Report: WhiteStyle Leogang

Autor: Flat, Navy, kategorie: Report, vydáno: 31.1.2009

Ihned po příjezdu na místo bylo vidět, že tahle akce rozhodně nebude patřit k těm, na které si druhý den nevzpomenete. Perfektně našejpovaný gigantický park by se dal bez nadsázek přirovnat k vybroušenému diamantu, startovní listina věstila nejlepší bikery Evropy, na nebi jen modrá barva a fascinující panoráma Rakouských Alp. Hned od začátku bylo jasné, že WhiteStyle bude letos mazec…



Noční mrazivá atmosféra.



Do závodu bylo pozváno 25 nejlepších riderů Evropy, ale díky několika zraněním a destrukcí hardwaru během tréninku do závodu nastoupilo jen 17 závodníků. Mezi nimi nechyběla megastar ze slunného Španělska Andreu Lacondeguy, mistr frontflip a vítěz Nissan Quashkai Challenge Lance McDermott, loňský vítěz WhiteStyle Trond Hansen, vítěz Adidas Slopestyle Sam Pilgrim, vysoký seveřan Martin Söderström a další celebrity bikového světa. Mezi touto smetánkou se objevili i náš Damjan Siriški, Kuba Vencl a Tomáš „Leader“ Zejda. Zejména poslední dva jmenovaní v poslední době dokazují, že se v bikovém světě neztratí a minimálně do evropské špičky právem patří.


Zima byla veliká a tak se každý snažil ohřát jak to jen šlo.



Po přečtení časového harmonogramu by se mohlo zdát, že start kvalifikace v 18:00 a start finále v 20:30 je trochu divný nápad. Opak je ovšem pravdou a celá věc má jeden zásadní důvod, kterým je teplota. Přes den totiž slunce sníh, ze kterého jsou skoky postavené, ohřívá, sníh tak taje a je měkký. Za takových podmínek jsou zejména dopady velice zrádné a trať se stává jen obtížně sjízdnou. V noci naopak roztátý sníh zamrzá a tím pádem také tvrdne, čímž se jeho jízdní vlastnosti rapidně zlepší.


Na finále se to diváky zaplnilo o poznání víc.



V 18:00 tedy odstartovala dvoukolová kvalifikace. Hned v první jízdě Lance McDermott cvičně otočil frontflip na cílovém mega dirtu a bylo jasné, že se dneska bude hrotit. Nicméně většina riderů si to nejlepší nechávala až na velké finále. K vidění tak bylo několik backflipů, 360 a tailwhipů na nejjednodušších skocích. V jedné jízdě tak padly maximálně dva až tři triky. Do finále měla porota vybrat 12 nejlepších riderů z kvalifikace. Mezi těmi se nakonec objevil i Damjan Siriški a Kuba Vencl. Na Leadera vyšlo bohužel první nepostupové, tedy třinácté místo a závod dál sledoval už jen z povzdálí jako divák.


Dvakrát poctivý český backflip – Kuba Vencl a DMJ



O půl deváté již bylo na startu připraveno dvanáct finalistů, kteří se měli ve dvou jízdách poprat o celkové prize money 4.000EUR. Druhá polovina sjezdovky, která sloužila jako obří hlediště, se zaplnila o poznání větším množstvím podporujících diváků. Ti nakonec vytvořili výbornou kulisu, která dodala celé této show na atraktičnosti.


Takhle dělá supermana Andreu Lacondeguy …


… a takhle ho dělá Niki Leitner.



Ve finálových jízdách už nebylo na co čekat a tak každý z riderů začal vytahovat svoje trumfy. Triky začali padat i na překážkách, které doposud nebyly využity. K vidění byla třeba parádní 360, tailwhip nebo can-can z „Kona Satelite Dish“ nebo no handed backflip na velblouda. Zmiňovanou 360 z překážky nazvané „Kona Satelite Dish“ zkusil vyslat i Kuba Vencl, ovšem zrádný dopad si ho podal a Kuba tenhle trik neodjel. Přitom v kvalifikaci na těchto překážkách nepadalo téměř nic.


Martin Söderström – double tailwhip



Na přetahovanou si ve finále zahráli dva favorité Lance McDermott a Adnreu Lacondeguy. Perly v podání těchto riderů byly backflip to step-up to backflip to step-down a následná brutální 360 flatspin na velkém finálovém skoku v podání Španěla, na kterou Lance odpověděl backflipem ze step-downu a no handed frontflipem na menším cílovém skoku. Po těchto sériích bylo jasné, že tihle dva se budou prát o příčku nejvyšší. Mezi ty nejlepší kousky se ještě může zařadit třeba i double tailwhip Martina Söderströma, frontflip Tronda Hansena nebo superman seatgrab v podání Andreu Lacondeguye, který ho protahoval do neskutečných rozměrů. Zmiňované triky padali zejména na cílovém dirtu. Na ostatních překážkách bylo vidět nespočet dalších triků od 360, tailwhipů až po no handed backflip Lance McDermotta, který tuhle parádu vyslal na RedBull dirtu. Rozhodně nejsledovanější ovšem byla závěrečná třetina tratě.


Loňský vítěz WhiteStyle Trond Hansen – finálový frontflip



Ve finále se neztratil ani Damjan s Kubou Venclem. Zejména pak backflipy na posledním dirtu oba české finalisty v konečném pořadí vynesly o něco výš než bylo jejich umístění po kvalifikaci.



Výsledky WhiteStyle Leogang 2009:

1 – Andreu Lacondeguy (SPA)
2 – Lance McDermott (best trick – no handed frontflip) (UK)
3 – Amir Kabbani (GER)
4 – Martin Södeström (SWE)
5 – Trond Hansen (NOR)
6 – Grant Fielder (UK)
7 – Yannick Granieri (FRA)
8 – Sam Pilgrim (UK)
9 – Damjan Siriški (CZE)
10 – Niki Leitner (AUT)
11 – Kuba Vencl (CZE)
12 – Mike Plümacher (GER)
-------------------------------
13 – Tomáš Zejda (CZE)
14 – Linus Sjöholm (SWE)
15 – Kevin Katinas (NED)
16 – Matthias Garber (AUT)
17 – Patrick Leitner (AUT)


Trofej pro vítěze


WhiteStyle winners



Po vyhlášení vítězů přišla na řadu afterparty v místním klubu. Afterparty byla vcelku klasická. Našlapaný klubík zaplňovali více či méně opilí lidé, mezi nimiž byla také většina riderů a organizátorů. Kuba Vencl učil Lence McDermotta šňupat pepř v koňských dávkách, Sam Pilgrim se zamiloval do české faninky Verči, Martin Söderström je ještě vyšší než Leader, Amir Kabbani si přivlastňoval pozadí místních krasotinek a takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Taneční kreace nebraly konců a tahle party prostě probíhala tak, jak by měla probíhat pořádná party po pořádném závodu. Lehce zvráceným zvykem je v rakousku rozbíjení sklenic a panáků ihned po dopití nápoje. Podlaha se díky tomu po chvíli stala vhodná spíš pro fakýry, než pro partychtivé návštěvníky.


Lance McDermott – no handed frontflip.


Andreu Lacondeguy – finálová 360 flatspin v tričku!



Shrnuto a podtrženo tohle byla biková akce z největších, jaké můžete v Evropě zažít. Díky krizi o mnoho menší rozpočet nebyl nikde moc znát a je proto třeba uznat také práci Rasoulution v čele s Tarekem Rasoulim, který má WhiteStyle na svědomí. Respekt všem a příště mráz nemráz jedem znova!!!




Těšte se na další nášup materiálu z této povedené zimní akce. V přípravě jsou hned tři fotogalerie a video. Takže zůstaňte naladěni…




Text: Navy
Foto: Flat, Barell



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel __.KaRllosS.__ (kralik21 (a) seznam.cz) 31.1.2009 v 11:18

    Super ;)

  • anonymní uživatel Machy 31.1.2009 v 11:29

    frontflip no hand je dost....moc pěkný

  • anonymní uživatel vojta 31.1.2009 v 11:34

    kruty.. a moc dobre cesi

  • anonymní uživatel Kyssi (...) 31.1.2009 v 11:57

    mna to nejak nenadchlo :) ale parada to je dpc ....

  • anonymní uživatel MisHa 31.1.2009 v 11:59

    Sam Pilgrim se zamiloval do naší Meruny? dobřééé oni :-D

  • anonymní uživatel Vali 31.1.2009 v 12:00

    dobra prace nasich strelcu a moc pekna trat

  • anonymní uživatel buchna (užjennálev(zavináče).nejsou) 31.1.2009 v 13:05

    já myslím že nás ondra pěkně lakuje.. čekal sem dabl beka a nic!!

  • anonymní uživatel Prokyz (kuba20 (a) seznam.cz) 31.1.2009 v 16:18

    co vozili za pláště? vidim tam nějakej koberec, ale tim asi nebyly pokrytý dopady, nebo jo? to musel bejt žůřo dopad, když to přes den poodtálo a na noc zmrzlo. to byl spíš redbull crashed ice, ne?

  • anonymní uživatel danda 31.1.2009 v 17:06

    huty..,mega husty doufam ze bude víídeo

  • anonymní uživatel Bahy (Bahy.Bahula (a) seznam.cz) 31.1.2009 v 19:56

    Parádní akcička

  • anonymní uživatel FMTB_Agency 31.1.2009 v 20:13

    uua..uz se tesim na video!!!

  • anonymní uživatel bikesek (http://ride2426.com) (bikesek (a) seznam.cz) 31.1.2009 v 21:34

    jojo zavod to byl paradni...neni nic lepsiho nez to cely videt nazivo...jinak bych rek ze na fotce č.7 neni Andreu, rek bych ze ten na ty fotce ma hnedou Konu Bass coz Anreu nemel, mel cernobilyho Cowana viz fotka z vyhlaseni, a taky nemel integralu coz bych taky rek ze ten na fotce ma...jen teda presne nevim kterej z nich to opravdu je =o)

  • anonymní uživatel Dvořin (Jouda je ten nejvetší PUNKáč z koloshopu) (dvorrry (a) seznam.cz) 1.2.2009 v 0:02

    Nejvíc akce a afterparty stála taky za to:D:D:D

  • anonymní uživatel rici (ricirider (a) seznam.cz) 1.2.2009 v 0:07

    Přes den totiž slunce sníh, ze kterého jsou skoky postavené, ohřívá, sníh tak taje a je měkký. :D

  • anonymní uživatel FMTB_Agency (horava2 (a) seznam.cz) 1.2.2009 v 12:59

    kdy bude video ???

  • anonymní uživatel thomas 1.2.2009 v 14:55

    FMX rules!

  • anonymní uživatel Navy (navy (a) dolekop.com) 1.2.2009 v 21:10

    Bikesek: Diky za upozorneni. Je to opraveny...

  • anonymní uživatel jakx 1.2.2009 v 21:45

    deisve megalni, ten finalni polet...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí