Mega Week: Report Avalanche Enduro Vaujany

Autor: Keli, Elis, vydáno: 20.7.2011

Již podruhé otevírá týden MegAvalanche enduro závod Avalanche Enduro Vaujany, konaný v okolí vesničky Vaujany. Na start se postavilo 120 závodníků z osmi států. Českou republiku zastupoval brněnskoznojemská klika o čtyřech členech, z ní je třeba vyzdvihnout výkon Bolka Samka jedoucího, jako jediný z celého startovního pole, na karbonovém sjezďáku Krutor. Respekt především za to, jak se popral s náročnými přejezdy.

Enduro v západní Evropě je velmi populární disciplína, zvláště mezi stárnoucími sjezdaři, alespoň to napovídal věkový průměr startovního pole ve Vaujanech. Systém enduro závodu závodu je stejný jako v rally, celá trať je rozdělena na měřené úseky a přejezdy mezi nimi. Zde bylo měřených úseků hned pět, většina, jak je v enduru obvyklé, vedla dolekopcom.

Již na neděli 3. července je nachystán seeding run – na trati shodné s poslední meřeným úsekem celého závodu se určí pořadí ve kterém budou v samotném závodu startovat, v závodě jezdci startují po půl minutových intervalech v časech, které jsou pro snadnější zapamatování nalepeny na zadní straně startovního čísla.





Pro české závodníky byl seeding run poněkud složitější, protože jej jeli na oči, bez předchozí prohlídky trati. Poučení z tréninku – vyplatí se sledovat značení trati a nezkoušet neznámé zkratky. Díky naší nezdolné touze ukrátit si cestu a stihnout setkání s pořadateli jsme odbočili z trasy a vydali se stezkou pro pěší, ze začátku to byla docela pěkná cestička, postupem času se ale změnila na lezeckou stěnu pětkové obtížnosti s krásnými „via ferrata“ úseky, bohužel s kolem na zádech a spd botech jsme si tyto pasáže příliš neužili. Slovy klasika: je to delší, ale za to horší cesta…





Jak již bylo zmíněno, celý závod se skládal z pěti „etap“ – první startovala z mezistanice vaujanské lanovky, jednalo se o sprint po kamenité cestě s mnoha výjezdy do mezí, slušných čtyři a půl minuty na rozcvičení. Po dojezdu se přesouváme po široké kamenité cestě na start druhé, nejdelší, eRZety, tato se skládá z počátečního rovinatého úseku, křižujícího několik potoků, a následného singletracku s mnoha zatáčkami s výhledem na celou obec Vaujany s přilehlým údolím.


Headcam z trati natočeno pomocí HD Sports Cam.

Na třetí, nejkrásnější, etapu se celé startovní pole přesouvalo lanovkou Poutran do horní stanice Dome des Petites Rousses ležící v nadmořské výšce 2800m n. m.. Odtud následoval náročný cca hodinový přesun na místo startu třetí etapy, velkou část přesunu nebylo možnost jet na kole a bylo nutno tlačit. Navíc počasí se začalo kazit, obloha se zatáhla, jen okamžiky náš dělily od prvních kapek, k tomu připočtěte vysokou nadmořskou výšku s řídkým vzduchem. Tento a následný přesun po třetí erzetě patřili zcela jistě k nejtěžším částem závodu. Třetí měřený úsek byl pro všechny velkou odměnou, protože se jelo po horské louce s mnoha kameny, bylo na každém kudy pojede, trať byla totiž pouze lehce naznačena fáborky a směrovkami, takže možností výběru stopy bylo nepřeberně.
Bohužel velká část startovního pole nestihla svůj start do této etapy, důvodem byl šibeniční čas na přesun spolu s kombinací s menší propustností lanovky – výsledkem bylo, že tato část byla následně anulována a nezapočítala se do výsledků.





Na čtvrtou etapu jsme se přesouvali do sedla Col du Sabot, zde všichni potili krev, cesta vedoucí po pravém alpském singletracku byla úchvatná, místy však i poměrně nebezpečná, padat se rozhodně nedoporučuje – pád do hloubky několika stovek metrů znamená jistou smrt.

Z Col du Sabot kde byla umístěna občerstvovací stanice vedl měřený úsek, klesající až na hranice obce Vaujany, v dešti se jela opravdu velká raketa a drifty na mokré trávě a následné pády nebyla nouze.





Poslední meřák byla již stará známá trať ze seeding runu, která nás zavedla až na obchodní třídu do samého centra Vaujany, kde byl cíl a následně i vyhlášení výsledků. Dvě nejvyšší příčky brali anglicky mluvící Joe BARNES (MTBCUT/ORANGE) a James SHIRLEY (THE CYCLE JERSEY), třetí místo zbylo na nejrychlejšího z seeding runu, místního borce, Baptiste GAILLOTa (ROCKY SPORTS ALPE D HUEZ). Kompletní výsledky jsou k dispozici na webu Avalanche Cup.





Účast na Avalanche Enduro Vaujany byla pro nás velkou zkušeností s disciplínou, která je v ČR, bez pochyb, v plenkách. Vždyť teprve nedávno byl na našem území první oficiální enduro závod Falcon Ultimate Enduro v Rychlebských stezkách (report čtěte zde).



 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fanda (Boguscz (a) seznam.cz) 20.7.2011 v 11:56

    Ještě jednou gratulace k parádnímu umístění !!!

  • anonymní uživatel j workoholik 20.7.2011 v 16:45

    taky se přidávám

  • anonymní uživatel bolekkrutor (bolekkrutor (a) seznam.cz) 20.7.2011 v 18:43

    Ještě jednou slovy klasika:"učitel Hnízdo ze skromnosti neuvedl,že autorem scénky je on sám".Jinými slovy web-master byl druhý máster,gratulace:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí