Report: Enduro X Race Granč-Petrovce

Autor: Robert Šimice. Kafíčko, kategorie: Report, vydáno: 28.8.2014

Druhý závod seriálu Scott Enduro X Race je minulostí. Kulisy Spišského hradu a husté lesy v okolí se staly dějištěm druhého enduro závodu. Náročný profil a délka trati, která se potkávala s trasou bikemaratonu, přivedl na start 46 statečných bikerů a 2 odvážné bikerky.





Následkem polomů byla druhá RZ zrušena, což ve finále nikomu příliš nevadilo. Přejezdy a prudká stoupání na nezpevněném podkladu stály všechny hodně sil. Několik pasáží RZ bylo postaveno „do rychla“, zde se výrazněji promítla fyzická připravenost, která dovoluje elitním jezdcům 100% koncentraci i v závěrech RZ.





Komplikace občas nastávaly s předjížděním technicky méně zdatných závodníků bikemaratonu. Souběžné úseky i jejich rozbočování tak byly pro pozornost a koncentraci zásadní. Do příštího ročníku je na čem pracovat, nicméně základ v podobě dobrého terénu a odhodlaných organizátorů zde je :).

Výsledky k stažení zde http://www.enduroxrace.cz/vysledky/

V průběžném pořadí vede suverénně Jiří Fikejz před Tomášem Kutinem a Matějem Vitkem.











Tak tolik oficiální report od organizátorů a jak to vypadalo v reálu nám popíše přímý účastník Jirka Smejkal, slovo má Kafíčko:



Tak co napsat o právě odjetém enduru u slovenských bratrou v Granč Petrovce jako součást Scott Enduro x race série? Mazec!

Ve čtvrtek vyrážím bohužel bez Milana Smetaníka, kterej se měl ke mě nalodit – dělba nákladů – musel se zůstat pracovně vykořisťovat a 480 km před sebou. Bingo, jsem v Korytné u kluků z Enduroteamu.cz Jirky a Tomáše, kteří mě opět zachránili s ubytkem, abych nebyl bezdomovec. Páteční ranní vstávání, den najíždění a při pohledu na kopečky, kde se skrývaly traily závodu, mě napadá, že avizovaný brutální metry, který máme nastoupat jsou totální blbost, ale realita nás vyvedla z tohodle obrovskýho optickýho klamu. Transfer na start první RZ cca 1 hodina a na ostatní RZty jak přes kopírák – jedu, tlačím a furt dokola. Najet se mi podaří pouze 1 a 3 RZ z celkem 6 RZ (druhá RZ byla kvůli brutálnímu polomu zrušena), páč ještě nebyly transfery doznačeny a 4 RZ sem prostě nenašel. Přesun do centra dění u místního kulturáku, kafíčko a příprava na sobotní, jak to nazvat – prostě nářez.





V sobotu společný start se současně probíhajícím Královským MTB maratonem. Po neskutečnejch nastoupanejch metrech jsu na startu 1 RZ, ale copak se to děje, Kutin, Fikejz a další lídři stojijou na kopci a start je posunut o cca 15min – důvod neznámý. Start po lesní rozblácené cestě, pak už docela zábavný lesní pěšinky – na ůvod přiměřený. Tak a teď to začíná nabírat grády, rychle dupat transfér na start další RZ, páč tam byl časovej limit 2 hodiny od startu, kalkuluju – 1 hod první transfér + 15 min opoždění startu + RZ = to je cca 1hod 20min, no ty vole to nemůžu stihnout. Zdá se vám to blbost, když na Specialized Enduro Serii máme limit 3 hodiny na celej závod? Ne, není, tady byl limit na celej závod 8 hodin, stačí? Naštěstí ten dvou hodinovej limit zrušili, stihnul bych to s vodřenejma ušima. 3 až 6RZ byl byl už vopravdu endurejšn největšího kalibru, sjezdy jak sviň nakličkovaný ve svahu s volným kamení, mezi kořenama a pařezama, výjezd na hřeben s dech beroucíma výhledama, palby v korytech po pěšinkách, kde mluvit vo nějakým rychlým zpomalení bajku brzdama je optimistická představa.





Je fakt k závidění jakej potenciál nám v těhle kopcích pořadatelé nabídli, přitom bez jakejchkoliv umělejch překážkonesmyslů. A proč taky když příroda nabízí takovejhle naturprodukt nálož. A aby sme toho adrenalinu neměli málo tak pořadatelé nám od 4RZ navedli tratě XC marathonu souběžně po našich RZách. Takže pálíte, lítáte vzduchem po trailu ve svahu, kde se máte co udržet a před váma XCčkaři tlačící to dolů. Tohle byl fakt totál hazard od pořadatelů, kterej naštěstí neskončil katastrofou. A v půlce 5RZ se tratě rozdvojovaly – doleva XC, doprava Enduro, jel sem to na voči a jako hodně dalších enduristů sem to pálil po XC takže pod kopcem votočit, vyšlapat to znova nahoru, vytavenej, nasranej, následuje jezdecká chyba a pád, škoda. Ale cíl jsem nakonec protnul. Do rukou dostáváme pamětní šátek s vše vystihujícím emblémem – Prišel som, prešel som, prežil som





Resumé: cca 46km, nastoupáno přes 2000m – neměřil sem to. A jeden bombonek na závěr je důvod posunutí startu 1RZ – nezávazná debata v cíli s pořadatelem: Na trať RZ najel se svým autem a zapadl místní turista jedou na houby a přiběhnuvšího pořadatele začal honit s houbařským nožíkem v ruce po lese jako že co po něm chce, v tom se vzbudil adrenalin v žilách, turistu chytl pod krkem, narval ho do auta a nějak ho vyprostili z RZ, taky to kluci pořadatelský nemají někdy lehký.

Závěr – kašlu na kiksy pořadatelů, chyby děláme všichni, příští rok se těším na repete páč pro mě to bylo nejkrásnější enduro snad krom ilegálů.







A na závěr pozvánka na další kolo Scott Enduro X Race série na Malou Morávku.



Tak se všemi na viděnou 6.9. na finále v Malé Morávce. Na trénink bude možné v pátek využívat dvě lanovky. V rámci doprovodného programu bude možné využít BigAirBag, pro veřejnost chystáme test AM a XC kol Scott. Večer netřeba odjíždět, zahraje živá kapela. Ubytování lze poptat na www.koprivna.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro 28.8.2014 v 7:44

    Mr.Kafíčko je pán!

  • anonymní uživatel hoffman 28.8.2014 v 8:49

    zdá sa, že zvládnuť zorganizovať na Sk Enduro závod organizačne na úrovni je stále utópia, tak snáď nabudúce .)) ta hlavne že su peneži v kešeni, ta ne?

  • anonymní uživatel zvon (zvna (a) seznam.cz) 28.8.2014 v 11:01

    Vol byl dobrý :)))

  • anonymní uživatel balda 28.8.2014 v 23:28

    hehe, tady je někdo vysmátej jak Kotleta :-D

  • anonymní uživatel Aleš Procházka (selasport (a) selasport.cz) 31.8.2014 v 13:41

    Čaues, pro nás na 85 km maratonu to byl mazec, taková Smrekovica s 47 kilákama v nohách, zdvihy 100-100 a mazec lidí na pevňákách - docela jsem se za Enduristy bál, když jsem se dozvěděl o křížení s lidma z 50ky... Místo kritiky si ale Peter Kuiš zaslouží palec nahoru, kdo nikdy nic nepořádal, nemůže napsat takovou kokotinu o peňazích v kešeni. Příště jedu Enduro! A k autu na 1. RZ - červený Ford Fusion přesně na křížení pěšinky přes asfalt zastavil chvilku přede mnou a narychlo to tam pořadatelů rukama brzdili, abychom do toho nevlítli. P.S. Enduro doprava, 90-ka doleva - kam jsem odbočil? Doprava na Enduro :-))

  • anonymní uživatel hoffman 1.9.2014 v 8:27

    Aleš Procházka: aha, takže ku kvalite závodu sa účastník - poplatník nemá čo vyjadrovať. jedine organizátor. napísať takúto kokotinu je bežné možno v severnej kórey.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí