MojeKolo

Test: Lapierre Zesty AM 327

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.3.2014

ikonaAll mountain a enduro to jsou snad dvě aktuálně nejskloňovanější slova v mtb odvětví. Na jedno all mountain kolo se dnes podíváme v redakčním testu, do něj jsme od českého dovozce francouzské značky Lapierre dostali bestseller řady Zesty. Ten na letošek dostal nové označení AM a větší kola.

Model Zesty není novinkou v katalogu Lapierre, již dříve se model se stejným jménem v nabídce Lapierru vyskytoval. Do letošní sezóny však dostal kompletní redesign – nová doba si žádá nová kola resp. jejich průměr a tak je třeba i nově přepracovat rám.





Nejnižší model Zesty s označením AM 327 disponujícím patnáctkovým zdvihem vidlice i rámu je vyveden v decentní černo-bílé kombinaci s drobnými akcenty červené, které doplňuje mohutný nápis Lapierre na hlavní rámové trubce, nechybí ani po různu umístěné nenápadné nápisy Zesty AM. Toto barevné provedení se mě osobně velmi libí.





Osazení
Samotný rám Zesty, vyrobený z hliníkové slitiny s označením Supreme 6, je shodný s modelem Spicy, který je dle výrobce určen na big mountain ježdění, enduro závodění a podobně – kola jsou osazeny 160mm vidlicí, tím pádem mají položenější hlavový a sedlový úhel. Rozdíly mezi Zesty a Spicy nejsou nijak radikální, geometrie se téměř neliší, o centimetr více zdvihu vidlice…





Při prvním pohledu na rám vás upoutá masivní zadní stav stavba připomínající hokejky na pozemní hokej. I přepáku uvnitř předního rámového trojúhelníku by jen málo kdo označil jako subtilní, to samé platí i pro obří čepy. Další věc, která zaujme při pohledu na zadní stavbu je umístění třmenu zadní brzdy, který je ukryt za horní trubkou.





Systém přepákování s virtuální čepem OST+ (dle oficiální specifikace, já tam vidím čtyřčep s Horst Linkem) dodává zadní stavbě zdvih 150mm, které krotí Fox Float, stejné označení nese i vidlice Fox 32, obojí s Climb-Trail-Descent páčkou. Testovaný nejnižší model 327 jako jediný nemůžete získat s elektronicky ovládaným tlumičem Rockshox Monarch E:i. Přední čep tlumiče je uchycen do „otočného“ oka – pokud jej otočíte, můžete si změnit úhel vidlice, vidlici více podkopnout – tato varianta nese označení 26" – jestli je možné kolo postavit i na této velikosti kol jsem se nedopátral.





Rám je osazen „sagometrem“, ukazatelem sagu, pacička na sedlové trubce ukazuje po zasednutí kola na samolepce umístěné na zadní stavbě sag v rozmezí od FR po XC. Vyzkoušel jsem snad všechny možnosti a nakonec skončil na začátku ukazatele XC. Při „FR sagu“ jsem se při jízdě neustále pohyboval za polovinou zdvihu tlumiče.
Nechybí příprava na vedení kabeláže vnitřkem, zde u nejnižšího modelu však zůstává nevyužita a všechna kabeláž vede venkem.





To že s Lapierrem spolupracuje desetinásobný Mistr světa Nico Vouilloz napoví jeho signature řidítka, které jsou ale maskované Funny, s 740mm šířkou a 15mm zdvednutí dobře padly do rukou. Osobně jsem velmi velmi vybíravý co se gripů týče, ale tyto Lapierre jsou vynikající. Představec na kolech velikost XL vystrkuje řidítka 90 milimetrů dopředu, u všech ostatních je to pouze 75mm – není to vyložená diskriminace pořádně narostlých jezdců?

Brzdy Formula RX nepatří mezi mé favority, jejich výkon mě nikdy nepřesvědčil a ani u Zestyny tomu nebylo jinak i přestože desky hladily „stovosumdesátky“ kotouče. Logo Formula se nachází i nábojích, do kterých jsou napleteny ráfky Mavic XM319.





Pohon si vzala na starost značka Shimano, řadiče SLX a šaltr XT, smyk a kliky nese značku Sram. Jelikož je kolo určeno pro all mountain a trailování nepřekvapí 2×10 převodů, dvouplacka 36 a 22 zubů. Přestože rám je disponuje návarky ISCG05 na napínák, žádné kolo řady Zesty napínák nemá.

Kolo ve velikosti XL s obyčejnými spd pedály Shimano s klíckou zatížilo naši redakční váhu značky Jinger hmotností 14,62kg. Kompletní specifikaci najdete na webu.

Na trailu
Zkratka AM v názvu kola značí All mountain, Zestyna by měla být univerzální kolo, které umožní vyjet na kopec a i si jej s hrdostí sjet, obojí se stejnou dávkou zábavnosti. Na první jízdu (teplota byla pod bodem mrazu) jsem nazul sjezdové SPD tenisky Shimano DX, po pár prvních šlápnutích jsem cítil, že něco není zcela v pořádku. Téměř každé šlápnutí bylo provázeno ťuknutím boty do zadní stavby! Průhledná ochranná samolepka v místě kontaktu značí, že v Lapierru o tomto nedostatku vědí. Třmen zadní brzdy umístěný uvnitř si vynutil rozšíření zadní stavby až na tolik, že zadní stavba může přijít do kontaktu s botou. I při použití XC treter jsem se kontaktu nevyhnul a to i přesto, že nemám žádnou extra velikost nohy (45). Je třeba přiznat, že zmíněné ťukání do zadní stavby je individuální – kolo zkoušelo více osob (pokud přijedete někam se sedmadvácou, každý si chce vyzkoušet, co ty větší kola dovedou) a zhruba polovině jezdců zadní stavba při šlapání nezavazela, druhá polovina na tom byla jako já. Samozřejmě, že hodně záleží na umístění kufru na tretře a způsobu šlapání.

S 67 stupňovou hlavovkou je kolo dobře ovladatelné, a to jak do kopce, tak především z kopce. Pro nás více dolekopcom zaměřené by přišla vhod i malinko více položená hlavovka – Lapierre má řešení, výše zmíněný model Spicy.
Chod zadní stavby je pěkně aktivní, jak pod brzdami, tak bohužel i při šlapání. Naštěstí Climb poloha na tlumiči Fox Float CTD výrazně pomáhá a pohupování vymizí – páčka je dobře dostupná a po čase přepnutí děláte automaticky bez nutnosti hledat, kde nechal tesař díru. Pokud ale ve výjezdu nepřepnete mód a jedete stále na Descent, poznáte kolik energie ztratíte v houpající se zadní stavbě – díky exaktnímu měření to vím zcela přesně – moc.



 


Představovat vidlici Fox 32 Float asi není třeba, v dnešní době spíše základní vidla, která je hodně lineární, takže pokud nechcete neustále dávat dorazy, je třeba oželet citlivost a přifouknout. Naopak zadní stavba je příjemně progresivní, drobné nerovnosti zobe jedna báseň a přitom ani při velké ráně se pístnice nepodívá na dno tlumiče.

Délka představce je kompromisem pro dobrou jízdu do kopce a sjezdování, osobně bych preferoval spíše rovný a kratší, na velmi prudkých místech máte pocit, že přepadnete přes ródla, ačkoliv zadek tlačíte nejdál dozadu až kam to jde. Komponentem, který by jste marně hledali je teleskopická sedlovka, výborné kolo bez ní se rázem stává polovičním, protože manipulovat před každým sjezdem s rychloupínákem a sundávat sedlo dolů je prostě otrava.



 


Velmi pozitivně jsem byl překvapen obutím, Schwalbe Rapid Rob rozhodně nepatří mezi top modely, ale i se svým drobným vzorkem pěkně držel (díky 27,5" kolům) a solidně se odvaloval.





Závěrem
Lapierre Zesty AM 327 je velmi dobře jedoucí kolo, ochotně jdoucí za pedálem. Ve sjezdu obratné a zároveň klidné v rychlosti. Ideální jako jediné kolo „do rodiny“, kolo na kterém objete celodenní vyjížďku s kámoši i si zablbnete na trailech. Na české enduro závodění, kde není příliš těžkých DH úseků, je Zestyna dobrou volbou. Bohužel, ale za cenu atakující 68 tisíc nedostanete kolo, do kterého by jste již nemuseli investovat – konkurence je na tom u vstupních modelů obdobně. Na „lapošovi“ je absence teleskopické sedlovky nejzásadnějším nedostatkem, napínák by také nebyl na škodu, taktéž brzdy patří mezi první komponenty, které asi vyměníte.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 10.3.2014 v 12:01

    nuda, ošklifka

  • anonymní uživatel stody 10.3.2014 v 15:37

    mě sa lůbí jen cena je trošku moc....

  • anonymní uživatel srama (tomassramek (a) centrum.cz) 11.3.2014 v 7:18

    už mě přestává bavit ten enduro,all mountain a bůh ví co ještě boom,teď už si může říkat biker opravdu každý,bez ohledu na to co umí a jakože tak 80% jich toho moc neumí,já mám rád freestyle,klasické DH a freeride. Bohužel mě mrzí,že už ani tento web není "čistokrevný" .Vím,že můj koment,je mimo mísu,ale musel jsem si ulevit. Sorry... :-)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 11.3.2014 v 8:38

    Srama: ver, ze i my bychom radeji testovali DH a FR kola, ale bohuzel situace je takova, ze dovozci prodaji minimum techto kol. Takze pokud chceme testovat aspon neco, musime se spokojit s AM koly.

  • anonymní uživatel hoffman 11.3.2014 v 9:01

    problém nevidím v tom, že sa testujú AmEn kola,- právom, ich frekvencia/dopyt po nich to vyžaduje. čo mi lezie krkom je uniformita a bezduchosť mnohých značiek, ktorých dizajny/systémy ani nepáchnu nejakým osobnejším a originálnejších prístupom k adresátovi/produktu. všetko, až na pár výnimiek sa zlieva do jedného podobného lacného vizuálu, či je to to alebo ono..

  • anonymní uživatel david 11.3.2014 v 18:26

    Sdílím stejný názor na Enduro jako Tomáš Slavík.......""Opět a znovu jako vždy ENDURO :) Nevím, co si mám o závodech v Enduru myslet. Spíš si o tom myslím horší věci než lepší. Připadne mi, že závodit v enduru trochu ztrácí na etice a základní podstatě tohoto sportu. Tento sport má být o poznání přírody a jejich krás, pohodě s přáteli a užití si nevšedního dne na kole. Tohle je pro mě podstata endura a je to krásná představa. Ale závodit v této věci? Nevím jestli je to ta pravá cesta. Zvláštní, že to říkám zrovna já, kterej závodí i v dojídání jídla na čas se svou přítelkyní. Pro výrobce kol určitě skvělá zpráva – spousta týpků bude mít závodní ambice a snažit se dosáhnout, co nej výsledků. Prodejci budou mít byznys a všichni budou happy. Je to masová záležitost, může to jet ÚPLNĚ každej a proto je to tak populární. Na druhou stranu, člověk chce překonávat své hranice úplně ve všem, tak proč ne v enduru. Já si na překonávání svých hranic najdu jiný věci, klidně i enduro, ale ne jako závodní chrt, ale jako já vs. příroda.

  • anonymní uživatel hoffman 11.3.2014 v 18:37

    david: v čom sa etika endura odlišuje v závodení v dh, xc, triale alebo cestnej cyklistike? tam ide o obdiv prírody? teraz nemám na mysli vzťah alla faceplant ..

  • anonymní uživatel david 11.3.2014 v 19:01

    tohle byla část rozhovoru s Tomášem...ne semnou ale tak nějak sním souhlasím...AM není ani kočka ani pes...nevím co bych stím kolem dělal,šlapat s tím do kopce na čas je bláznovina,jet dolů možná ale na to jsou dh speciály kde ten bajk je to na vyzkoušenej několik let,a to i tak praskaj.na výlety s přáteli je to možná fajn ale až ten bajk bude stát 30tis...díky marketingovému boomu to kolo stojí 3Xtolik..je to hovadina

  • anonymní uživatel srama (tomassramek (a) centrum.cz) 11.3.2014 v 19:11

    nechci nikoho hanět,prostě souhlasím s Davidem..."ani kočka ani pes"...

  • anonymní uživatel Dan (d.reif82 (a) gmail.com) 11.3.2014 v 20:40

    Prostě DH a Freeride a extrémní sporty obecně v poslední době nejsou přímo marketingově zajímavý pro masový návštěvníky hypermarketu, tak cyklistika hledá na co ty davy utáhnout. Enduro je dobrý protože kolo na vše = ultra drahý kolo na hraně snesitelné odolnosti, který než se finálně rozpadne můžeš tunit do zblbnutí a zároveň je to "lehce extrémní" tak si lidi trochu vylepší nízký sebevědomí. Ideální kombinace...

  • anonymní uživatel sr 11.3.2014 v 21:09

    Ja mam kolo na hranici odolnosti protoze si nedovadu predstavit ze bych se kazdou volnou chvili tahal s dvoubrejli x km na vrsek trailu. Hranici odolnosti jsem si proveril casem "tunenim" a cim dal delsima poletama. Vystupy si nemerim ale sjezdy jo, tak je to enduro? Kola mi pripadaj predrazeny takze ten boom me sere ale na open zavody jsem se tesil. Nakonec si asi necham vystupy radsi za barak a na zavodech se budu vozit :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí