Dlouhodobý test: sedlo Dirty San Marco Zero One

Autor: Čert, vydáno: 21.1.2015

Další, na Čertovic AGang Ninjovi DH dlouhodobě sjezdovaná/tes­tovaná záležitost bylo mimo kokpitu Azonic i sedlo Dirty.





Sjezdová sedla to nemají jednoduchá, teoreticky mají co nejmíň zavazet, co nejmíň vážit ale pořád se na nich musí dobře sedět. A ideálně pokud dvakrát třikrát položíte kolo v rockgarden, mělo by to vydržet, aniž by z něj koukal molitan.





Moc primárně sjezdových sedel není, proto když se na trhu objeví sedlo které podle výrobce je DH specific a navíc v barvě co ladí s kolem, muselo být moje. Za poměrně rozumnou cenu 1390 Kč vám doma přistane sedlo, které podle výrobce váží 260g (na naší váze naváženo dokonce 248g, to se cení), má třívrstvé polstrování z Biofoam a speciální lyžiny z „carbon-steel“, ač to zní hrozně karbonově, tak žádný karbon na sedle nenajde – carbon-steel je uhlíková ocel. Díky tomu jsou lehčí než klasická ocel, navíc v případě sedla nemá žádné váhové omezení. Další vymožeností sedla je speciální boční výřez „NoShuffle“, které snižuje tření stehen o boky sedla oproti konkurenci o 85%. Povrch je potažený materiálem Microfeel Shell, který je navíc díky kevlarovým výztuhám nejenom vodě ale i otěru odolný.





Teď ale k praxi. Sedlo je v rozměrech 284×125 mm. To znamená, že je poměrně úzké, takže se vám ve sjezdu rozhodně nestane, že o ně budete štrejchat nohavicema u kraťasů nebo přímo nohama, to je super. Bohužel jelikož můj zadek je uzpůsobený na sedlo o šířce okolo 145mm, nebyl posed úplně nejpříjemnější, prostě sem ani tak neseděl na sedacích kostech ale na měkkých tkáních mezi nimi. Po dni v bikeparku s kotvou to večer fakt nebylo na sezení u ohně na špalku. Ale to neznamená, že je tohle sedlo špatné pro každého, coby DH sedlo prostě úplně na sezení není, minimálně pokud máte větší zadek…velezadek…viz link. Pro holky nebo menší lidi s užší sedací kostí proč ne, polstrování je tak akorát tuhé.





To co ale u DH sedla ve finále oceníte nejvíc je, že i po pár odloženích si kola přímo při jízdě na různých místech republiky, to na sedle skoro není znát. Navíc díky výborné omyvatelnosti je sedlo i po sezóně jako nové. A při sjezdu nezavazí Co do požadavků na DH sedlo jsem spokojen.





Být sjezdové sedlo je trochu nevděčný úkol, nemáte zavazet, moc vážit a nerozbít se. A když se na váš občas musí sedět, stejně na vás budou nadávat. Sedlo DirtySM se podle mě na sjezd povedlo, ačkoli není úplně #můj_zadek_spe­cific, nemám problém je na kole mít, protože na sjezďáku prostě nesedím. A hlavní pro mě je, aby sedlo do kterého už investuju pár korun, vydrželo dlouho pěkné, dalo se dobře umýt po dni v bahně a nekopal se do něj, ať už budu na kole nacvičovat sebekrkolomnější polohy hodné poslední části kamasutry. A tohle Dirty Zero One umí. Navíc díky díky čtyřem barevným variantám sladíte s každým kolem (černá, červená, modrá a testovaná zelenožlutá). Pokud chcete nahonit ještě víc gramů dolů, není problém vybrat si 216 gramový model Zero Team s CrMo-manganovými ližinami za 1890 Kč nebo 165g vážící top model Zero Pro Carbon s lyžinami z karbonu za 3790 Kč. Vše na Oneal.cz, webu firmy Ridehard, dovozce sedel DirtySM kteří rovněž sedlo do testu poskytli.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 21.1.2015 v 15:31

    obluda

  • anonymní uživatel bok 22.1.2015 v 22:15

    já rád sedlo co nejníž, cenil bych něco vzadu lehce vykrojenýho pro zadní kolo

  • anonymní uživatel hoffman 22.1.2015 v 23:23

    asi to mienili ako blatník, ten hrot by chcel lepšiu švadlenu, san marco býval elegantný kedys ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí