jak hodnotíš letošní sezónu? Co se ti v osobním životě nejvíc podařilo. Ne, teď fakt nechci slyšet nic o kolech.
Vojta Bláha: Letos jsem měl asi největší radost z dokončení Bc. na VŠ... už jsem se s tím trápil 4 roky a při závodění full time to bylo občas náročný. Teď když mám hotovo, tak se mi dost ulevilo a konečně mám čas některý věci dělat pořádně. 

d:key: Budeš pokračovat ve studiu? 
Vojta Bláha: Aktuálně ve studiu nepokračuji a soustředím se 100% na kolo.

 

d:key: Super. Krásným oslím můstkem jsme se dostali k těm kolům. Co bys označil za svůj největší letošní bajkový úspěch, výsledek?
Vojta Bláha: Velkou radost mi udělaly dvě výhry na Enduroserii ke konci sezóny. Už řadu let jsem věděl že na to mám, ale nikdy se mi to nepodařilo dát dohromady. Letos to klaplo a to hned dvakrát po sobě což byl pochopitelně super pocit. Kromě toho jsem měl cíl pokořit TOP30 na světáku no a to se taky povedlo... hned z kraje sezóny v Pietra Ligure. K tomu padlo pár TOP20 umístění v jednotlivých RZtách v průběhu celý sezóny, takže nějaká motivace na příští rok rozhodně je! 

d:key: Na druhou stranu, jaký byl největší zážitek na kole?
Vojta Bláha: Asi opět Tasmánie... jeli jsme tam na první dva závody EDR v březnu a opět to byl bombastickej zážitek. I když už jsem na Tasmánii byl, Maydena bikepark pro mě byl novinka. Nebál bych se to přirovnat k Whistleru... samozřejmě trochu menší kopec, ale tratě skvělý a prostředí zas úplně něco jiného.

d:key: Teď jsi na tréninkovém kempu v teple. Kde jsi, co máš na programu, kdo ti dělá parťáka, jaký jsi vytyčil cíl kempu?
Vojta Bláha: Jsem na Gran Canarii, což už je pro mě celkem známá lokalita. Dá se tu skvěle připravit fyzička ale i traily tu jsou dobrý. Vzal jsem si gravel a enduro, takže to tu tak nějak mixuju. Parťáci se mi tu střídají, protože vlastně skoro nikdo nemá čas na celý měsíc. Většinou tu někoho buď potkám, pojezdim s mistnakama a taky mě tu na střídačku kontroluje rodina.

d:key: Furt tě vidíme na klasickém kole, co ebiky, ty tě mijí nebo?
Vojta Bláha: E-biky teď moc nejezdím protože Actofive žádný nevyrábí a asi zas takový fanda nejsem abych si nějaký pořídil jen pro vlastní potřebu. Ale kdo ví, třeba se to změní a nebo Actofive s něčím přijde! Každopádně nejsem odpůrce.

d:key: Vrátím se zpět k videu, když už je to edit pro WTB, tak se musím zeptat na oblíbené kombo plášťů?
Vojta Bláha: Za mě určitě Vigilante 2,5 předek a Judge 2,4 vzadu. Obvykle nejměkčí směs a nejtvrdší casing. Za většího mokra ještě rád jezdím Verdict. Krom pláštů ještě musím pochválit jejich CZR karbonové ráfky - celý rok 2022 jsem dal na jednom jediném páru kol! Letos už bohužel jednou nevydržel, ale to je pro mě pořád nepředstavitelná výdrž když se podívám pár let zpátky, kdy jsem byl schopen projít 15 zadními koly za sezonu

d:key: Patnáct zadních kol, to je slušnej výsledek, posíláme pozdravy na Vysočinu :). Díky za tvůj čas, užívej tepla a držíme palce do nové sezóny!   

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kule 19.12.2023 - 11:37

    "nebyla sjízdná (čti sjízdná s aspoň 50% šancí na přežití)" - Max by to urcite dal i tak, ze? ;) :D

  • anonymní uživatel Luboš 20.12.2023 - 13:36

    Taky posílám pozdrav na Vysočinu a už fakt ne

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí