Test: helma Bluegrass Golden Eyes HES

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.8.2014

S nástupem endura je potřeba vybavit nejen kolo nejnovějšími #endurospecific komponenty, ale i sebe obléci do #endurospecific oblečení a vybavení – to ovšem pokud chcete být in. Pokud ne, tak naštěstí nějakou #endurospecific výbavu řešit nemusíte.





Jednou z #endurospecific helem je zcela nepochybně model Golden Eyes HES od italského výrobce Bluegrass Eagle, resp. MET. Bluegrass je totiž patří do portfolia této italské společnosti.

Čím se liší helma na enduro od běžné XC helmy? No, měla by více chránit – v podstatě jediný viditelný rozdíl u všech značek je delší zátylková část.





Ani u Golden Eyes tomu není jinak, zátylková část je hodně prodloužená, pocitově je to skoro jako ve fullface helmě. U helmy této cenové kategorie nepřekvapí, že je vyrobená metodou in-mold (vstříknutím pěny do plastové skořepiny). Navíc u Bluegrasu chlubí, že vstřikování není stejnoměrné, kde je potřeba více, je hustota materiálu vyšší a opačně. Toto těžko ověříte, nezbývá než věřit. Označení HES (Homothetic Embedded Skeleton) značí, že provedení skořepiny je schopné rozložit náraz na celou skořepinu – tuhost, alespoň pocitově v rukách je více než dobrá, nehne se ani o kousek. Váha není zrovna ultralight, 396 gramů testované velikosti M překvapilo – nemile, ale je to daň za množství použitého materiálu.





Designově je helma, alespoň v testovaném žluto černém provedení, elegantní. Matný povrch sice poškrábete i nehtem, ale z dálky budete za fešáka. Dominantní na celé helmě je rozměrný kšilt – výškově je stavitelný. Materiál kšiltu je dost masivní, vypadá festovně. Co udělá při potenciálním pádu je otázkou – tři kolečka (šroubky) z duralu, které jej drží na helmě, vypadají že neuhnou a tak se obávám, že povolí uchycení v helmě. Naštěstí jsem to neměl čest to otestovat. Pokud máte kšilt nejvíce skloněný dopředu váš výhled je zhora rámován černou barvou, pokud jej máte zvednutý již výhledu nic nebrání. Výhodu velkého kšiltu oceníte za deště, ať prší jak prší, do obličeje se vám déšť nedostane. Pokud nemáte vychytaný blatník, vodě v obličeji ale stejně neutečete :).





Výstelky překvapí, přední čelní díl není tak jako zbytek z Coolmaxu, je ze „silikonu“ resp. z gelu s označením O2. První nasazení a máte pocit, že se oblékáte do igelitu, po chvíli pocit zmizí a o O2 nevíte. Tento hypoalergenní, antibakteriální polyurethanový gel má navíc výhodu, že nenasákává pot a tak, pokud se potíte jako já (čti jako prase), tak vám pot neustále nestéká do očí. Vzadu nechybí stahovací kolečku na stažení helmy kolem hlavy, které lze nastavit i výškově. Šroubek zajišťující kolečku není odolný proti agresivnímu poty, trocha rzi se ukázala již po pár použitích. Přitom by stačilo použít krytku a bylo by vystaráno.





Větrání – to je první věc, která překvapí, ačkoliv díry nejsou z největších, helma větrá fantasticky – za to mají Italové u mě palec nahoru. I pásky jsou „odvětrané“, prostřední třetina pásku je hodně děrovaná – pásek má pořád dobrou pevnost a přitom větrá. Snad jedinou výtku k jinak výtečné helmě mám k délce pásků, pásky pod bradou rozhodně příliš volnosti nedovolovali a to mám celkem standardní hlavu (helmu ve velikosti M, jsem měl staženou až téměř na minimální obvod hlavy) – nejsem žádný lebkoun a ani nemám x brad jako náš velevážený pan prezident. A přesto, že pásky byly nejvíce povolené, tak občas mě za bradu tahaly… A stahovátka pod ušima jsou spíše pro parádu, rozhodně nedrží dokonale, spíše jen kosmeticky – dokud nespadneš, tak to řešit nemusíš, pak už je pozdě…





Helma umožňuje nosit jak malé, tak i velké MX brýle, já osobně MX brýle do malé helmy nepoužívám, malá helma je pro mě symbol volnosti, pocitu větříku ve tváři a nechci to zabít obrovským skleníkem přes oči. Šlapat ve 30-ti stupních do kopce a mít na očích velké brýle, to vyžaduje hodně silnou motivaci. Zadní přezka, které drží pásek brýlí má i dvě decentní odrazky, asi bych se na ně v noci nespoléhal a zapnul zadní blikačku.

Pokud chceš být správný bikový hipster musíš hodně fotit, ne fotit, musíš točit videa, hodně videí, Bluegrass Eagle Golden Eyes ti vyjde vstříc, připevnit kameru na helmetku je snadné jak facka. Upceš horní díru v helmě speciálním držákem (v podstatě to držák není, je to jen krytka s rovnou plochou), nalepíš samolepku s držákem kamery a točíš. Díky pozici ve středu helmy se dá očekávat, že i s kamerou je jízda v pohodě, celý celek bude dobře vyvážený a nebude nepadat na strany ani dopředu či dozadu – hipster nejsem, POV videa nemusím, takže jsem jízdu s kamerou nezkoušel.





Bluegrass Eagle Golden Eyes HES je příjemnou helmou, dobře vypadající – je to skutečně nepřehlédnutelný design – každý se za vámi otočí. Je dobře padnoucí (ano, toto je velmi individuální, ale mě padla jako ulitá), má zvýšenou ochranou zátylku, navíc s možností snadné montáže kamery. Nevýhodou je vyšší váha. Na běžné all-mountain ježdění doporučuji, na enduro závodění ne, tam patří fullface (např. Bluegrass Explicit), howg. A teď mě sežerte! :)



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel greengrass 27.8.2014 v 7:38

    to čumim jak, dokáže udělat v jeden den 4 recenze a vystačit si, s jejich uvolňovánim po týdnu, měsíc :D

  • anonymní uživatel hoffman 27.8.2014 v 8:23

    konkurencia je niekde o 10 deka nižšie

  • anonymní uživatel bok 27.8.2014 v 11:11

    držák kamery jako největší plus...mohl by bejt schovanej hlouběji v helmě, aby to nemělo takovou páku, tahle máš kousek nad helmou placku a na tu teprv přiděláváš držák na něj teprv třeba gopro...zbytečný podestýlky.
    BTW držák světla by dával mnohem větší smysl a zrovna u týhle helmy to nejde vyřešit korkovym špuntem jako jinde

  • anonymní uživatel DD 27.8.2014 v 11:41

    ten ksilt :)

  • anonymní uživatel O´Neill 27.8.2014 v 13:45

    Zlatá Bell Super. Hohle je hnus.

  • anonymní uživatel čibrut 27.8.2014 v 16:12

    Působí to jako kdyby vzali kokosku a naroubovali na ní kšilt z úplně jiný helmy. Opticky to nějak moc netvoří celek. Gelová výstelka nad čelem pro odvod potu stranou super, taky se potím jako prase a tohle bych ocenil.

  • anonymní uživatel Mates722 (mates722 (a) gmail.com) 28.8.2014 v 12:53

    Divny je, ze ja mam ten sroubek stale jako novej...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí