Ride Cup 2007 Donovaly - report

Autor: Keli, vydáno: 18.6.2007

Musím přiznat, že do Donoval jsem se hodně těšil, loni jsem je musel kvůli zranění vynechat a proto jsem si letos chtěl ověřit, zda-li je pravda co povídali ti co loni jeli, že prý pořád „bomby a rakety“, to jakože je trať hodně speed-upa. Měli pravdu, ale o tom až později.

Odjezd Bo-crew byl naplánován na páteční podvečer, nicméně čekání na moje nové kolo doručované českou poštou se trochu protáhlo a opět se potvrdilo heslo: „Česká pošta, dnes podáte, zítra dodáme“ a pro kolo jsem si musel na centrálu. No důležité bylo, že dorazilo, jet na další závody jako divák se mě opravdu nechtělo. Proběhlo rychlé složení a výměna dílů, které mě nevyhovovali a mohlo se vyrazit směrem Donovaly, pravda měli jsme lehčí asi tříhodinovéí zpoždění :). Cesta uběhla co by dup a za pět hodin jsme byli na místě pod lanovkou v Donovalech. Postavit stánek a šupky dupky na kutě.

V sobotu ráno jsme se probudili do lehce zamračené oblohy, už krátký pohled na kopec, prozrazoval, že po rovině to zrovna nebude a déšť by trati asi taky neprospěl. Naštěstí svatý Petr opět ukázal, že má daunhilláky rád a za celý víkend padlo tak asi deset kapek.

Na start trati na vrchol Nová hoľa do výšky 1370 m.n.m. dopravovala jezdce luxusní 6-sedačková lanovka TELEMIX, vývoz na kopec, řekl bych, byl v čase pod 4 minuty. Už z lanovky byl vidět sklon trati, je to trochu z kopce, pro 90% účastníků byla přehazovačka zbytečná zátěž, protože na této trati nebylo nutno šlapat, gravitace do toho šlapala sama a z ostra.

Od startu vedla trať přímo pod lanovkou, postupem času se zde vybrzdili parádní rolety a nedrncalo to zrovna málo. Následovala pravá zatáčka, decetní wallride a přijíždíme k step down skoku, odhadem 5×3m (délka x převýšení) pokračujeme do lesíku, zde ležel v ideální stopě odporný kořen, ten nějak překonáme a vylítneme z lesa na sjezdovku, tady bylo pár zatáček a nájezd do nejobtížnější části trati, mega prudký úsek v lese, dva obří kameny, kterým se muselo vyhnout a hlavně ten sklon, to nejde popsat, to se musí vidět. V tomto úseku se trápilo hodně lidí, většina to jezdila s nohou venku z pedálu a hodně pomalu pod brzdama. Uff, nějak jsme to překonali a jsme zpět na sjezdovce, následuje nájezd do korýtka plnýho kamenů a šup další lesík, kdo se sem dostal bez pádu či jiných problémů měl vyhráno. Z lesa se vylítlo na další sjezdovku a pak až do cíle mega bomby po cestě, ještě nás čeká jeden sestupák a cílový odpal a jsme dole v cíli. To vše na 1920 metrech.

Na trati se různě povalovaly volné kameny a o defekty nebyla nouze, pláště bez výztuhy naprosto nepoužitelné, sám jsem toho důkazem. Nové kolo došlo s neznámými plášti Noxon, vzorek nic moc, ale za sucha by se to dalo jezdit, jestli má výztuhu a jaké duše tam jsou bez vyzutí nezjistím, tak jsem si řekl, že to zkusím. První jízda defekt předního kola, a potrvdilo se očekávání, plášť je vhodný tak XC, měním XC duši za sjezdovou Rubenu a trochu víc nafukuji. Druhá jízda bez defektu, paráda. Třetí jízda znovu defekt předního, Noxon jde z kola ven a jde místo něj Minion. Další jízdy už v klidu. až do první závodní jízdy již v horní polovině mě slušně plave zadek, po chvíli mě zadní kolo skoro předjíždí a je to jasný, Noxon vzadu zklamal a tak první kolo dojíždím na posledním fleku v kategorii s luxusní ztrátou dvě minuty na předposledního :). Do druhé jízdy mám předsevzetí, musím se zlepšit minimálně o čtyři minuty, to je výzva, co! V druhé jízdě i přes jednu mega chybu a další s následným zalehnutím závazek plním, dobře já.

Ostatní jezdci jezdí podle očekávání, rychlé časy, velký respekt pro pevňáky, po prvním kole vede v HT Petr Tlustoprd Tlustoš na pujčeném rámu, protože jeho vlastní nevydržel sobotní trenink a objevili se na něm praskliny. Druhou jízdu jede opět střelbu, ale kvůli podcenění treninku nacvakávání nášlapným pedálů, spodní polovinu tak jede pouze s jedním nacvaklým pedálem, na pevňáku docela dost problém a tak se zhoršuje o cca 3 vteřiny v cíli je až třetí. Zařízli ho dva Poláci, první Tomek Gagat a druhý Wojtek Foks.

V nejmladší kategorii Youngster pro děcka do patnácti je pořadí Potočár, Meltzer a třetí bere Dujiček. Vítěz by v kategorii ženy bral první flek, dobře on, mládí má zelenou. V Ženách byly na startu jenom dvě závodnice, vyhrála Helenka Bošková před Katkou Pialovou, Másters dojeli pořadí Zemánek, Čeman, Kubíček, pořadí kategorie Sport aka hobítci Tomša, Korytko, Náčin, junioři Laktiš, Machýček, Bureš.

V elitní kategorii, v Ride Cupu nazvané Muži se o první flek pral Hynča a Dodo, první kolo vyhrál Dodo, v druhém mu to v nejrychlejším čase dne vrátil Vlastík Hynčica, který druhému Dodovi Javorníkovi nadělil necelé tři vteřiny. Třetí flek po prvním kole neudržel Rosťa Štencel a propadl se až na pátou pozici, na třetí se protlačil maďar János Krizsák, čtvrtý byl Martin Mikulenka.

Kompletní výsledky na http://www.downhill.sk/node/1830

Proběhla předávačka cen a další parádní závody jsou za námi, velký dík patří Čemanovic klanu, vše klapalo jak mělo. Je vidět, že když dělá závody někdo kdo tomu rozumí, je to ideální. Například, pauza mezi jednotlivými závodními koly byla místo obligátní hodiny pouze patnácti minutová, toto vyhovovalo všem od závodníků přes diváky až po pořadatele. Další a bohužel už poslední kolo Ride Cupu proběhne na další mega rychlé trati v Podkonicích 8. září. Uvidíme se tam …

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí