reklama

Report: WBS round 5 Zlín - Lesňák

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 10.9.2014

Bikeři probudili zlínský lesňák po roce do bikerallyového závodního tempa. Pátým závodem Hrbáček servis woodbike series 2014 začal nádherný víkend podpořen stabilním letním počasím. Sobota byla věnována tréninku a návštěvnost napovídala, že se splní přání ředitele závodu Mariana Piňose o vysoké účasti v nedělních ostrých rozjížďkách. Celou sobotou se nesla pohoda a načítání správné nejrychlejší stopy.





Nedělní ráno vše vyjasnilo! Oskar svítil, jak nejvíc mohl, takže všem bylo dostatečné teplo a tak nebyla nouze o pokoukání na divoké fanynky jako na pravé rally :-)! Registrací v dopoledních hodinách prošlo sečteno podtrženo 106 přijatých závodníků. Úderem jedenácté hodiny byla odstartována RZ1 a diváci se tak mohli začít kochat pohledem na ženskou kategorii, následně střelce do patnácti let a ti nejrychlejší to rozbalili hned po nejmenším špuntovi na trati… osmiletém Honzíku Mašláňovi. Trať kterou jeli závodníci jako první, nabízela pro jezdce nádherné horizonty, zavřené zatáčky pod prašným povrchem, kde si přišli vážně všichni rideři na své. Ale to, co v horní pasáži byla pohoda, se v lesním úseku změnilo v kořeny, prach, odkloněné pasáže… tam už se rozestupy zvětšovaly. Výjezdem z lesa byl nádherný dlouhý skok vedoucí do centra samotného závodu, kde už čekala největší divácká kulisa. První rychlostní zkoušku prolétl v nejrychlejším čase Honza Uruba, člen stáje Specialized CZ, před Tomášem Huňou a nejrychlejším juniorem Dominikem Lošákem. Ve druhém průjezdu stejným úsekem byl Uruba ještě o 1,4 s rychlejší, bohužel to bylo i díky předčasnému startu, za což dostal dle pravidel penalizaci 5 sek. Tím pádem šel do čela obhájce loňského prvenství na tomto závodě Martin Slovák ze stáje GT bikeplac oportunity. Před Huňou a Petrem Malým.





Druhou trať jeli jezdci ve stejném pořadí. Tato RZ si dala za úkol prověřit připravenost jezdců v rychlých zatáčkách, pokračujících skokem pro fotografy a utáhlou pasáží, ze které závodník vykoukl ven z lesa. Poté následoval přílet do legendárního místa – vyhlášeného Zlínského vracáku!! Na výrazech všech přítomných diváků bylo jasné, že vysoká rychlost, skoky do nejprudšího místa zakončeného absolutně zavřenou zatáčkou, ze které se dá hodně dlouho kutálet mimo trať, prostě všechny nadchly. Nejrychleji tuto RZ zvládl Martin Kolajík, jenže to byla jen slabá náplast na dva pády hned v úvodu závodu. Velmi vyrovnaným a stabilním výkonem se do čela průběžné klasifikace posunul Tomáš Huňa, který si vítězství pojistil nejrychlejším časem na čtvrtém testu. Ve vracáku chyboval Kolajos, když do něj přilétl rozhozený na brzdách. Jenže na opačnou stranu a už svůj bike nedokázal překývnout do zatáčky a přetočil se. Na čtyři chyby během jednoho závodu jsme nebývali u „pana profesora“ zvyklí. Závod tedy zaslouženě vyhrál Tom Huňa před Martinem Slovákem a Petrem Malým. Nejrychlejší junior byl Vojta Šimek. Střelce do 15 let jednoznačně ovládl Kristián Poruban, který se vrátil po zranění zpět v plném „race módu“. Jeho sestřenice Simona Porubanová pro změnu deklasovala své soupeřky v ženské kategorii, přestože je jí teprve 16 let. No, a aby byl výčet kompletní – jejich mentor, nestárnoucí Vlasta Hynčica, zvítězil v kategorii masters nad 35 let. Na zašlou slávu létajících mužů na báječných strojích (nebo báječných mužů na létajících strojích?) dal zavzpomínat Lukáš Kruťa. Ten po hodně dlouhé době osedlal pekelný hardtail a bylo z toho vítězství v kategorii a desátý flek absolutně. A obrovské ovace u diváků!





Předposledním závodem seriálu bude 27. září WBS Emseko bikerally ve SKI areálu Trnava u Zlína.

Absolutní pořadí WBS round 5 Zlín:

1. Huňa Tomáš Mondraker 661 3:53,6
2. Slovák Martin GT bikeplac opportunity + 1,7
3. Malý Petr Maloch racing + 2,1
4. Šimek Vojta (1.J) Maloch racing + 2,9
5. Uruba Jan Specialized CZ + 4,7
6. Lošák Dominik (2.J) Elitebikes-One Energy + 6,8

Kompletní výsledky a foto na www.bikegeneration.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí