Světová enduro série Nevados de Chillan pro Clementze a Anne-Caro

Autor: ZR, vydáno: 23.4.2014

O velikonočním víkendu se krom prvního závodu Evropské enduro série v Punta Ala (report zde) konal i první závod světového endura v Chile. Trošku smutné, že se v jednom termínu jedou dva závody takovéto úrovně, ale zase na druhou stranu se dá říci, že ti co byli v Punta Ala by asi stejně do Chile nejeli.





V Nevados de Chilan na jezdce čekalo dohromady šest rychlostních zkoušek rozdělených do dvou dní. V sobotu byly připraveny jak dvě nejkratší etapy z celého víkendu (RZ 1 a 3), nejrychlejší jezdci v nich měli časy okolo 3,5 minut, tak i nejdelší RZ, se kterou nejrychlejší závodníci zápolili téměř 11 minut. V neděli se časy pohybovaly od 5 minut u nejkratší do 8 minut u nejdelší závodní etapy (opět v provedení těch nejrychlejších).





Na starty jednotlivých etap se závodníci dostávali jak vlastními silami v sedlech kol, tak i za pomoci lanovek, které se v místním vysokohorském středisku nacházejí. Vysokohorské lokalitě odpovídal také povrch na rychlostních zkouškách, který byl v horních pasážích kamenito-písčitý se zbytky sněhu a se snižující se nadmořskou výškou pak přibývaly singletracky v lese.





Do Chile přijela snad celá světová enduro špička. V mužské kategorii patřili k největším favoritům loňský celkový vítěz EWS Jerome Clementz z Cannondale OverMountain, fyzicky nabušený Jared Graves z Yeti/Fox Shox Factory Teamu, či nestárnoucí Fabien Barel z Canon Factory Enduro Teamu. Dále se hodně očekávalo od Martina Maese z GT Factory Racing, který v loňském roce celkově zvítězil mezi juniory, či od Cedrica Gracie ze Santa Cruz Syndicate, který sice v zimě při závodě Megavalanche na ostrově Réunion málem vykrvácel, když si rozřízl stehenní tepnu, ale naštěstí se stihl za pár měsíců dát dohromady a byl připraven pořádně ostatním zatopit. Mezi ženami se očekával velký souboj mezi loňskou vítězkou Tracy Moseley z Trek Factory Racing Enduro Teamu a Anne Caroline Chausson z Ibis Cycles, která byla velkou část minulé sezóny mimo kvůli zranění.





Hned první etapu narval Martin Maes a stal se tak vítězem první RZ prvního závodu EWS v roce 2014, bohužel v této etapě si také vybral obrovskou porci smůly Fabien Barel. Po tom, co ho v první RZ prvního EWS jeho Canyon poslal dolů z desetimetrového břehu, prý slyšel prasknutí, nicméně dle jeho vyjádření: „Když si zlomíte tolik kostí co já, víte, že se něco zlomilo, ale vzhledem k tomu, že to vypadalo na žebro, nezbývalo než si zvyknout na bolest a vybojovat aspoň nějaké body.“ Naskočil tedy na kolo a dojel všechny tři RZ prvního dne, poslední dokonce na 9. místě. Druhý den ráno se prý ale bolest přesunula do prostřední části páteře (a asi byla dost řádná, když to i Barela donutilo odpískat závod), a Fabien putoval do nemocnice. Tam mu bylo doktory sděleno, že utrpěl zlomeninu 8. hrudního obratle a zatraceně blízko místu, kde do páteře vbíhají nervy ovládající chůzi a nohy. Co se člověku v této chvíli honí hlavou si nikdo, koho něco takového nepotkalo asi nedokáže představit. d:key přeje Fabienovi brzké uzdravení a příjemné stabilizované ležení.




A teď krátká verze: Fabien Barel byl devátý v jedné RZ na EWS se zlomenými zády. Jak velcí závodníci jste vy?



V druhé RZ měl lehčí technické problémy Jerome Clementz, kdy musel posledních 50 m do cíle dobíhat, ale i tak zajel v této zkoušce druhý nejrychlejší čas. Vítězství si v této etapě připsal Jared Graves. Ve 3. RZ vítězí Cedric Gracia a po prvním dni zůstává těsně pod „bednou“ na čtvrtém místě. Průběžné vedení drží Jared Graves a se zhruba 11 s ztrátou je na druhém místě Jerome Clementz.





V neděli pak v prvních dvou etapách zabral „mlaďas“ Maes a obě vyhrál. V poslední RZ celého víkendu pak zvítězil „frantík“ Nicolas Lau. Tato zkouška se však nevydařila doposud vedoucímu Jaredu, jenž v ní zajel „až“ 11. místo a v podstatě tak přepustil vítězství v prvním závodě EWS v roce 2014 Jerome Clementzovi. Na třetím místě pak skončil Florian Nicolai a bramboru si z Chile odvezl nováček mezi elitou Martin Maes.





Mezi ženami to zas tak napínavé nebylo, protože Anička nenechala nic náhodě a zvítězila v pěti ze šesti měřených úseků a brala zaslouženě první flek. Na druhém místě skončila Tracy Moseley, která jako jediná dokázala Anne Chausson porazit alespoň v jedné etapě, ale ve výsledném součtu časů dostala více než minutu a půl. V mužích znamenal takový rozdíl od prvního v podstatě 20 míst. No a na třetím místě mezi ženami skončila Cecile Ravanel.




Anne-Caro krom jednoho etapového vítězství vyhrála vše co se dalo



Další závod EWS se pojede na přelomu května a června v rámci festivalu TweedLove ve Skotsku.





Diskuze

  • anonymní uživatel lol 23.4.2014 v 12:37

    Prý enduro....normální DH to je!

  • anonymní uživatel ZR 23.4.2014 v 13:48

    Takhle ma enduro vypadat!!!

  • anonymní uživatel hoffman 23.4.2014 v 17:33

    Brutus!

  • anonymní uživatel Jukla 23.4.2014 v 18:23

    A teď krátká verze: Fabien Barel byl devátý v jedné RZ na EWS se zlomenými zády. Jak velcí závodníci jste vy? Ať se na mě Fabien nezlobí,ale čeho je moc, toho je taky někdy příliš. Je to pořád jenom sport a riskovat, že kvůli jednomu závodu ochrnu? No nevim..

  • anonymní uživatel ZR 24.4.2014 v 8:19

    to Jukla: On myslel ze ma zlomeny zebro. Pokud zvladas anglictinu precti si full story tadyk: enduro-mtb.com/...

  • anonymní uživatel Jukla 24.4.2014 v 11:47

    Právě proto, že vim, že mi něco prasklo a nevim co to je na sto procent, bych se na to vykašlal. Ale to je fuk, co člověk, to biker. :) Já bych na to gule neměl.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí