MojeKolo

Report: Bikerally Hanácké Stezky - Petr Janeček zvítězil podruhé v WBS 2024

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 1.5.2024

Hanácké Stezky v Motkovicích po taktovkou Romana Hájka rostou a zázemí jen vzkvétá. Znovu po roce sem proto bikeři přijeli bojovat o cenné body do seriálu Gergel Wood Bikerally Series. Letos zatím počasí WBS přeje, a tak byl i druhý závod prohřátý sluníčkem, pohodou a rychlými prašnými eRZetami.

Pořadatelé opět připravili zajímavé tratě, které kombinovaly narýsované traily s častými odbočkami mimo zažitou flow, což tradičně řadu jezdců potrápilo. Jediné, co by snad mohlo zdejším stopám chybět k dokonalosti, je větší sklon. V závodním tempu bylo totiž potřeba pořádně dupat do pedálů, takže druhý podnik WBS nakonec prověřil jezdce hlavně po fyzické stránce a pumpovacích dovednostech.

Počet startujících se zastavil na krásném čísle 174. Pokračuje nám tak vysoká účast riderů po rekordních Tošovicích, adrenalinové víkendy se nám trochu prodlužují - ale nebojte, už ladíme druhou časomíru a vymýšlíme, jak to pro vás urychlit.

Atmosféru řádění na eRZetách doplnilo super zázemí okolo "základny" stezek - vyladěný bufet, který do všech po celý den pumpoval pochutiny, pivečko a další - až dokud se úplně vše nevyprodalo - k tomu došlo asi 10 minut po závěrečném vyhlášení, takže timing parádní. Další atrakcí byla samozřejmě tradiční Capri-Sun Bike školka s naleštěnými dětskými biky od FDF Bike Shopu, a plně vybavené zázemí od Bike Garage Prostějov - se servisem a výstavou voňavých Norco bikes v akčních cenách.

O bezpečnost a rychlou mobilitu pořadatelů i Paradownhillistů se postaral Milan Hrubý za Polaris / Agrocar, o hladký průběh dne pak duo Honza Haferník a Šimon Dvouletý. Další WBS funkcionáři se tak mohli vydat na trať mezi zbytek Bikerally smečky navnímat tempo a atmosféru - ředitel seroše Haff, ředitel závodu Hája, tradičně bezpečák Kikin, a nakonec i speaker Peca, který odněkud vytáhl starého pevňáka a ukázal, že to v rukou pořád má!

No den to byl dlouhý a tempo jako vždy vražedné, tak se pojďme mrknout, jak to probíhalo v jednotlivých kategoriích.

Paradownhill

Jako první se jako vždy na trať pustili quadaři. Kategorie opět posílila, a tentokrát se na start postavilo hned 5 Paradownhill speciálů. Duo z Monoski Zlín: Kudrna, Malec, za Horsefeathers Majkl Kosík, a z Polska bardzo borci Jedrzejko a Witkowski.

Pro Mateusze Witkowskeho to byl první WBS závod, a tak šel spíše po zkušenostech a vyzkoušel, jak to bude jeho para-speciál dávat... nakonec 5. místo a klobouček za to, že to dovezl do cíle. Kluci z Monoski mají relativně podobné quady, a tak mohou díky podobným podmínkám soupeřit hodně natěsno. Tentokrát to lépe sedlo Jirkovi Kudrnovi a bere bronz za 3. flek. Neskutečný souboj ale předvedla vedoucí dvojice Kosík, Jedrzejko - taktéž oba na podobných strojích, které mají oproti konkurenci značné výhody, takže se o desetinky přetahovali mezi sebou, a ostatním uletěli o více než 2 minuty! A rozdíl mezi nimi v cíli??? Přesně 0,0s!!! Slawomir před poslední RZ byl ještě ve vedení, ale Majkl dokázal zatáhnout a manko stáhnout. Pravidla WBS jsou v tomto v souladu s regulemi automobilové rally, a na základ toho - v případě rovnosti časů - rozhoduje lepší čas z RZ1. A tu zajel lépe Michal Kosík a navazuje tak na vítězství z Tošovic. Slawa Jedrzejko ukázal velkou kvalitu a částečně si po Toškách spravil chuť, kdy tam kvůli technickým problémům nakonec nemohl odstartovat. Rozdíl 10 bodů do seriálu je za jednu desetinu hodně krutá daň - ale to je bikerally! Jen tak dál borci!

Ženy

Na start kategorie Žen se postavilo 10 závodnic, což je ještě více, než v Tošovicích. Ještě větší radost ale máme ze dvou Barborek - Kocourkové a Linhartové - kdy děvčata jsou narozena v letech 2013 a 2014, a bravurně absolvovala všechny 4RZ s naprostým přehledem! To jsme ještě v Bikerally nezažili a jde tak o další příslib světlé budoucnosti českého bikingu.

Na optimismu nám přidává i potvrzené vítězství Sáry Markové (ročník 2010), kdy svým dvěma sokyním na stupních vítězů nadělila 8 vteřin! Za Sárou se totiž strhl ostrý souboj o stříbro mezi Machovou a Odložilovou. Lucka Odložilová se dostala po 3. RZ na druhé místo, Verča Machová ale nenechala nic náhodě, v poslední RZ zatáhla a nejrychlejším časem se dostala zpět před Lucku na konečné 2. místo. Lucka Odložilová tedy bere bronz.

Střelci

Po první RZ to vypadalo, že bude pokračovat spanilá jízda Olivera Fialy, který suverénně ovládl loňskou sezónu a v podobném stylu zahájil i tu letošní. Po vyhrané RZ1 už Fiala další dílčí vítězství nepřidal, ale i to nakonec stačilo na vítězství, ikdyž dost těsné. Do Mostkovic totiž dorazilo silné duo mladých pušek z Commencall FDF Teamu - Tureček, Matoušek. Mikoláš Tureček zásadně chyboval hned v RZ1, což ho zřejmě stálo vítězství. Všechny další eRZety totiž s přehledem ovládl a posunul se na konečné druhé místo ve Střelcích o 1,9s za vítěze Olivera Fialu. Filip Matoušek zajížděl stabilní výsledky, které však stačily "pouze" na třetí flek, o 0,8 vteřiny za svým týmovým kolegou. Za touto elitní trojkou Střelců pak byla více než 6 vteřin mezera.

Mini

Ze střelců vypichujeme ty nejmladší jezdce do kategorie Mini - tedy ročníky 2013 a mladší. Mezi těmi byl nejrychlejší Jiří Luska, za ním Mikuláš Paprstkář, a TOP trojku uzavřel Dominik Kopecký. Celkem v kategorii, které je sotva 10 let, odstartovalo 9 jezdců!

Absolutně - Muži

Po trojmístných startovních číslech už se na trať pustili největší šílenci od jedničky. Hlavní startovní pole odpálil vítěz Tošovic Janeček, a první flek spolu se startovním číslem 1 dovezl až do cíle, s náskokem 1,7s na dvojku. Je tedy jasné, že uhájil a upevnil své průběžné vedení i do dalšího závodu! Podruhé druhý byl ale po skvělém výkonu Kuba Brázdil za Barney Cycle, takže rozhodně zůstává Peťovi na dostřel, a rýsuje se hodně zajímavý souboj o titul absolutního šampiona 2024 - pro oba by to byl premiérový titul, a tak budou oba borci celou sezonu hodně hladoví! Pro bronzovou placku si sebejistým výkonem doplachtil šampion roku 2022 Petr Malý - Maloch racing team, napravil si trochu chuť po Tošovicích. Na čtvrtém fleku dojel Tomáš Huňa (SBT Fryšták Mondraker Kolofix), který po zastávce v Gentlemanech přeskočil zpět do Mužů za rychlejší konkurencí, 5. flek pak patří Jardovi Prchalovi (4Ever Cyklo Bulis), který byl zároveň nejrychlejším Juniorem.

Junioři

O větu výše jsme prozradili vítěze Juniorů, kterým je Jára Prchal - cenným vítězství si náramně zlepšil chuť po 6. fleku v Tošovicích. Skvělým výkonem se blýsknul Honza Mašlán z SBT Fryšták, který udržel nervy na uzdě a držel dvojku celý den, a nakonec až do cíle. Na Prchala sice ztratil 4,3 vteřiny, což se zdá být dost, ale první pětka absolutně jela fakt hranu, a mladý Mašla byl hned v závěsu na 6. příčce. 3. místo si zajistil Standa Mlčák za Top on Trail DH team, když mu na Mašlu chybělo přes 6 vteřin... rozestupy mezi Juncky byly tedy větší, stejně tak jsou ale velké rozdíli v jejich umístění oproti Tošovicím... Standa je v podstatě jediný, který má za sebou dva stabilní výkony (2x 3. místo), jinak to mají ogaři jak na houpačce - po sečtení bodů se to tedy víceméně srovná a nastane drama do dalšího průběhu sezony!

Hardtail

Do Hardtailů do toho vlítla totálně naplno dvojice Max Cielecký a domácí letec Adam Nor. Adam začal perfektním časem a ujal se vedení o 0,6s. V RZ 2 a 3 přidal pokaždé po další desetině. Pak se ale ukázala záludnost rallysportu - v poslední RZ přišel pád, defekt, a bylo po nadějích! Trpělivostí si tedy pro vítězství dojel Max Cielecký s náskokem 3,6 vteřiny na druhého. Tím byl Ondra Pagáč z MTB Vizovice. Třetí pak Šimon Bagar (BSB Team) s odstupem více než 5 vteřin. Stupně vítězů tak snad poprvé plně obsadila nová generace, když legendy Slováček, Hrabec, ani Kikin nedokázali na šlapavé trati mladým stíhat. Tady si nemůžeme odpustit rýpnutí do Sáčka, který takovou oblož neustál a po úvodní RZ vrátil číslo a ujel.  Kikin sice z boje neutekl, ale alibisticky se vzdal bodových ambicí a po zbytek závodu předváděl divákům leteckou show. Tomáš Hrabec bojoval srdnatě, ale i jeho postihla krizovka v poslední RZ a celkový čas nebyl nic moc. Největší čest HT legendám tak nakonec trochu překvapivě zastal WBS speaker Peca Mach, který si zajel pro pěkné 4. místo v HT. Na prudších, techničtějších tratích, kde se trochu smáznou negativa old-school 26" pevňáku by tak Peca mohl ještě předvést hodně pěkný sport - od bývalého HT šampiona by se to nabízelo.

Gentlemani

Mezi Gentlemany se tentokrát nejlépe vyspal Zdeňa Pančocha z Bikecore OE, který jel palbu celý den a dovezl si do cíle pěkný náskok 6,4 vteřiny! Právě tolik nadělil úřadujícímu G-šampionovi Pavlu Čoklovi Macháčovi (Snow and Bike Valašské Kolobouky). Na třetím místě pak s odstupem dalších 5,8 vteřin dolítl Petr Prusek za EP & Zitec Racing Team, který v Tošovicích chyběl. Čtverku pak bral Radek Zejk Matějík, který zvolil v Mostkovicích spíš show, než rychlost - určitě ale ještě do popředí průběžného žebříčku Gentlemanu tvrdě promluví. Bodově to totiž bude po dvou závodech hodně těsné.

Legendy

V Legendách ukázal slovenský rider Martin Papala (OZ Preto - Lebo), že nejen Hynča umí za Legendy nabourat první desítku absolutně! Papala zaznamenal 10. místo celkově a druhému Cheinsovi nadělil víc než 11 sekund. Cheins Radim Lang tedy 2. místo, když o dalších 11 vteřin ujel třetímu Petru Machálkovi z AMK Mladosti Hodonín. Nedostižné duo z loňského roku - Mašláň, Machá - tedy zůstávají za stupni vítězů.

Tak tolik by bylo k přenádherné adrenalinové sobotě na Hanáckých Stezkách. Obrovský dík putuje místní pořadatelské bandě a samozřejmě všem partnerům a sponzorům, díky kterým máme TOP podmínky.

Teď si dáme pár týdnů závodní pauzu, takže trénujte, jezděte, užívejte! V kontaktu spolu zůstaneme, a budeme krátit čas rozhovory, anketami, soutěžemi... no a hlavně budeme připravovat trať na Pasekářskou Bikerally v Želechovicích, kam se vrátíme po opravdu dlouhých letech! Bude to velké! Stav tuned!!!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí