Report: MS Hafjell - Mulally bez řetězu na 4. místě

Autor: Čert, kategorie: Report, vydáno: 8.9.2014

První zářijová neděle měla program jasný. Finále mistrovství světa ve sjezdu v norském Hafjellu.
První šli na start Junioři a už ti ukázali, že se pojede hrana a že se bude padat, jak předvedl třeba jeden z favoritů, Luca Shaw. A tak první místo bere Francouz Loris Vergier s časem 3:29.090, za ním Laurie Greenland z Anglie, čas 3:34.080 a bednu uzavírá Jacob Dickson, Irsko, 3:36.384. Z našich jezdců se nejlépe umístil Tomáš Navrátil na 42. místě s časem 3:59.243, za ním na 55. fleku Tom Uruba.





Po juniorech následovala kategorie něžného pohlaví, ta předvedla že i holky dokážou jezdit rychle a že dokážou i padat. Nicméně největší drama se odehrálo až v posledních minutách, kdy se na rozjezd postavila Rachel Atherton. Ačkoli v mezičase nad Manon Carpenter aktuálně sedící v hotseat vedla, do cíle dojíždí se ztrátou 0.088 a jde tak na druhé místo. První místo Manon Carpenter – 3:49.407, druhé Rachel Atherton – 3:49.495 a kompletně „ostrovní“ bednu uzavírá poslední Angličanka, Tahnee Seagrave – 3:52.870. Naše Jana Bártová dojíždí se startovním číslem 13 na 13. pozici. Ale i přesto vyhrála, ve speed trapu jí naměřili nejvyšší rychlost mezi holkama, více jak 75 kilometrů v hodině.





A potom už nahoře zbylo jenom něco přes sto deset Eliťáků. Mezi nimi i Standa Sehnal, „Rico“ Šplíchal a Ondra „Kissák“ Štěpánem. První šel na trať Rico, a ačkoli to už od začátku nezačal vysílat špatně, ustřelený kolo na jedné z prvních klopek ve full speedu zhatilo plány na jakýkoli lepší umístění. Naštěstí se pád obešel bez zranění a tak Rico vyslal ještě dva parádní nohandery na dvou posledních skocích, z úst Roba Warnera se ozvala slova „…to vypadá jako nový CG“. Rico by se zřejmě zapsal do paměti všech diváků, kdyby tohle byl normální závod. Jenže na závodě nebylo normálního vůbec nic. Ale o tom později. Hned po Ricovi šel na trať Kissák, který dojíždí bez pádu s časem 3:40.884 a ten nakonec stačil na 51. místo. A jako poslední Čech startuje Standa Sehnal, ten se bohužel taky poroučí k zemi a dojíždí na 78. místě.

Když zbylo na startu posledních 16 lidí, pustil se ze svahu dolů Brook MacDonald. Bulldog ukázal, že má sakra hlad a na nějakou dobu se posadil na Hot seat. Z toho ho nedostal ani Mick Hannah z Polygonu, ani Andrew Neethling, týmový kolega Danny Harta z Giantu. A pak šel na trať jedenadvacetiletý Američan Neko Mulally. Ten mocně zadupal a ještě před odpalem prvního skoku přetrhává řetěz, který za ním zoufale vlaje ještě pár metrů a pak ho za Nekova křiku různých nadávek opouští. Dalo se čekat, že je pro tohoto závodníka po závodění. Jenže mladý amík předvedl něco, co nikdo nečekal a nějakým způsobem chytil takovou „slinu“ že i bez řetězu dojíždí skoro o vteřinu před MacDonaldem! A vyšoupnout z horkého křesla ho nedokáže ani Makus Pekoll, ani Danny Hart který jede těžkou hranu, což se ukáže poprvé v jedné z rockgarden, kde tak tak ustojí těžké rozhození. A finálně se jeho „přepal“ projeví v klopce v druhé polovině tratě, kde si vítěz z Champéry ustele a šance na dobré umístění končí. Hned za Dannym jde na trať Marcelo Gutierrez, tomu to dneska evidentně nesedlo a tak dojíždí se ztrátou pět vteřin na chainless šampióna.





Zbývá 9 jedců a pípák už odpočítává čas pro Sama Hilla. Na Hillovi je vidět, že chce vyhrát, jede úplně strašnou a hlavně jede úplně strašně rychle, oba dva mezičas o cca 3 vteřiny nejrychlejší. A pak přijdou poslední kameny a v čase 2:53 jde Sam přes řidítka. I přes vystřihnutí poměrně ošklivě vypadajícího „škorpióna“ se Australan sbírá a pokračuje. Dojíždí o 7 vteřin později. Přijít o titul v posledních 20 vteřinách asi bude bolet mnohem víc, než jakékoli potlučení od kamenů. Ani Aaron Gwin nemá den a na Mullalyho ztrácí 3 vteřiny. Loic Bruni trať sice proletí, ale pořád to i přes urputný sprint do cíle není tak rychle jako Mullaly bez řetězu, vteřina ztráta. Greg Minnaar jede a obhajuje titul. Bohužel je od začátku vidět, že nemá v zadním kole moc vzduchu a klouzání po kamenech ho navádí ramenem přímo do stromu. I tady je po šancích na vítězství. Ani Matt Simmonds se přes parádní jízdu nedostane dál než na průběžné páté místo. Na řadě je Gee Atherton. A ten chce vyhrát. Jede pěkně a skoro bez chyb. A nakonec je to právě on, kdo donutí Neka Mullalyho přesunout se na druhé místo tím, že mu naloží 2 vteřiny. Nahoře zbývá jenom top trojka svěťáku. Sam Blenkinsop jede rychle ale ne dost, průběžně 5. místo. Zbývají Troy Brosnan a Josh „Ratboy“ Bryceland. Australan jede strašně rychle, ale na Geeho to není, ztrácí půl sekundy a sedá si na druhé místo. Nahoře už je jenom Ratboy, ten nejméně očekávatelný vítěz svěťáku ever. Vypadá, jako že se jízdou strašně baví a první split time je jeho! V kamenech jede neuvěřitelně rychlou stopu. Na druhém splitu je o 1,3 vteřiny rychlejší než Gee! Spodní kameny proletí, takhle má vypadat medailová jízda! Jede strašně rychle a rychlosti neupraví ani před posledním skokem. A letí dlouho a daleko a je to tak daleko, že dopadá až na placku. Okamžitě přestává šlapat, jednou nohou nahoře dojíždí do cíle a kotník má v úplně jiném úhlu než by bylo zdravé (operace byla nevyhnutelná, několik zlomených kostí v oblasti chodidla a kotníku). I tak ale jeho čas stačí na druhé místo! Bohužel se ani nemůže zúčastnit vyhlášení vítězů, takže na stupních vítězů zůstává pozice číslo dva prázdná. Video z pohledu Brycelanda níže, přetáčej na čas cca 3:20.





Mistrem světa se tady stává Gee Atherton. Hvězdami závodu je ale rozhodně Neko Mulally, který bez řetězu nakonec končí čtvrtý, Josh Bryceland kterému vítězství uteklo jenom o jeden skok a smutným hrdinou je rozhodně Sam Hill, na kterém bylo vidět jak moc „chce“. Každopádně takhle by měly vypadat závody. Všichni jeli hranu, všichni chtěli vyhrát a všichni se o to pokusili. Rozhodně je důvod těšit se na první kolo svěťáku příští rok!



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel skandy26 8.9.2014 v 11:56

    podle mě nej závod sezony, díky chainless borci :) ... Australan jede strašně rychle, ale na Geeho to není, ztrácí půl minuty a sedá si na druhé místo - opravit chlapi :D

  • anonymní uživatel dawid 8.9.2014 v 12:03

    nedá mi to musím si rejpnout,Datel by zajel mnohem lepší čas kluci.

  • anonymní uživatel dawid 8.9.2014 v 12:20

    Ale nejlepší závod sezony,ukazuje se že to jsou závody dvou mužů,Hill a Ratboy.ostatní jedou jak na výlet.

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor.com (a) gmail.com) 8.9.2014 v 12:34

    moc hezky napsaný report! díky

  • anonymní uživatel bok 8.9.2014 v 12:45

    skvělej závod

  • anonymní uživatel MP 8.9.2014 v 12:52

    Byl to závod sezony, to je jasná věc! Hilla je mi líto, bylo vidět jak moc chce a jel neskutečně!

  • anonymní uživatel TB 8.9.2014 v 13:03

    Dík za super report!

  • anonymní uživatel Jarek 8.9.2014 v 13:07

    První srpnová neděle???

  • anonymní uživatel syfl 8.9.2014 v 13:22

    může mi někdo vysvětlit jestli se to MS jezdí za stáje nebo za národní týmy? mam v tom nějakej zmatek když vidim zárověň týmy jako SC s britskym a africkym osazenim a například českou repre na kolech různejch značek.....

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 8.9.2014 v 13:31

    skandy, Jarek - opraveno
    syfl - jezdi se za narodni teamy, kazdej na kole sveho sponzora

  • anonymní uživatel vondrus 8.9.2014 v 13:51

    Jezdi se za narodni barvy, v nasem pripade to byla zelena/modra :-D

  • anonymní uživatel Mara 8.9.2014 v 14:15

    Kolikátej byl ten Říha?

  • anonymní uživatel vondrus 8.9.2014 v 14:41

    Mara: A kolikatej Slavik?

  • anonymní uživatel Reperis 8.9.2014 v 15:08

    Bez pochyby je to,že Slavik by zajel lépe ten Suchac neni blbej když Všichni kromě Štěpánka spadli protože nedrželi ten nátlak !

  • anonymní uživatel Karl 8.9.2014 v 15:11

    Reperis: Takze Hart, Ratboy, Hill + 20 dalsich taky nevydrzeli ten natlak?

  • anonymní uživatel p.e.t.r. (uiblein (a) downhill.cz) 8.9.2014 v 15:17

    Hezky sepsáno, jinak super počin ČT Sport (až na to, že jsem kus neděle proseděl u TV a nic nedělal)), nevím co máte s tím Hillem, bez diskuze nádherná jízda Joshe, jenže včera bylo víc než jindy důležitý dostat se do cíle - jakkoliv. Pěkný jump Rica bez rukou, když už byl závod v pr*, to se cení, třeba to bude znamenat i víc, než o trochu lepší umístění... Pro mne osobně borci dne GEE za to že vyhrál (GT), Josh nádherná jízda a potom Mr.Pumptrack - Nico !!!

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor.com (a) gmail.com) 8.9.2014 v 15:24

    Karl: ne tady jen někdo nevydržel ten tlak, než tu někdo bude vytahovat to věčný téma aby, kdyby, abysme a kdybychom... to je pořád nějaký kdybý abý...

  • anonymní uživatel Agrrr 8.9.2014 v 16:11

    super report, kazdopadne nebolo by odveci hodit vysledky Slovakov... predsa nas sem chodi pomerne dost vela, tak co "kluci ceski, zapomneli ste na nas" ? :)

  • anonymní uživatel biker 8.9.2014 v 17:28

    Amateri....Slava by zajel mnohem lip :-) zajizdet 50 fleky to tma radej ani nejdu :-)

  • anonymní uživatel p.e.t.r. (uiblein (a) downhill.cz) 8.9.2014 v 18:12

    69 Učeň a 75 Baránek ? jestli jsem to zachytil....

  • anonymní uživatel Lukas 8.9.2014 v 18:54

    JÁ VÁM TO ŘÍKAL POKUD CHCETE VIDĚT 80. MÍSTA POŠLETE TAM TY NAŠE SJEZDAŘE A SLAVÍKA NECHTE DOMA:). NEKONEČNÝ PŘÍBEH

  • anonymní uživatel dawid 8.9.2014 v 19:43

    Odjakživa platilo že jestli chceš něco dokázat musíš vyjet ven,Sláva to dokazuje už pár let a hloupej českej svaz se bude chvástat že máme dobrý mladý jezdce,neznamená že když někdo vyhraje republiku že zajede svět.zajedte se někdy podívat na světák,první desítka jezdců jsou o tři galaxie dál.Sláva vyhrává taky proto že jezdí za Rakouskej team,českej by mu nikdy nedal takové podmínky,jen by mu házel klacky po nohy.Ryba smrdí od hlavy at je to fotbal nebo downhill.

  • anonymní uživatel Hanz 8.9.2014 v 20:00

    a připouští si někdo ten fakt, že by Tom Slavík taky třeba nemusel ustát ten tlak a ustlat si stejně jako Sehny, Rico, Hill a já nevim kdo ještě? Bože vzpamatujte se! Byly stanovené nějaké kritérie, jeli ti, co kritéria splnili a tím to hasne. Tom Slavík jet mohl, ale dobrovolně se toho vzdal a proč ví nejlíp jen on sám. Tak tu přestaňte hatovat všechny ostatní.

  • anonymní uživatel dawid 8.9.2014 v 20:25

    for Hanz:tohle si může připustit každej,těžko říct co tam bylo že nejel Sláva ale na nejlepší závody světa jezdí ti nejlepší,kdyby to tak nebylo nejel by ani Hill,ani ratboy ani Gwin atd.Svaz by měl dělat všechno proto aby jel ten NEJLEPŠÍ což Sláva je o tom není pochyb,nebo znáš lepšího???ale co člověk to názor.

  • anonymní uživatel sparta 8.9.2014 v 20:37

    Zacina to tad byt jako na fotbale :D

  • anonymní uživatel Hanz 8.9.2014 v 21:02

    Dawid: Tom Slavík nevyhrál žádný závod ČP v letošní sezoně, kdežto Lukáš Šplíchal a Staňa Sehnal ano, Ondra Štěpánek byl ve všech finále krom Ještedu na bedně. Takže nevim z čeho usuzuješ, že je Sláva nejlepší český sjezdař, výsledky na SP sem nevyhledával, ale i tam to byl ve vzájemných konfrontacích těsné. Do budoucna je možné (nechci říkat jisté), že Tomáš bude vyhrávat všechno jako ve 4X, ale letos tomu tak nebylo. Mě osobně mrzí to, že tam nejeli všichni 4, ale ti 3 co tam byli, tam byli proto, že splnili kritéria.

  • anonymní uživatel dawid 8.9.2014 v 21:27

    Mladí vpřed,proč ne ale zkušenosti hrají pro Datla,ať je to jak chce Datel si jen tak zkusil zajet sjezd a ujel 36misto náhoda?mozna.to ukáže čas.aspoň vidíš jakou úroveň mají české poháry,u nás budou dobří ale venku budou rádi za 60 místa.ale pro kluky dobrej výlet.Ale tak nějak usuzují že na příští svetak Slavovi sami ti mladí uvolní místo :-)takže ho uvidime.

  • anonymní uživatel slucky 8.9.2014 v 22:16

    Samé kdyby, kdyby. Prostě tam jeli tihle a hotovo přestaňte to řešit. Sehnal mistr ČR a v Meribelu se celkem umístil, Štěpánek 4tý na IXS v Mariboru a celou sezónu pěkné výkony, Šplíchal výherce celkového pořadí ČP, takže kluci si to dle mého zasloužili. Spíš mě mrzí, že nebylo o místo víc aby jel i Sláva, klukům by to pomohlo a všichni by určitě zajeli líp.

  • anonymní uživatel dawid 8.9.2014 v 22:34

    Ze já blbec se pouštím do takových debat,ještě mi praskne cevka :-)

  • anonymní uživatel DanReif 8.9.2014 v 22:36

    Tak teda nášlapy koukám Ratboyovi pěkně zavařily a to jsem si myslel že není nic lepšího než Shimano DX... chudák to musel otestovat na vlastní patu :-/

  • anonymní uživatel Milan 9.9.2014 v 0:02

    souhlasím s slucky! tohle je nekonecná debata debi-lů kteří tomu rozumeji jak koza nakladaku, jeli tam ti co jet meli, slavik se toho osobne vzdal a i kdyby to posral slavik tak se do nej pustite jak decka.. Proste to jeli kluci, kteri si to zasouzili, vyjeli si body pro MS, jsou mladi. Kde maji jinde ziskat zkusenosti nez ve svete? Podle vas je slava buh? vyhral by to? nebo by dopadl jak ostatni cesi?

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 9.9.2014 v 0:08

    Top od doby, co sleduji tyto letecke dny.A ze uz to to je par let.Proste neskutecny zavod,ktery mne udrzel i pres krasne pocasi u tv.Dnes paradni cteni reportu;-) .A ty zlostne komenty lidi,kterych se to dle vseho tyka osobne?Preji vam,aby vas postavili na start bez brzd a retezu,protoze jinak se o vas psat nebude.Pro mne by byla zatacka,ve ktere si lehne stejne i takovy Sick Mik...Posvatna;-)

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 9.9.2014 v 0:20

    Milan : s tim náklaďákem to mohu jen potvrdit ;-)

  • anonymní uživatel Milan (mrousek.milan (a) seznam.cz) 9.9.2014 v 0:26

    KoZa: vis jak to bylo ;-) jeste dodam, kdyby jel Vagner, Charvat a nevim kdo dalsi jezdil.. tak by nikdo nad jejich vysledkum ani neceknul i kdyby se nedostaly z kvaldy.. Tak soudruzi, kde se stala chyba?

  • anonymní uživatel hoffman 9.9.2014 v 0:37

    a čo Karel Gott? to je niekoľkonásobný Slavík.

  • anonymní uživatel Milan 9.9.2014 v 0:45

    Dolekop toyss :-D UZ no comment :-)

  • anonymní uživatel yeah 9.9.2014 v 8:33

    Chalani budte radi že vobec niekto reprezentoval krajinu a nie hadať sa o to kto by to išiel lepšie :) nam sa zranil Martin Knapec ktory bol šanca na najlepší výsledok po skusenostiach zo sveťaku z Kanady a USA, Baranek to položil v lese (tam kde aj Sehnal) a Ucen 69. Za mna musím povedťa že som rád že sa chalani vobec objavili na majstrovstvách a reprezentovali... fandil som tak isto našim ako aj czech repre. a nikto z nás nemože vedieť či by to Tomaš Slavik zašiel lepšie alebo by to položil niekde na trati to su len take dohady o tom čo si kto myslí, a Slavik to sam uvolnil Ricovi a tí chalani musia niekde zísakť skusenosti. Budte radi že má kto vôbec reprezentovať a nie ešte navážať sa do nich to ich velmi motivovať v tom čo robia nebude.

  • anonymní uživatel jakub 9.9.2014 v 10:37

    sorry, prvý link má byť
    fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/...

  • anonymní uživatel Madaˇr (madarbike (a) seznam.cz) 9.9.2014 v 10:48

    Neskutešná nakládačka od Ratboye, málem jsem se posral strachy z té střelby!!!!!!!!!!Jinak chuj s tym tady, je po všem ni?

  • anonymní uživatel zdenal 9.9.2014 v 16:54

    nezbývá než poblahopřát. Milan píše, že všichni podali 100% výkon, takže určitě to pořádně po sezoně oslaví v Tatrách.
    Třeba se přes zimu stane zázrak, nebo se najde nějaký nový repretrenér a příští rok to bude bez stresu a tím pádem určitě o 100% lepší.

  • anonymní uživatel DanReif 9.9.2014 v 23:56

    bicyclerules.com/...

  • anonymní uživatel Majkl 10.9.2014 v 11:15

    Jak bylo už několikrát řečeno, moc řešíte :D ...
    Škoda Kuby Říhy, nechci si ani představit jak musel bejt rozčarděnej, když ho zařízli jet na MS...

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 10.9.2014 v 16:21

    Všichni ať mají stejně velké koule, když už má každý jinak velké kola. Jinak to nebude nikdy 100%.Připadá mi to tu jako v politice. Rozhadat lidi a ti u koryt budou mit klid na TO svoje.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí