AdaMoto SP DH 2008 - Donovaly

Autor: Keli, vydáno: 23.6.2008

Pátek 17:00 brněnská parta zvedá kotvy a vyráží směrem Donovaly, cesta ubíhá poměrně poklidně, především díky zácpám na cestě do Olomouce a tak na místo určení dorážíme s hodinovým zpožděním oproti itineráři. Na parkovišti v Donovalech již kempuje pěkná řádka aut, mezi nimi pobíhají ožralí mlaďoši, no prostě klasický páteční večer před každými závody.

Do sobotního rána nás budí sluníčko a již v osm hodin ráno je vedro. Předpověd hlásí nezklamala a po celý víkend bylo nebe téměr bez mráčku a teplota atakovala třicítku.

Po loňských zkušenostech čekáme na pojišťováka, abychom se pojistili na zásah horské služby, pro mnohé jsou to dobře investované peníze.

V podstatě od začátku sobotního tréninku až do konce závodního víkendu se před lanovkou tvoří fronta, na Donovalech je sice supermoderní šestimístná lanovka, ale na jednu sedačku se vejde pouze jedno kolo a to je docela problém. Naštěstí se neopakuje předbíhání jako na Polomce v prvním pohárovém klání a všichni způsobně čekají ve frontě. (Toto byla ironie :( ). Z lanovky je vidět velká část trati a na první pohled to s jezdci nějak moc hází, po prvních pár metrech jízdy na trati přicházíme proč tomu tak je. Trať se po loňském ročníku Ride Cupu vyjela a své udělala i eroze. No prostě trať připomínala motokros, všude rolety obrovských rozměrů a prach, spousta kluzkého prachu. První jízdu jedeme opatrně, koukáme kde co je, škoda, že to tak nedělají všichni, ambiciózní Ríša Sýkora drží plyn a výsledkem je, zhruba po pětistech metrech trati, vykloubený malíček a konec závodění.

Co se týče zranění, letecká záchranka měla ten den napilno, na trati se otočila několikrát. Ani horská služba se nenudila, v jednu chvíli se ošetřovalo na třech místech trati současně. Úrazů bylo na můj vkus poměrně hodně, všem zraněným přeji brzké uzdravení.

Vraťme se zpět k trati, to od loňského roku nedoznala žádných změn, mimo toho, že byla mnohem více rozbitá, prašná a plná kamenů, jak volných tak i pevných, o defekty nebyla nouze. Opět na trati vznikaly zácpy, v místech kde to bylo trochu složitější, jezdci zastavili a čuměli, takže kdo projel v tréninku nejtechničtější les v prostřední pasáži trati bez toho, aby mu tam někdo nestál, mohl být šťastný, mě osobně se to takto podařilo projet až v první závodní jízdě.

Čas: neděle, 10:30. Na start se vydává první závodník z kategorie Žáci, tito mladí střelci se toho nebojí a docela to tam posílají. V prvním kole to nevychází Adriánovi MAJTÁNIKOVI (TCK Žilina) a tak musí v finálovém kole bojovat, to se podařilo a vítězí s časem 2:50, před týmovým kolegou Martinem KNAPCEM, třetí flek čeká na Michala ŠEVČÍKA (Červenka Subform Team).

V ženské kategorii se na trať odvážili pouze tři závodnice, první flek ukořistila, v oblečení ala Sam Hilla, maďarka Dalma KISS (Bringabanda SC), před Katarínou JANEČKOVOU-ŠIŠKOVOU (Filip Polc Racing Team), třetí v cíli byla Michaela STANKOCIOVA (Novatec Racing Team).

V kategorii Masters nám udělal velkou radost Milan SMETANÍK (Dolekop.com downhill team) první kolo vyhrává o desetinky před Hanzem KOKEŠEM (Červenka Subform Team), v druhém kole je plán to udržet, bohužel v horní pasáži gravitace na chvíli vítězí a Milan jde k zemi, ale i tak zlepšuje svůj čas o sekundu, ale na první flek to nestačí, Roman ZEMÁNEK (KHC Kaktus Bike), který v prvním kole dojížděl na defektu obou kol, za to zatáhl a o 27 setin odsunul Milana na druhý flek. Na třetím místě ztrácel Hanz dalších sedm desetin, velice vyrovnaná kategorie.

V kategorii Hardtail je předem jasno o vítězi, Michal ČERVENKA (GT Czech team) trénoval pouze v neděli, ale i tak v první jízdě naložil druhému téměř patnáct sekund, ve finále pak ještě zrychluje a s devíti a půl sekundovým náskokem zaslouženě vítězí před Tomáš VENDLEK (SCK Velo Sprint Nitra) a třetím Radomírem HYNČICOU (Červenka Subform Team).

Před kategorií Hobby bych trochu odbočil a napsal bych pár řádků o idiotovi na závodech (jakákoliv podoba s mou osobou je čistě náhodná). Idiot na předchozích závodech v tréninku padá a téměř si vykloubí rameno. Následuje týdenní klid a idiot je zpět na závodech, jezdí hodně pomalu, protože rameno bolí, ale v duchu olympijského hesla: „není duležité vyhrát, ale zůčastnit se“ se přihlašuje do závodu. Jede kvalifikační jízdu pro diváky a fotografy, do cíle dojíždí v hrozném čase, ale je spokojen, svoji práci odvedl. S účastí v finále nepočítá, ale co kdyby. Jde se tedy podívat do výsledkové listiny, 54. flek nic moc, do padesátého místa jsou jména vytištěna tučně. Od padesátky již normálně, dál to tedy nestuduje a zklamaně odchází. Je to jasné, idiot bude ve finále chybět. Finále tedy idiot tráví v stánku pozorováním okolí a v tu chvíli se vrací kamarádi po finálové jízdě a říkají, jsi idiot (to je novinka, jako by to idiot nevěděl), mohl jsi jet, postupovalo 60 lidí. On si totiž idiot nepřečetl propozice a nepočítal s tím, že tiskárna, která tiskla výsledkovku měla toner trochu za zenitem a tiskla občas tučně a občas normálně. Takže asi tak …

Po krátké myšlence o idiotovi jsme zpět u výsledků, hobíci dojíždí v pořadí Michal SLIVKA (TUKAN Racing Bratislava), Lukáš PLÁTEK (TCK Žilina) a další tukan Pavol MACKO.

Junioři to pouštějí ještě více, vítězem se stává Matěj Laktiš (SCK Velo Sprint Nitra), který by svým časem bral čtvrtý flek v Elitě! Druhý je v cíli Martin Slovák (Červenka Subform Team) před dalším nitrančanem Milošem TURANOVIČem.

A dostáváme se na poslední kategorii Elita, v té stupně vítězů ovládli kompletně češi. Dodo v finále padá, Čepér taktéž a tak si pro první flek profesorskou jízdou dojíždí Vlasta HYNČICA (Remerx – Grafobal) před druhým v hodně motokrosovém stylu jedoucím Rosťou ŠTENCELEM (MaxCursor) a Martinem MIKULENKOU (Remerx – Grafobal). Na čtvrtém dojíždí freeridově Fík Matuš, páté místo bere slovenská legenda Peter Drábik.

Kompletní výsledky na http://www.downhill.sk/node/4458

Proběhlo vyhlášení, rozdaly se ceny a vyrazilo se k domovům. Další kolo AdaMoto slovenského poháru a zároveň Mistrovství Slovenska se bude konat 20. července v Plejsech. Tam se ale neuvidíme, protože v stejném termínu se jede i český mistrák.

Galerie, jako obvykle, zítra

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hanz_zlín_2 23.6.2008 v 8:31

    pěkně pěkně, pásáž o idiotovi je fakt zábavná.

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 23.6.2008 v 8:47

    hehe idi pekne, vzals me vitr z plachet, lip bych to nenapsal, muhehehhehhehehhe

  • anonymní uživatel smety (smety.lbc (a) seznam.cz) 23.6.2008 v 9:28

    good report a vcelku pěknej závod."Idiot" nám na trati kásně zapózovat-díky Keli...

  • anonymní uživatel The Skreth (jktb (a) seznam.cz) 23.6.2008 v 10:15

    koukám, že na Slovensku se dějou věci..

  • anonymní uživatel Kyssi (...) 23.6.2008 v 11:11

    super report, super trat, super preteky....:)

  • anonymní uživatel Web@ (tom23 (a) post.sk) 23.6.2008 v 17:30

    je uz niekde nejake fotto

  • anonymní uživatel cambi (jetixman (a) azet.sk) 23.6.2008 v 17:32

    Na Slovensku sa dejú veci. Toto bol môj druhý zjazdový pretek v živote ale atmosféra ma totálne dostala. síce som dvakrát hodil papuľu ale som ochotný lietať aj naďalej. Sa vidíme niekedy. Škoda že majstráky máme v rovnaký termín. Ola amigos =D

  • anonymní uživatel Bender (marcobailey8 (a) azet.sk) 23.6.2008 v 17:37

    v semifinale som si praskol zapestie:(...mate niekto crash cisla 312???ak ano poslite...bolo to asi necelych 500m pod startom:(

  • anonymní uživatel marek74 (m (a) kb.sk) 25.6.2008 v 12:04

    www.downhill.sk/...

  • anonymní uživatel Matus 25.6.2008 v 15:22

    no pekne pocasie bolo ale nestihol som si ho moc uzit v sobotu po druhej jazde ma odviezol vrtulnik do nemocnice.spadol som na tom drope ak ma niekto neake foto alebo video tak prosim vas poslite mi to na m.matus@azet.sk diki ....inak super report!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí