Report: Klodzko Townhill

Autor: Luboš Dolejška, kategorie: Report, vydáno: 16.7.2014

Dne 6. 7. 2014 se uskutečnil v historickém centru města Klodzka sjezd. Byl to opět skvělý zážitek. Jednalo se už o druhý městský sjezd v Polsku (o prvním jste již mohli číst na stránkách dolekop.com dříve – Bystrzyca Klodzka). Přesněji na Dolním Slezsku, což je pro mnohé Čechy velice dostupné místo z pohledu kilometrů. 40km od hraničního přechodu Náchod Běloves.





Počasí bylo fantastické, sluníčko pálilo už od rána. Sice bylo slíbeno od meteorologů, že občas se vyskytnou nějaké přeháňky, ale naštěstí to nedopadlo. Organizátoři ustavili tréninky na 16 nula nula a samotný závod měl vypuknout večer v 18:30, kdy se brány tvrze zcela uzavřely pro návštěvníky a otevřely se samotným závodníkům. Velkým plusem byl přesun startu závodu na pozdější hodinu oproti Bystrzyci Klodzkej, jednak to bylo zatraktivnění pro přitáhnutí opravdu velkého počtu diváků a hlavně pro závodníky. V tom nesnesitelném teple, které panovalo okolo poledního až do třetí hodiny by všichni chcípli.





Jelo se na tři kola a dva nejlepší časy se sčítaly. Podobný průběh jak na minulém townhillu.

Trasa vedla z historické pevnosti, která se začala budovat léta páně 1743 a její stavba trvala přes 19 let. To jen tak na okraj :) Skoro celý vršek se jel na kočičích hlavách (kostkách), malý kousek tam byl na skále. Po startu následovala trefovačka mezi první dveře a pak už se jen střídaly tunely do dalších sekcí tvrze s otevřeným prostranstvím. Kostky místy, i když byly suché, pěkně klouzaly. Po výjezdu z tvrze následovala luxusní poschoďová pasáž a pak skok směrem náměstí, kde bylo potřeba prolítnout malou šikanu na uměle vytvořenou lavici. Pak následovala odkloněná zatáčka na nejvíc klouzavých kostkách na námku do dalších schodů, kde na jejich samém konci byla levá o 90°a rubačka do cíle.





Trať byla velice zábavná a přiměřeně dlouhá. Vývoz nahoru byl zajištěn dvěma transportéry a traktorem s valníkem, což pro mnohé riders byla neskutečná atrakce :). Na start se postavilo celkem 55 lidí a jeden velkej odvážlivec na jednokolce, ano na jednokolce.

První startovali pevňáci, kde krásný třetí místo bral Jan Bartoš ze Zábřeha. Druhý skončil Rafal Zalewski a první byl Mateusz Zelek. Na těch schodech si to ty pevňáci museli pořádně užívat.





Hned po pevňácích se pustily dolů kobiety, kde nejrychleji dosvištěla dolů Kaja Zamoyska. Pak následovali staříci na létajících strojích, kde byl jediný český zástupce Michal Roubal (SPK Local Riders), který skončil na 8. místě, kategorii vyhrál Zdral Jaroslaw. V kategorii staříků se zúčastnil i všem dobře známý Pirate a jo, jezdí furt na stejným Tomacu, kterej váží snad 35kg.





Poslední kategorií a nejpočetnější byla hobby full. Zde se na 12. místě umístil jezdec bikestrike.com Michael Jireš. Moje maličkost dojela sedmá, když jsem se snažil bavit diváky, kde to jen šlo. Čím víc jsem se bavil, tím rychlejší byl čas. To se docela vyplatilo. Třetí příčku obsadil Krzystof Sternal, druhý byl Adam Zamoyski a vyhrál Szyndlarewicz Przemyslaw v součtu časů 2:15:22 a zároveň se stal i držitelem nejrychlejšího času dne 1:07:19.



Foto: Joanna Bech, Jiří Smyčka

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí