MojeKolo

Dlouhodobý test: řidítka Azonic Flow a gripy Logo

Autor: Čert, vydáno: 24.9.2014

Legendární americká značka se vrací na trh a pokouší se navázat na úspěch, který zažívala hlavně na přelomu tisíciletí. Tentokrát má ale jiné barvy než černou, jiný materiál než ocel a vozí ji závodníci po celém světě. Jak se jim podařilo vypořádat se s tak důležitým komponentem, jako jsou řidítka? Výsledky celosezónního testu uvnitř!





Azonic, legendární značka spojená třeba se jménem Joshe Bendera si v posledních letech prošla mírným útlumem, potom skoro zmizením, aby se nakonec mohla vrátit a pod křídly firmy Oneal atakovat znovu trh i naše peněženky.





Celou sezónu jsem držel řídítka Flow 800 s jedním palcem zvednutí, vzhledem k ladění barev, jsem šáhl po neonově zeleném nástřiku, který korespondoval se zbytkem detailů kola. Jsou vyrobeny z hliníku 7050 T6, který je dvakrát zeslabovaný a jsou vykloněny o 5 stupňů nahoru a 9 stupňů k jezdci. Co to znamená? Že máte v ruce tuhá ale přitom poměrně lehká řidítka, co se (aspoň mě) strašně dobře drží. Ačkoli se klacky můžou zdát jako kus kola, na kterém toho moc vymyslet nejde, jsou to právě detaily, které odlišují ty lepší od těch „obyč“. V případě Azoniců se mi líbila jednak výborná váha, protože navážit u 800 klacků 343g rozhodně není úplně obvyklé a taky detaily potisku. Za prvé, čáry okolo středu řidítek pro co nejpřesnější usazení v každém představci, za druhé označení možnosti zkracování na koncích. U Flow totiž nejsou jenom čárky, abyste byli na každé straně „stejně dlouzí“, ale taky čísla kolik mm od kraje která čárka značí. Blbost, která při zkracování potěší. Při jízdě jim taky není co vytknout, každý asi ví, jak pozitivně dokážou padnoucí rodla ovlivnit nejenom jízdu, ale i dojem z kola. A to se Azonic rozhodně umí.





Teď, po sezóně, můžu říct i to, že materiál je zeslabovaný sice dvakrát, ale na těch správných místech, takže rodla se nekroutí ani nijak neměknou. Jediné co jim trochu ubírá na hodnocení je odolnost nástřiku. Jelikož neonově zelená barva není eloxovaná, ale prášková, odolnost proti otlučení není zrovna slavná, tzn. na pár exponovaných místech už mi barva chybí. Tenhle problém ale zaniká ve chvíli, kdy si pořídíte eloxovanou verzi. Když už jsme u těch barev, jejich výběr je další výhoda těchdle řidítek. Mají totiž skoro všechny. Černá s červenou, červený elox, modrý elox, zlatý elox, oranžový nástřik, titanový nástřik, černý elox s bílou. Prostě všechny. A navíc, pokud vám řídítka 31,8×800 přijdou moc široká, v nabídce je i varianta Flow 750, pokud vám zase přijdou moc úzké, jsou pro vás nachystané i Flow Fat 35 800 které mají průměr „oversize na druhou“.





Ani po finanční stránce se Azonic nijak nevymyká, protože cena řídítek s touto váhou za 1390 Kč ve verzi 31,8mm, případně za 1590 Kč v průměru 35mm rozhodně není přestřelená.





K řídítkům neodmyslitelně patří i gripy, v rámci testování jsem vyzkoušel gripy Azonic Logo. Velmi příjemné i na holou ruku, směs tak středně tvrdá, takže sezónu vydržely relativně bez ujmy, vzhledem k otáčení kola při sestavování a pár pádům je po nápisech na lockonech samozřejmě veta, nicméně to ve funkci nijak nebrání a jelikož je to jediná vada na gripech za celou letní sezónu, je to vada odpustitelná. Jediné místo, kde se prošoupala guma víc, a tím pádem chybí „pyramidky“, je ze spodu gripu v místě, kde je palec. To jde. Jako fajn detail mi přišlo i zaoblení lockonu, takže pokud berete klacky hodně zeširoka a máte kus ruky na zamykání, nikde nic netlačí nebo nedře. Tyhle gripy na sezónu a víc vyjdou na 549 Kč a můžete je mít v s černýma, oranžovýma, fialovýma, modrýma, zelenýma nebo červenýma objímkama.





Po zkušenostech s novinkami od Azonicu můžu říct, že se návrat této značky rozhodně povedl a vzhledem k politice mít všechno ve všech rozměrech ve všech barvách by člověk musel mít už sakra specifické požadavky, aby si něco nevybral.





Na český trh tuhle značku distribuuje a komponenty do testu nám poskytnul www.oneal.cz, kde si můžete na nových a podstatně přehlednějších stránkách prohlídnout celou nabídku Azonicu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel xyz 24.9.2014 v 21:46

    Z textu jde citit jak je tezke psat recenzi na riditka :-), nezavidim ...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí