Test: napínák Manobike G-175

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.9.2014

Před nedávnem jsme si představili, co zlínský Manobike nabízí enduristům, tahle česká poctivá garážovka ale rozhodně nezapomíná ani na sjezdaře. Sjezdový napínák od Manobiku je už tradičním výrobkem vídaným na hromadě kol, a to nejenom běžných jezdců, ale i závodníků. Jak si povede jeho poslední generace v redakčním testu?





Manobike v poslední době sází hlavně na podporu závodníků, zpětná vazba od lidí, kteří jsou na ničení materiálu vysloveně vyškolení se pak samozřejmě promítá i ve finálních výrobcích. A tak na novém sjezdovém napínáku najdete horní i spodní vodítko z odolného ale hlavně pružného vstřikového plastu, poctivý, asi centimetr silný kus makrolonu jako nárazník, kladku uloženou na ložisku a všechno tohle se podařilo poskládat do balení, které má 175 gramů. Na horní vodítko je navíc použit speciální plast snižující hlučnost.



 


Sjezdový napínák je tak trochu noční můra každého testera, ono se toho totiž na něm nedá zrovna dvakrát moc testovat. Teda otázek, které napínák vyvolá není úplně málo, z těch základních snad: Napíná řetěz tak, aby nepadal? Nenapíná ho špatně? Jde dobře nasadit bez větších problémů? Nedělá rachot? Vydrží něco? Jenže co když napínák prostě nasadíte, jezdíte půl sezóny a ono se vlastně nic neděje, vůbec o něm nevíte, neřešíte ho, jenom se občas kouknete, jestli je všechno v pořádku, když dostane extra velkou ránu od kamene nebo si do něj kopnete. A ono je. Přesně tohle totiž vystihuje napínák od Manobike. Je to kus kola, o kterém nevíte, dokud ho nesundáte. Pak teprv zjistíte, co všechno umí. Manobike G-175 je super napínák, který je tichý, odolný, lehký a za slušnou cenu.





Jediné, co se dá vytknout je to, že kladka na ložisku není nalisovaná úplně pevně, takže kladka po ložisku mírně „cestuje“ na strany. Otázka ale je, jestli je to vůbec vada, protože drobný pohyb kladky umožní přizpůsobit se poloze všech zadních pastorků při řazení a tím zmenšit pnutí řetězu. Za dobu testování se vůle nijak nezvětšovala a kladka pořád chodila na ložisku, takže pokud vás tahle záležitost netrápí z principu, nemá důvod si s tím lámat hlavu.



 


U napínáku si samozřejmě můžete vybrat z mnoha barevných variant základny a černé nebo bílé barvy vodítka a kladky. Samozřejmostí je výběr mezi úchytem iscg-03 nebo iscg-05. Velmi příjemnou vychytávkou je i to, že Manobike nabízí všechny náhradní díly napínáku zvlášť za velmi rozumnou cenu, kdyby se cokoli stalo. Napínák můžete objednat na www.manobike.com, případně zkuste Manobike následovat i na fejsíčku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel malok 9.9.2014 v 8:45

    Mal som este prvy napinak od manobike a vtedy som si povedal, najlepsie co som mohol kupit pomer cena/kvalita/vydrz. Ak by som nekupoval seriovy bajk kde vozim e13 urcite volim manobike!!

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 11.9.2014 v 7:01

    Vše co jsem si pořídil se značkou ManoBike je plně funkční , maximálně kvalitní a nebojím se to doporučit všem. Howg.

  • anonymní uživatel michal 12.9.2014 v 18:58

    Manobike napínák už ňákou chvilku vozím a žádnej problém s ním není. Je to povedená záležitost a dělá to malá česká firma, prostě spokojenost :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí