Report: Enduro Rally Most 2014

Autor: Bart, Martin Hůle, kategorie: Report, vydáno: 13.10.2014

„Zde se rozhodne o celkovém vítězi pro rok 2014, protože nyní mají Přemek i Jirka každý po dvou vítězstvích, takže kdo vyhraje v Mostě, vyhraje celkově.“

Touto větou končil poslední report ze Specialized Enduro Série ze Špičáku. Bylo jasný, že Enduro v Mostě bude hlavně honička těchto dvou borců. Zdejší kopec je krátký a jednotlivé RZ jsou to nejlepší z XC maratonu Extreme Bike Most. Stejně jako v loňském roce na nás čekalo osm RZ.





Zázemí závodu bylo opět na mosteckém koupališti, kde už od rána vládla pohodová nálada, navíc bylo krásné počasí a na říjen docela i dost teplo. Na první transfer se startovalo po 30-ti vteřinách a po jednotlivcích podle čísel. Vše začalo v deset hodin, kdy Jirka Fikejz, následován Přemkem Tejchmanem a dalšími borci vyrazili na start první RZ. Velký respekt má u mě Michal Prokop, který má dva měsíce po operaci páteře a už minulý víkend zajel čtvrtý flek v European Enduro Series v německém Treuchlingenu.





Na startu první RZ leží na lavičce zraněný jezdec se zlomeným kotníkem, čekající na převoz do nemocnice. Já trať znám, ale pro některé závodníky z daleka to asi nebyl hezký pohled. Pár lidí se mě vystrašeně ptalo, co nás tam čeká. Moira je pro mě nejhezčí sjezd ze zdejšího XC maratonu. Uprostřed na nás čekal asi metrový drop, kde diváci pěkně fandili a povzbuzovali každého, kdo se nebál skákat. Ke konci pár naleštěných kořínků a rychle do areálu koupaliště kde byl cíl. Tento trail byl zároveň hodnocen jako RZ Red Bull.

Vébr, druhá prověrka hbitosti. Je to rychlý, docela šlapavý trail, hlavně na začátku. Dole jezdce mohl překvapit nečekaně prudký sešup do cíle. Někdo zde prý plival zuby. Takže zadarmo to nebylo.





Palyza, nejkratší trail celého závodu, mě docela školil. Na začátku ve volných šutrech mi ujíždí přední kolo, uprostřed mě trochu překvapila kláda, kterou jen taktak přeskakuji a před závěrečným výjezdem mi ještě jednou ujíždí přední kolo na mokré lávce. Tato RZ končí výjezdem, takže v cíli čekám na plíce, které mám teprve někde u té lávky.

Pařízkáč, opět hbitější vyhrává. Na začátku dvakrát trefovačka mezi stromy, kdo má řídítka širší než 750mm se tam prostě nevejde. Uprostřed krátký výšlap, následuje rychlý slalom mezi stromky a závěr zase do kopce.





Šedý kaňon, pro změnu ta nejdelší RZ. Start v 370 m.n.m., cíl v 240 m.n.m. a délka 2,2 km. Na startu řešíme, že tohle bude hodně o šlapání, ale to je tady asi všude. Při zdejším maratonu jedou část této trati i „hobby“ jezdci, takže techniku netřeba řešit. Dupu jak jen to jde, asi uprostřed zjišťuji že už nemám kam řadit, při jednom výjezdu mě zase pro změnu zradí SPD, rychlý slalom ke konci a uf mám to za sebou.

Potřebuji si spravit chuť na něčem, co bude aspoň trochu DH. Po dlouhém traverzu, na kterém byl suprově vybavený bufet, se dostáváme na Hněvín. Trunda zde připravil tři parádní sešupy dolu, kde s tím zadkem za sedlo prostě musíš. Takže si to maximálně užívám, na začátku přírodní „step up“ na hradby, doprava přes schody a dolu. Ještě by to chtělo nějaký ten skok, škoda.





Na startu Širáku si nechávám největší interval co to jde. Přesto v trailu dojíždím dva jezdce, naštěstí šikovně a rychle uhýbají. Uprostřed je prudký výšlap, při kterém opravdu hodně pálí stehna, ale vím že kdo tady netlačí, ten je na tom výsledně hodně dobře.





Donuts trail. Trail, který se v maratonu nejezdí. Je to práce zdejších mladých DH jezdců, kteří tu řádí po škole. Hezká dřevěná klopenka, dva skoky přes pěšinu a pod tím v pěkné rychlosti „double“. Pár klopenek a šlapačka zpátky na koupaliště do cíle. Zdejší bikepark, mě baví.

A jak to dopadlo? Jirka Fikejz (AGang – Enduroteam.cz) to nakonec opět dokázal a s celkovým časem 00:22:08 si utvrzuje první místo v celé sérii. Druhý Přemek Tejchman (Commencal FDF team), 00:22:40 a třetí Matěj Vitko (CTM Racing Team) 00:22:55. Škoda že závod nedokončil Michal Prokop (Specialized), přestože první dvě RZ vyhrál.





V dívčí kategorii bere první místo Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point) 00:26:43, druhá a celkově první v celé sérii je Andrea Drengubáková (Giant cycling team) 00:29:00, třetí Ivana Pechoutová (Sram Rubena Trek) 00:29:35. Kompletní výsledky zde.





I přesto že zdejší kopce jsou spíše na XC než na EN, mě zdejší Enduro Rally Most hodně baví. Mrzí mě, že žádný závod Enduroserie není v Krušných horách, traily jsou zde na Enduro jako stvořené a z Mostu jde na hřeben vysoký 956 m.n.m. krásně vidět. Tak snad příště.



Redakční poznámka na závěr. Mnoho jezdců si stěžovalo na špatné značení, změny trasy v den tréninku a závodu. Nejhlasitějším z nich byl zřejmě Michal Prokop na jehož facebookové stránce se strhla docela veliká diskuze. I favorit na celkové vítězství Přema Tejchman nebyl z tratí a značení odvázaný. Jeden z místních popsal lokalitu následovně „Resl je parádní pro xc, ale EN to prostě není. Kdybych to neměl za barákem taky bych se na to raději vykašlal. Obzvláště když deset km vedle jsou Krušky“.

Co si o tratích či značení myslíš ty. Bylo to OK nebo ne? Diskuze čeká na tvůj názor.



Foto: Martin Hůle, celá galerie zde

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Vodafon (kisami (a) seznam.cz) 13.10.2014 v 20:46

    Byl jsem tam, prošel jsem jen jedničku a osmičku. Uplná pohoda, nikde jsem nebloudil i když samozřejmě nejel jsem první desítku, takže jsem měl čas se rozkoukat. Každopádně značení mi přišlo uplně ok.

  • anonymní uživatel Lukáš 13.10.2014 v 21:10

    Jako Mostečák musím říct, že Ressl, Hněvín i Širák jsou fajn kopce, kde je plno příjemných trailu, ale enduro to není. Kopce jsou to poměrně malé, traily spíše šlapavé a té techniky zde také moc není. Jak píše autor reportu, pár kilometru za Mostem jsou Krušné hory, velké kopce, kde je daleko větší potenciál pořádného endura. Uvidíme příští rok, třeba se tam enduroserie přesune.

  • anonymní uživatel Zikič 13.10.2014 v 21:36

    Jel sem v sobotu 4 erzety z 8 a na trénink a pochopení, že to nebude nic těžkýho, mi to stačilo. Nebyl sem zezačátku moc odvázanej z trati, ale nakonec sem si to v neděli moc užil. Pětka a sedmička byly podle mě nejtěžší na kondičku a kdo poctivě maká na silnici tak měl určitě výhodu. Jinak celkově - buďme rádi že u nás někdo pořádá takový závody, lepší než sedět doma na prdeli ne? Jo a se značenim trati v sobotu sem neměl problém.

  • anonymní uživatel Vacan (vacek_roman (a) lilly.com) 13.10.2014 v 21:50

    Jel jsem v sobotu celou trať ze zvědavosti s tím, že když bude zajímavá, zůstanu do neděle. Výlet to nebyl špatnej, přesně to charakterizoval Pšenda: "Takovej zajímavější Singltrek pod Smrkem". Kluci si v neděli určitě hrábli fyzicky, já si raději užíval žulový trejly Jizerek.

  • anonymní uživatel Honza 14.10.2014 v 6:51

    A podle me to enduro bylo. A moc pekny! Me se tam teda moc libilo. Chyby se najdou vsude. Organizatori se z nich jiste pouci. Ale k trati nemam vyhrad. Mimo trat ocenuji treba i to, ze vyjezdy jsou lesem a ne po silnici. Taky zazemi s dobre varici restauraci, nebylo k zahozeni. Tesim se na pristi rok.

  • anonymní uživatel Martin 14.10.2014 v 8:55

    Z těch komentářů na Michalově profilu od pánů Pecho a Vebr je mi celkem zle. Nebo spíš smutno. Jeslti to jsou zástupci místního organizátora z Mostu tak potěš... tímto přístupem se celá série nikam neposune.

  • anonymní uživatel DD 14.10.2014 v 12:43

    a sakra, dalsi "czech style" diskuzni mordor :D

  • anonymní uživatel bikrysa 14.10.2014 v 13:32

    no tpč tak jse msi přečetl ty komentáře na FB a můžu konstatovat snad jen zkratkou "tpč" ...bez ohledu na téma kritiky se opírat do michala že jezdí ho*no, to je minimálně na přesdržku.

  • anonymní uživatel DD 14.10.2014 v 22:21

    www.trutnovinky.cz/...

  • anonymní uživatel perdo 15.10.2014 v 9:34

    Přéma je numero uno !

  • anonymní uživatel kenda 15.10.2014 v 11:35

    Kouty tragedie, Zadov tragedie, Most tragedie, Špičák old school, Liberec taky nic moc. Tak mi připadá jestli vám tahle nafouklá socialized enduro bublina nesplaskla. Jestli nebude lepší se do toho nemíchat a starat se radši dál o cyklistický Ein Kessel buntes zvaný KPŽ. To by vám šlo.

  • anonymní uživatel Martin 15.10.2014 v 17:02

    Ono není asi jednoduchý u nás uspořádat závod, který by sednul všem, který by byl jetelný jak pro Hobby tak pro Elitu a všichni byli nadšeni a pokojeni. Enduroserie.cz je velký kompromis, z kraje roku jsem to nazval "kočkopsem" viz. pravidla = helma XC nebo Integrálka, páteřák nebo batoh... A je to prostě proto, aby závod jelo co nejvíc lidí a závod se "zaplatil". Když postaví organizátor trať o 5ti RZ, které budou hodně DH a přitom šplavý a náročný, tak půlka lidí bude remcat, že to bylo moc DH atd. Ale jak někde psal Kamil Tatarkovič, RZ by měly být tak težké, aby to odradilo jet jen v XC helmě.
    Možná by bylo řešením udělat kategorii Hobby, kde by byla vynechaná nejtěžší (nejvíc DH, nejvíc náročná fyzicky?) RZ, kterou by jeli třeba jen Elite/masters? Tak to funguje ne Evropském enduru ne? Proč se neumíme poučit venku a převzít model, který jinde funguje, ale zase něco vymýšlíme "po česku".

  • anonymní uživatel karma 16.10.2014 v 10:13

    Nejde o to zavděčit se všem, jde o to udělat kvalitní závod pro jezdce, kteří enduro chtějí jezdit. Stanovit jasná pravidla a postavit odpovídající trať. A ne postavit něco čemu by se mohlo říkat enduro, mít pravidla typu:" je povinná integrálka ale lze jí nahradit XC helmou" a podobný hovadiny a na fenomén enduro zkusit nalákat co nejvíce lidí. Tohle prostě nemohlo vyjít!!!

  • anonymní uživatel AlesGute (holako (a) seznam.cz) 16.10.2014 v 23:04

    Nejdříve ke značení: Naprosto super, všude mlíko, pořadatelé, čáry sprejem, během závodu jsem naprosto nikde nezaváhal, nebyla šance kde. Oproti loňsku, kdy jsem zabloudil na kouplaištěm před cílem poslední RZ8 Koblihy, jednoznačně posun vpřed. Teď tam pořadatelé mávali o sto šest, přestože jsem je vzadu, a všude bylo mlíko. Občas jsem zaváhal jen v tréninku, přesněji by se asi mělo říkat seznamovacích jízdách, kdy na odbočkách a křižovatkách z důvodu "civilního provozu" nebylo nataženo mlíko, ale "jen" cedule a značky sprejem. To však není výtka, trať je přeci uzavřená při závodě, né při seznamování se s tratí. Při ostrém závodě z mého pohledu vše bez chybičky.
    K charakteru tratí: Zdejších 8 RZ lze rozdělit na 3 kategorie:
    1) Sjezdové = RZ Moira, Hněvín, Koblihy.
    2) Šlapavé traily, ale v zásadě pořád z kopce, tu více, tu málo, dost točivé (vracáky) a "slalomové" mezi stromama = RZ Vebr, Pařízkáč, Šedý kaňon, Palyza (kromě závěrečného úseku).
    3) Převážně do kopce = RZ Širák, posledních cca 150-200 metrů Palyzy.
    Kromě těch dvou výjimek spadajících do poslední kategorie se mi zdejší tratě líbí nejvíce z celé Enduroserie, protože:
    a) je to hodně o zatáčení a né jenom o drcení šutrů a kořenů.
    b) díky své menší délce nejsou jejich druhé poloviny pro méně trénovanoé jedince pouze bojem o udržení rukou na řidítkách a nohou na pedálech.
    c) a to především - závod v Mostě má flow a furt se něco dějě - RZty střídají přejezdy, sjezdy střídají výjezdy. Což je rozdíl oproti třeba letošnímu Špičáku nebo Koutům, kde se hodinu nudíš při trapné jízdě po silnici do kopce (na který vede navíc lanovka) a pak Ti zase trpí plíce i končetiny při čtvrthodinové jízdě dolů na rozmasakrovaných tratích. Pokud se chci fyzicky zničit, tak pojedu přeci spíše na 100 km maraton, než na Enduro, ne? St č. 44.

  • anonymní uživatel Mates TPC (mates77 (a) seznam.cz) 18.10.2014 v 14:43

    AlesGute:je to závod, takže nevím proc bys neměl bejt zničenjej jak po maratonu. Enduro má být v závodní verzi hodně náročná disciplína.Lákání závodníků na pohodový ježdění s batůžkem v partě vysmátejch kamarádů mi příjde zcestná-pokud si teda jedeš opravdu zazávodit.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí