Test: Giant Reign E+ 2 - mini sjezďák s maxi baterkou

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.4.2024

Giant Reign určitě není třeba představovat, avšak s jeho elektrickou variantou pod názvem Reign E+ se u nás nesetkáváme úplně často. Tudíž si jednak zaslouží představit a samozřejmě taky otestovat.

Aktuální, v pořadí druhá, generace elektrického Reignu byla představena pro modelový rok 2022 a od té první se liší, no, vlastně skoro vším, kromě názvu. Překopaný je design, geometrie. A co je u elektriky hlavní, samozřejmě taky motor a baterky Reign používá stále motor Sync Drive Pro 2, který Giant představil právě na tomhle kole.

Nejdůležitější rozdíly oproti první generaci jsou:

  • O 5 Nm vyšší krouťák (nárůst z 80 na 85 Nm)
  • Výrazně menší velikost, čímž se zlepšuje průchodnost kola v oblasti klik
  • Malý integrovaný displej na horní rámovce a elegantní ovládání RideControl Ergo 3 z řídítek
  • SyncPro dvojka je u všech Reignů E+ spojená s baterií s ohromnou kapacitou 800Wh. Kterou lze navíc přídavnou baterií navýšit o dalších 250W, pro případ, že chcete jet fakt daleko, nebo machrovat před kamarádama, že máte kilowatovou baterku

S gargantuovskou baterií jde ruku v ruce design. Trend posledních let je vyrábět elektrokola, co si spletete s "normálním" kolem, baterka i motor jsou tak integrované, že můžou leckoho zmást. Reign nemůže zmást asi nikoho. Buď máte na první pohled ebike, nebo kolo na pašování exotických zvířat. Spodní rámovka je prostě VELIKÁ. Co se týče toho pašování, teoreticky by šla vlastně použít taky, protože celá spodní "stěna trubky" je pouze plastový kryt, který po odšroubování jednoho jistícího šroubu (není potřeba nářadí) odhalí vyměnitelnou baterii. Tu lze vyjmout po povolení jistící mechanismu 25 Torxem (je potřeba nářadí). Nabíjet ji můžete buď vytaženou skrze adaptér, nebo samozřejmě skrze konektor v motoru když je v kole.

Testuju verzi Reign E+ 2 z modelového roku 2023. Ta, za katalogovou cenu 156 999 Kč, nabízí hliníkový rám, nejlepší a nejvýkonnější motor co Giant vyrábí, největší baterku co Giant montuje na kola a komponentové osazení popsatelné asi jako "vyšší střední třída". Shimano SLX zajišťuje pohon, brzdy a řazení, tlumí vzadu Fox Float X Performance, vepředu je masivní RockShox Zeb Select se 170mm zdvihu. Zbytek dílů si Giant víceméně "vyrábí sám", ať už jde o kola (lépe řečeno ráfky Giant na nábojích Shimano Deore), kokpit nebo teleskopickou sedlovku se zdvihem 150mm. Samozřejmě, jak říkají v Anglii, Slon v pokoji je v tomhle případě hmotnost. Tohle kolo na první pohled dost váží a ani komponentově se negramařilo, tudíž "ručička" digitální váhy ukázala u testovaného kola 25,3 Kg bez pedálů. Na jednu stranu je to dost, na druhou stranu, bývaly časy kdy tolik vážily kola, o kterých jsme všichni snili (Ahoj Banshee Screame). A ty v sobě rozhodně neměly integrovanou lanovku, jako má Reign E+.

      

Geometricky je tohle kolo z hlediska roku 2024 moderní, ale ne přehnaně agresivně-progresivní. Reach v testovaném Mku je obvyklých 450mm, resp 455mm ve vyšší poloze flip Chipů. Jo, i elektro Reign, podobně jako jeho "unplugged" brácha používá k úpravě geometrie otočně vložky ve spoji vahadla a seat-stays (horních vzpěr zadní stavby). Zadní stavba je, díky menšímu zadnímu kolu, dlouhá (pro ebike) přijatelných 454mm, hlava je položená na 63,7° resp 64,5°, sedlovka postavená buď 76,7° nebo 77,5° a bb drop je 15 nebo 25mm. Zdvih vzadu 160mm, vepředu 170mm. Prostě moderní enduro. A tohle má motor.

Důležitá poznámka k tomu Zebovi, Giant na E-Reignu přešel na ebajkový "standard" hlavové trubky - už to není jenom tak obyčejný tapered krk z 1,1.8 na 1,5 palce (semi integrované hlavové složení 44mm-56mm). Je to pták, je to letadlo, ne je to Super Taper, kdy má vidlice nahoře normální průměr "Jedna-Jedna-Osm", ovšem dole má jenom "Jedna-Osm" (hlavové složení 44mm-66mm). Když kupujete celé kolo, je to jedno, ale pokud byste chtěli ladit, je potřeba na tohle dát pozor. Udávanou výhodou je samozřejmě vyšší tuhost.

Kolo je složené, baterka nabitá, appka RideControl je stažená, nainstalovaná, spárovaná s Reignem, kolo si stáhlo poslední aktualizaci softwaru, kontrolky barevně svítí, je čas vyrazit na trať. Jo, i tohle je biking v roce 2024.

V appce se dají nastavit základní parametry motoru pro každý z 5 jízdních režimů, můžete nastavit maximální výkon dopomoci a "prodlevu", kterou bude motor mít, jinak řečeno, jak rychle bude reagovat na pedál. Po chvilce posouvání kuličky na obrazovce doleva a doprava tam vracím tovární nastavení a jdu ven. Mimo tohle, umí applikace i zaznamenávat jízdu a spárovat se se Stravou, mě se hodí grafy hlavně pro tenhle test, vám se můžou hodit až budete ukazovat kámošům s "analogovým kolem" kolik toho můžou stihnout a vyjet, kdyby nebyli líní koupit si ebajka...

Než dojedu na trailu, mám dost času při asfaltovém přejezdu osahat si chování motoru. Gianťácká Yamaha měla vždycky příjemnou vlastnost v podobě relativně plynulého "vypínání" motoru při dosažení limitní hranice 25 km/h. Oproti starším motorům Bosch nebo Shimano, nemám pocit, že mě někdo v pětadvacítce zatáhne za trička dozadu. To samé platí i při nástupu výkonu, Sync Drive Pro 2 při nejvyšším úrovní dopomoci "táhne vocpoda", ale nemám pocit tak brutálního binárního "on/off" nástupu jako má třeba Shimano. Co se týče negativ, většina testerů se shoduje, že tenhle motor, navíc na tomhle kole (zaměřeném spíš na sjezdy než výjezdy) má tendenci vycucávat baterku o trochu víc, než to dělá konkurence. Bavíme se ale o jednotkách procent, což může být významné hlavně u kol s menší baterkou, nicméně u testované "Osmistovky" jsem zpravidla odpadl dřív já, než baterka. 

Čímž se dostávám k metodice testování. Tohle kolo jde díky velké baterce samozřejmě používat i na celodenní výlety po kopcích, kdy uživatel smysluplně využívá všech režimů, včetně poměrně slušně fungujícího režimu "auto", který nastavuje dopomoc podle aktuální situace. Na to ale nemám úplně čas. Na co čas mám, je najít kopec kde jsou super traily, drtit ho na mód nejvyšší dopomoci "Power" nahoru a dolů dokud si nemusím dole násilím otevírat prsty, jak jsou zaseklé na řídítkách. A pak jet domů. Efektivita level milion, sranda taky.

Při tomhle použití mi (pro mých cca 90kg v plné zbroji) appka Ride Control vyhazovala tyhle data: 
(Neberte je doslova, je to plus mínus autobus průřez třeba 10 testovacími jízdami na různých místech)

Za hodinu - ujeto průměrně +/- 16 km/h, průměrně nastoupáno okolo 700 výškových metrů při spotřebě +/- 40% baterky. Nahoru vždycky na Power, dolů na Sport (druhý nejvyšší stupeň). S jistotou mohu říct, že na kole dám 30 km vyjížďku s nastoupanými (a naklesanými) 1500m a ještě v baterce něco zbude.

Do kopce tenhle "plnotučný ebike" jede, jak se dá na první pohled očekávat.  
Dá se jezdit do kopce po asfaltu na lehký převod, maximální dopomoc, táhnout na tkaničce od bruslí kámoše na "obyč kole" a u toho se nepotit. 
Dá se jet hrot do kopce, aby vám nespadla rychlost pod 25 km/h. 
Dá se drtit to v náročném terénu s tepy přes 150 a užívat si srandu i po cestě nahoru.

Pokud bych zůstal u té terénní částí uphillu, začaly už při výjezdu "prosvítat" silné stránky, nebo jinak, výrazné povahové rysy tohohle kola. Na jednu stranu samozřejmě dlouhé a položené kolo není úplně "horská koza" co se otočí na pětníků a šplhá kdekoli téměř bez námahy. Na druhou stranu zadních 160mm zdvihu na virtálním systému Maestro, má za úkol vymazat všechno co se pod vámi děje a přitom držet zadní kolo na zemi v každé situaci. Trakce je výborná, jezdec nedrncá, kolo jede. Právě tahle trakce, a že ji má kolo na rozdávání, mnohdy nahradí horší ovladatelnost. Vyberete směr, šlápnete do pedálů a motor a odpružení vás provedou i místy, kde byste na první pohled stopu nevolili. Zadní stavba je samozřejmě aktivní i pod pedály a pohupuje se, nicméně s motorem ztracené watty neřeším. Co se výjezdu týče, je potřeba dávat pozor u mulletu na to, že někdy má tendenci přední kolo hladce projet výmolem a zadní do něj zapadne. Těch situací/výmolů v tomhle rozměru ale není moc a v drtivě většině to opět požvýká Maestro a Fox Float. Poslední, ne až tako pozitivní charakterový rys, který se odhalil už ve výjezdu, byl fakt nízký střed a s ním spojené i pedály, při použití pozice "Low" na flip chipu. Reign má parádní krátké 160mm kliky, ale i tak jsem škrtal dost. A nejenom klikama, poměrně často se mi podařilo škrtnou i chráničem motoru. Tenhle problém v pozici "High" magicky zmizí.

Jsme na vrcholu kopce, začátku trailu. Při mojí metodice testování ebiku - nevolím nějak extrémně dlouhé kopce a po cestě nahoru se snažím v první řadě nezadýchat a oddychnout si, bývá jediná nutná příprava před sjezdem - sedlovku dolu, přehodit na těžší převod a snížit úroveň dopomoci. A vzhůru dolů.

Ty rysy, co ve výjezdu "prosvítaly", po cestě dolů dost jasně svítí. Reign E+ je, (a to platí v obou polohách flip chipu) absolutní požírač trailů. Prostě vyjedu, vyberu stopu (je vcelku jedno jakou) a tohle kolo už si ji nějak požvýká. Zadek chodí skvěle, brždění má velmi malý vliv na chod zadní stavby, prakticky neznatelný, takže brzdit můžete kde chcete. 
Zeb je sice u tohoto kola v trošku diskutabilní variantě Select, což znamená že má uvnitř místo Chargera upravenou Motion Control RC patronu, takže je to vlastně plusminus Domain. Ale pořád je to megatuhá vidlice s 38mm nohama a pokud nevyžadujete precizní ladění kompresí a odskoků, požere co má, obstojně tlumí a terénem vás provede velmi zkušeně. S položenější geometrií a nízkým těžištěm kola, díky motoru a baterce, se dají prudká pasáže projíždět nesmyslně sebejistě.

 

No a upřímně, to jde vlastně i v té "vyšší" geo. Určitě nechci nějak snižovat funkci flip chipu u tohohle kola.
Když ale vybíráte mezi: "nízkým a položeným" a "ještě nižším a položenějším", pro ježdění v našich zeměpisných podmínkách mi přišel Reign E+ v pozici High jako všeobecně lepší kolo. Ano, částečně přijdete o pocit "naprosté nesmrtelnosti" při jízdě v prudkých pasážích nebo v náletu do extrémně rozbitého a rychlého terénu. Zůstává ale pocit "skoro-nesmrtelnosti", který mi stačil. Oplátkou za to získáte výrazně, výrazně lepší průchodnost terénem (ve vyšším setupu jsem snad ani jednou neškrtl o zem, ani motorem ani pedály), trochu vzpřímenější sedlovku a tím pádem příjemnější geo pro výjezd. 
A hlavně - masivní porci ovladatelnosti, ať už jde o technické výjezdy, nebo pomalejší pasáže. 
Testování jsem začal v Low, po dvou vyjížďkách přesedlal na High a už jsem se nikdy nevrátil zpátky. Low může mít výhodu pro některé jezdce možná pro bikepark nebo na přidání si sebedůvěry někde ve véééélkých kopcích. 

Co se obratnosti týče, je to 25+ kilový ebike se zadní stavbou 454mm. Nečekejte od tohohle kola nějaké divoké poskakování, "jibbování" nebo sklony k trialu. Tohle kolo umí jet rychle díky němu sjedete kde co. Srovnání s kolem bez motoru z hlediska "hravosti" je velmi diskutabilní oblast, éčko bude vždycky těžší a línější, Reignu se ale musí nechat, že do kopce ani z kopce jsem nikdy neměl pocit, že bych seděl na "autobusu" a od prvního dne, se mi jezdilo výborně. Ono pomohlo to, že jak teď moc nejezdím, nenaskakoval jsem tentokrát na tohle kolo plný dojmů a pocitů z "analog kola", protože jsem na žádném neseděl minimálně půl roku. Nahoru zadarmo, dolu zábava.

Kdybych měl vypíchnout nějaká negativa, asi by moje myšlenky směřovaly zase k Maestru. Na jednu stranu je to super aktivní systém, který má sympatický předvídatelný průběh. Na druhou stranu u takhle těžkého kola určeného pro jízdu v nejnáročnějším terénu, je občas cítit boční flexe v zadní stavbě. Reign prostě nepatří mezi ty nejtužší ebiky.

Druhá slabina s Maestrem taky souvisí, jde totiž o spodní úchyt tlumiče. Tím prochází čep spodního vahadla. A je nad motorem. Protože je nad motorem, nemá z něj voda kam odtékat, takže může lézt do ložisek. Horší ale je, že z nějakého důvodu se spoustě odlétajícího bahna od kol, podaří najít cestu právě do tohohle "jezírka", kde pak bláto velmi rádo "zazdí" tlumič. A jde ven velmi těžko, nejlepší varianta je tlumič ven, bláto vyčistit. Bahno by asi šlo zastavit trikem s kusem umě vyřezané moto pěny, problém s vodou asi vyřešit nelze, tady je na místě pouze zvýšená péče o sadu ložisek v tomhle místě. Myšleno časté čištění a spousta vazelíny.

Naopak, pokud bych měl vypíchnout něco, co mě příjemně překvapilo, bylo by to asi ovládání na řidítkách. Dobře reaguje, nezavazí, nestalo se mi snad ani jednou, že bych nechtěně za jízdy přepnul režim dopomoci. Stejně fajn je "displej" na horní rámovce. Pár diod vám sdělí všechno co potřebujete při jízdě nahoru a dolů vědět a nemusíte kvůli tomu mít další bazmek na řídítkách.

Znáte tu scénu ze Žhavých výstřelů dvojky, kdy se Harbinger složí, Topper Harley mu půjčí kapesník a on mu pak řekne "Díky Toppere, vrátil jsi mi smysl života!". Nějak tak, jsem se cítil s tímhle kolem a chutí do cyklistiky jako takové. Když nemáte tolik času co dřív a vlastně ani nemáte nějak zásadně chuť trávit na kole celé dny, nicméně chcete se občas dobře projet z kopce a nezabít tím víkend nebo odpoledne, je tohle to pravé. Z kopce jede jako sjezďák, do kopce skoro zadarmo a taky se dá vytáhnout kámoš na laně. Taky skoro zadarmo. Tohle kolo se dá dávkovat jako kroska, hokej, tenis, pinec nebo vím já, co ještě lidi dělají, když mají děti, práci a málo času. Prostě se sebrat, hodinu bez zastávky jezdit nahoru a dolů, pak se napít, převléct a jet domů. Na celodenní vyjížďky kolem řeky, šourání po horách a epických výhledech, na to jsou určitě vhodnější ebiky, co budou míň extrémně sjezdově zaměřené. Ale na sekání jízd na domácích trailech, na místech, kde se musí běžně shuttlovat nebo třeba jenom v bikeparku, kde se vám nechce stát fronta na laso, je tohle kolo naprosto ideální. Nahoru vás vyveze skoro samo a dokonce udělá z jízdy do kopce zábavu, z kopce vás podrží a dovolí vám jet skoro všude.

Chcete vědět víc? Tak koukněte sem na modely Reign E+.

Foto: @tomkabela

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel jakub (jokolo (a) centrum.cz) 24.4.2024 - 8:57

    recenze dobra, jen pozor na jednotky '250W, pro případ, že chcete jet fakt daleko, nebo machrovat před kamarádama, že máte kilowatovou' kapacita vzdy watthodiny, takze 250Wh a kilowathodinovou

    • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 29.4.2024 - 9:47

      to jo machrovat pred kamosema ze mam elektriku? Spis bych dostal kopacku do guli

  • anonymní uživatel PetrS (petrmma1 (a) gmail.com) 24.4.2024 - 10:37

    Mám ho ve vyšší specifikaci ale o rok starší model. Super kolo. Vyzkoušel jsem ho letos pořádně tři dny ve Finale a bomba.

  • profilová fotka Strejda 24.4.2024 - 11:10

    ...ke spotřebě baterky (a blbý otázce jak daleko to dojede): Já s výbavou tak 105kg, baterie 640, kámoš 85kg, baterie 900(NORCO)--motory EP8....nahoru 80% Eco, v nejtěžším stoupání Trail, dolů jen Eco...jedno celý kolo cca 7,5km (3km dolů - 3,5km nahorů dle Mapy.cz 325 výškových m.)...baterie 640 co jedno kolo to jedna čárka, lehký počty..když já už musel šlapat za svý, Norcu s 900 baterkou zmizela teprve třetí čárka...nutno dodat že byly jen 2 stupně nad, 2/3 cesty bláto a 1/3 5cm sněhu.. ..tak když už je tady zase ten zatracenej eBike k posouzení ;-)

  • profilová fotka Dan Klimeš 24.4.2024 - 13:36

    moc dobrý test a pěkný foto, díky

  • anonymní uživatel Electronic Supersonic 24.4.2024 - 18:05

    tak proto cert tak dlouho absentoval (a ted vazi 90 kg v plne zbroji), on se rozmnozoval!

  • anonymní uživatel Lukáš Vrána (raven.vrana (a) seznam.cz) 24.4.2024 - 18:11

    Mám E+1 2022 - super bike, jen jsem kapnul na špatnou verzi X2. Teď už je upgradovan na 2024 verzi a jezdí se dal. Úplně sjezdak to není, ale snese toho fakt hodně (mám pro srovnani i DH kolo). Lehce neohrabaný, ale díky geo a hmotnosti je to tak nějak jedno. Na skocích fajn, nepopotáhnu ho tolik, ale v letu je stabilní.

    • anonymní uživatel raddes 25.4.2024 - 6:59

      špatnou verzi X2? Co to je?

      • anonymní uživatel Lukáš Vrána (raven.vrana (a) seznam.cz) 26.4.2024 - 21:25

        Verze 2021-23 praská... mrkni na web, řešila se i svolavacka od FOX. 2024 je už ok

        • anonymní uživatel Ondris 1.5.2024 - 16:06

          Bohuzel nemas pravdu. MY24 ma vady predchozich modelu jen schovane. Jinak je to stejna nalestena bida.

  • anonymní uživatel Downhillfil 24.4.2024 - 22:12

    minisjezďák je to tak možná v tom, že bez toho motůrku by se s tím šlapalo úplně na ho*no, ale jinak strašnej bullshit...

  • anonymní uživatel Hanzl 25.4.2024 - 6:55

    Chlapi z dolekopu, co pouzivate za techniku, aby ty fotky v pohybu, ve vzduchu byla ostry a v dobre kvalite?

    • profilová fotka Keli 25.4.2024 000 7:49

      Tohle fotil fotograf. Vyfotit sám sebe ve vzduchu je oříšek, pomůže např GoPro fotka z videa. Když se podaří, tak je ostrá :⁠-⁠)

  • anonymní uživatel LipnoKST 25.4.2024 - 7:01

    Fotka c.9 proc si nekdo dava triko do trenyrek! :D

    • anonymní uživatel Trenkotrikofil 25.4.2024 - 7:38

      To jsou starosti :-D)))

    • profilová fotka M3 25.4.2024 - 8:24

      Triko v trenkách je základ

    • anonymní uživatel PTBack 25.4.2024 - 10:42

      Bez trika v trenkách už nikdy.

      • anonymní uživatel Strejda 25.4.2024 - 11:04

        ...hřebínek a zrcátko v zadní kapce...prostě móda se furt vrací...

    • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 29.4.2024 - 9:49

      To jsou ebikeri kamo...tam je divny chovani zaklad

      • anonymní uživatel Gabosh 29.4.2024 - 10:49

        Jako e-bike osobně nechci :) Ale jak jsem vzpomínala teď v sobotu na minulou neděli když tě Ebiker tahá s lanem do kopca :):) Těším se na další takové vyjížďky ! ;) :). (Vše je o lidech ne o tom kdo má to a to kolo ;))

        • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 29.4.2024 - 12:06

          Bohuzel nesdilim kladnou zkusenost s ebajkery spis zcela opacnou. Krasa v ruznosti nazoru

  • anonymní uživatel Kule 25.4.2024 - 12:49

    Čerte, Čerte, miluju tvůj pedoknír :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí