Report: Scott Enduro X Race Kopřivná

Autor: Keli, vydáno: 8.9.2014

Finálový závod závodů Scott Enduro X Race se odehrál tuto sobotu v Jeseníkách pod Pradědem v areálu Kopřivná. Většinou zaznívá z mých reportů z enduro závodů kritika, tentokrát nebylo co kritizovat, nebál bych se použít označení „dokonalé“. A podle ohlasu ostatních, nejsem se svým názorem osamocen.





Na místo konání do Funparku Kopřivná jsem zavítal podruhé, moje první návštěva byla asi před deseti lety na lokálním velmi punkovém DH závodě. Od té doby prošel celý areál dost zásadní změnou a vzniklo zde moderní středisko se čtyřsedačkovou lanovkou, bikeparkem a spoustou atrakcí (většinou jsou zdarma – trampolíny, skákací hrad – nevídané), kam lze s úspěchem odložit děti a věnovat se ježdění.





Do Malé Morávky jsme dorazili ve čtvrtek večer, pár jezdců již mělo po tréninku a tak jsem vyzvídal, jaké to je. Byla slyšet chvála. Ptáte se proč jedu na závod ve čtvrtek? Protože závody Enduro X Race série se jedou v sobotu. Dle mého názoru je sobotní termín závodu nevhodný, kdo chtěl trénovat, musel si vzít dovolenou a přijet minimálně v pátek. Na příští rok by závody již ale měli být v neděli. Pořadatelé doufali, že po sobotním závodě většina závodníků zůstane na party, ale opak byl pravdou, zůstala jen hrstka a zbytek se po vyhlášení rozjel do svých domovů.





Co na závodníky čekalo? Pět pestrých, rozmanitých tratí navržených Kamilem Tatarkovičem, které prověřili vše, od fyzické přípravy přes DH skill až po techniku jízdy v bikeparkových v klopenkách. Tři RZ vedli parkem v Kopřivné, další dvě byly nataženy v druhém údolí v Karlově.

První RZ vedla z velké části po trailu Family 3 s několika odbočkami zkratkami lesní hrabankou – nenápadná, velmi zábavná RZ v tréninku, ale extrémně šlapavá v závodě, tak by se dala zhodnotit v krátkosti. Family 3 je trail připomínající některé úseky rychlebského Superflow trailu – když o nic nejde, sjedeš jej téměř bez šlapání, jen si pumpuješ a skáčeš na vyhlazeném trailu.
Druhá RZ vedla po sjezdové trati, začátek byl velmi kamenitý a padat se zde důrazně nedoporučovalo.
Na třetí rychlostku následoval přejezd do divočiny, start byl kdesi na kopci nad Karlovem a cíl v Karlově. Pro mě osobně jedna z nejhezčích RZ závodu – rychlá dráha kopírující lesní cestu s výjezdy do lesa, vše měkké, čerstvé. Byla radost zde závodit.





V Karlově v místě cíle čtvrté RZ byla k dispozici občerstvovačka, s plnými břichy jsme se vydali šlapat na další RZ. Výjezd po asfaltu nebyl zadarmo, kopec byl tak prudký že i Kafíčko tlačil. Předposlední, čtvrtá dráha v areálu Myšák, vedla po části DH trati (kde se nedávno jel závod, report zde) a zbytek nově namotaný v lesících a sjezdovkách. Poté již jen poslední přejezd přes velký kopec zpět do Kopřivné a závěrečná freeridová trať v bikeparku, opět nechyběly výjezdy do čerstvé hrabanky.





Celá trať v číslech, 28 kilometrů, 1350 metrů převýšení. Ač je bikepark obsluhován lanovkou, nahoru se muselo pokaždé vlastní silou, naštěstí limity pro přesuny byly milosrdné, takže i když jsi šel a nejel (tak jako já), stíhal jsi starty s rezervou.





Na start závodu se postavili všichni favorité, jako svoji letošní obnovenou enduro premiéru po operaci vyhřezlé plotýnky si Scott Enduro X Race vybral i Michal Prokop. Tomu se v Kopřivné evidentně líbilo, protože trénoval ve čtvrtek, pak odjel kvůli rodinným povinnostem zpět do Prahy a následně se vrátil zpět. Dát si 4× v týdnu D1 a k tomu několik objížděk těsně před Kopřivnou – to zaslouží velký respekt. Michal měl v jinak dobře rozjetém závodě smůlu, v poslední RZ krátce po startu přetrhl řetěz a ten se do kola namotal tak nešťastně, že následoval defekt, Michalův již druhý v závodě. Ostatním favoritů se problémy vyhnuly a nakonec v elitní kategorii se na stupně vítězů dostala známá jména – Tejchman, Fikejz, Vitko. Kompletní výsledky zde. V celém seriálu zvítězil Jirka Fikejz, který si připsal dvě vítězství a jedno druhé místo – odměnou mu bylo kolo Scott Genius.





Závod v Malé Morávce uzavřel celou Scott Enduro X Race sérii, ta ve svém prvním ročníku ukázala, že lze na českém a slovenském území udělat kvalitní enduro závody, kde to klape jak na drátkách. Z řad diváků byla slyšet chvála nejen na výkony závodníků, tak i na výkon komentátora.

V této sérii se nemíří na masy, ale klade se důraz na kvalitní tratě a spokojenost jezdců. Příští rok se v rámci Scott Enduro X Race se chystá celkem pět závodu, tři na českém území a dvě na Slovensku. Zákulisím se nesly hlasy, že jsou ve hře i RZ, které se jedou v rámci Mtb trilogy. No nechme se překvapit.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bedna (bednous (a) seznam.cz) 8.9.2014 v 9:25

    Punkový závod :-D Bylo myšleno toto prodh.wz.cz/... a prodh.wz.cz/... ? To ještě není 10 roků, ale už se to blíží. Každopádně, změnilo se tam toho hodně, o tom ani potom :-D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 8.9.2014 v 10:12

    bedna: ano, to je presne ono!

  • anonymní uživatel bedna (bednous (a) seznam.cz) 8.9.2014 v 10:32

    Keli: Ale tak nebylo to zas tak strašný, ne? Byla jiná doba, tenkrát se ještě hrálo na to, aby to bylo co nejvíc ulítlé (neříkám, že to byl můj záměr, ale vyšlo to tak) :-D

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 8.9.2014 v 12:16

    Super zaver serialu! Nadherna rozmanita trat. Poradatele i shaperi parku si zaslouzi velkou pochvalu.

  • anonymní uživatel johny depp (blem (a) blem) 8.9.2014 v 17:38

    no a za zmínku stojej určitě taky holky, kde účast byla sice malá, za to poměrně vyhrocená s výsledky hodně nad polovinou startovního pole mužů (bych dodal)

  • anonymní uživatel johny depp (blem (a) blem) 8.9.2014 v 17:39

    no a musim se naučit zatáčet :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí