reklama

Report: Trailmaster Wildkogel

Autor: Keli, Grebel Knoll, kategorie: Report, vydáno: 24.8.2011

ikonaV rakouském středisku Urlaubs Arena Wildkogel se o uplynulém víkendu uskutečnila ojedinělá akce Trailmaster Wildkogel – vládcem místních stezek se stal ten, kdo dokázal uspět ve třech naprosto odlišných disciplínách – pumptracku, dualu a enduru.

V rakouském kraji Salzburgerland je lyžařských středisek skutečně mnoho, v téměř každé vesnici mají lanovku. Stejně tomu je i v Neukirchenu pod horou Wildkogel – toto místo mezi Čechy není uplně známé, nepatří mezi velká vyhlášená střediska – potenciál jak pro letní, tak pro zimní sportování je ohromný, především v zimě to bude freeridový ráj. Nicméně i přes to, jsme zde potkali několik turistů a především paraglidistů z Čech, kteří toto místo díky stoupavým proudům přímo vyhledávají.





Místní bikepark zatím nenabízí obrovské množství atrakcí, ale i to co aktuálně umožňuje jezdit je velice dobré: dva skákací traily – obtížnější The Channel a lehčí Servus Line na okraji města a zbytek tratí startuje z horní stanice lanovky v 2100 metrech nad mořem: 8.5km dlouhý enduro trail Rob J Supertrail, krásný Wildkogeltrail a právě se dokončovaný Wildkogel single-trail vedoucí přímo pod kabinkou. A samozřejmě navíc je zde množství turistických cestiček, kde se dá při troše ohleduplnosti k chodcům bez problémů jezdit. Denní permantka stojí velice slušných 20EUR. Kompletní informace o středisku naleznete na jeho webu.





Závod Trailmaster Wildkogel, který letos oslavil svoje třetí narozeniny, je ojedinělý svým formátem – vládcem místních stezek se stane univerzální jezdec, ten kdo dokáže uspět ve třech naprosto odlišných disciplínách – pumptracku, dualu a enduru.
Vyjma endura se závod odehrával v okolí hotelu Hubertus v přilehlém lese Hubertus-Wald, první na řadu Raiffeisen Pumptrack Race, lesní chainless pumptrack, který se měl navíc odehrát v páteční večer na neosvětlené trati každý z jezdců měl vlastní osvětlení, někteří s výkonem větším než dálková světla v autě. Bohužel příroda se postavila proti a krátce před startem začala poměrně silná průtrž mračen a už tak dost uklouzanou trať s množstvím slizkých kořenů proměnila v téměř nesjízdnou. V rámci zachování zdraví závodníků se závod přesunul na sobotní dopoledne, kouzlo nočního závodu sice pominulo, ale o to víc se závodilo.





Podle výsledků z poledního chainless pumptracku se sestavil postupový pavouk a mohlo se jít druhý závod The Channel Oakley Supercross – závod v dualu s netradičním startem na trati s mnoha skoky, které ovšem vyžadovali „velké koule“. V obrovském parnu se nestartovalo z rampy, jak je u dualu zvykem, ale oba jezdci seděli cca pět metrů zády ke kolu na židličce a zvukové znamení vyrazili, doběhli ke kolu, nasedli a pravý dualový souboj mohl začít.

Na sobotní večer byla nachystána exhibice na dvojici dirtu ONE BIG PARK CIRCUS DIRT, kterou sledovalo na dva tisíce diváků.





Na nedělní dopoledne byl naplánován vrchol celé akce enduro závod Canyon Rob J Supertrail na stejnojmenném trailu, pojmenovaném po českém krajánkovi a designérovi trailu Robu J, který celou akci Trailmaster Wildkogel pořádá.

Wildkogelský Rob J Supertrail je trail, ze kterého jde strach už jen z jeho parametrů, 1300metrů převýšení na cca 8.5 kilometrech délky. Celý trail by se dal rozdělit do několika pasáží, tam kde to jde a tam kde to nejde. Od startu vede krásný singlík cca kilometr a pak to přijde, prudkým, ale opravdu prudký úsek dlouhý tak tři kilometry plný velkých kamenů, dropíků a hodně zavřených až trialových zatáček. Po průjezdu tohoto mordoru následoval krátký sjezdík po šotolině, přejezd přes mostek a stoupalo se druhé poloviny trati. Zde je povrch diametrálně odlišný oproti první polovině, vjíždíme sjeli jsme na úroveň lesa a kamenů je zde jen pár, ale za to množství kořenů a klouzavého bláta je více než dost. Několik úseků dokonce nebylo sjízdných a i ti nejlepší je snášeli! A to jsme se již přiblížili na dohled Hubertus-Waldu a do cíle enduro závodu nám zbývá jen projet trať The Channel, kde se uskutečnil sobotní dual a přesprintovat po asfaltu celý Neukirchen až do cíle.





Závodníci byli jak absolutní hobíci, tak i profi jezdci ostřílení i v závodech Světového poháru. Většina závodního pole patřila k německy mluvícím, Rakušané, Němci a Švýcaři. Asi největší hvězdou v závodním pelotonu byl Kanadaň Geoff Gulevich, který se zučastní slopestyle akce Suzuki Nine Knights, která ve Wildkogelu koná právě tento týden. Způsob hodnocení byl jednoduchý, sečetla se umístění ze všech disciplín a kdo měl nejnižší součet se stal vítězem a Trailmaster Wildkogel pro rok 2011.





Celému závodu dominoval Němec Wilfred VAN DE HATERED, který ač věkem patřil k nejstarším závodníkům, výkonem předčil všechny. Lesní pumptrack vyhrál, v dualu by druhý a nejhorší výsledek, který si zapsal bylo páté místo v enduru. Jediným Rakušanem, který se dokázal dostat do TOP 10 byl Rüdiger JAHNEL, který těsně, v součtu všech disciplín pouze o jeden bod porazil Flo GOTTSCHLICHa. V ženám nemohlo být o vítězce žádných pochyb,
Birgit BRAUMANN poznal chuť porážky pouze v pumptracku, kde byla druhá, ve všech ostatním disciplínách byla vždy první.

Foto: Grebel Knoll

Podobné články

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí