reklama

Czech (off)Season: Martin Joza

Autor: Keli, vydáno: 26.1.2015

Dalším koho jsme vyzpovídali do naší rubriky Czech (off)Season je Martin „Shaman“ Joza. Velmi známá postava české nejen sjezdové scény. Martin je tvůrcem napínáků ShamanRacing, vlastníkem obchodu BIKESTRIKE.COM a nejen to.




MX Dražetice zima 2014– čekání na další rundu.



d:key: Ahoj Martine, rozhovor s tebou jsme zařadili do série Czech (off)Season, hned mě napadá první otázka: „Má obchodník vůbec někdy offseason?“
Martin Joza: V našem podání nemá. Jde o to, že krom výroby a prodeje ShamanRacing druhým rokem děláme distribuci mnoha značek pod hlavičkou BIKESTRIKE.COM. No a vzhledem k termínům předobjednávek a termínům výroby se nám vše překrývá tak, že máme co dělat, abychom vše vůbec stíhali.



Po třech hodinách v autě na příjmu u MuDr. Kebrleho. Na to rovnání s lokální narkózou dlouho nezapomenu ;o) / Dvakrát měř, jednou řež! Tohle byl asi 5. prototyp nového polykarbonátového rockringu.



d:key: V poslední době jsi, respektive tvoje práce na scéně hodně vidět. Před několika lety jsi spustil eshop a logo bikestrike.com je nyní vidět na všech frontách. Co bylo prvotním motivem pro rozjezd vlastního eshopu?
Martin Joza: se začalo rýsovat postupně tak, jak se rozšiřovaly naše kontakty díky zahraničním prodejům ShamanRacing. Čím dál víc lidí, které jsme potkávali se nás ptalo na dobrého distributora pro Čechy a Slovensko. Nakonec slovo dalo slovo a začali jsme s distribucí sami.




Motokros národů Tauchenthal (GER) 2014 a kotel asi 70.000 lidí! Jeden z nej sportovních zážitků pro celou rodinku včetně asi nejmladšího účastníka ze všech ;o)



d:key: Když se i jen letmo kouknu na váš eshop je jasný, že to není úplně běžný bike eshop, kterých jsou českým netu tisíce. Nemáte tam přehazky, lanka, bowdeny,… spíš se specializujete oblečení, doplňky a příslušenství. Nechtěli jste se zapojit do boje o nejnižší cenu a o to, kdo prodá zboží levněji nebo proč tato specializace.
Martin Joza: Říkáš to naprosto správně. Od začátku jsme si řekli, že se budeme primárně soustředit na značky a produkty, u kterých jsme schopni kontrolovat způsob jejich prodeje, cenu, prezentaci a podobně. Jsme přesvědčeni o tom, že obchodník má mít možnost vydělat si svoje peníze. Nakonec, každý z nás má svoje závazky, které musí platit. Prodávat v dnešní době například Shimano a podobné značky, vyžaduje opravdu velkou dávku odvahy.

d:key: Začali jste do ČR vozit spoustu značek, která z nich je největší srdcovka?
Martin Joza: Asi ta, s kterou jsme původně začali, takže Morewood. Dodneška pro mě platí, že model Makulu je jedno z nejlepších kol, jaké jsem kdy jezdil! A to přes to, že rám byl komplet duralový a s rozměrem kol 26“!




Oblíbenej Špindl… Už abych se zase svezl! / Legendární Povltavská stezka, kdo jí nejel, jakoby nebyl ;o)



d:key: Jak se člověk stane dovozcem DVO? Zvedl jsi telefon, zavolal jsi Brysonovi a řekl, jsem Martin Joza a chci dovážet tvoji značku?
Martin Joza: Tak zrovna u DVO to bylo úplně jinak ;o) Dodneška si pomatuju, jak jsem potkal mojí kámošku Gabrielu Williams v Koutech na MČR v DH. Kecali jsme o všem možném a dostali se i k tomu, že pokukujeme po nějaké značce s odpružením. Gábina mi tenkrát doporučila Brysona z DVO a poskytla na něj spojení. DVO v té době bylo v úplném zrodu. Trvalo celkem dlouho, než jsme rozjeli opravdovou spolupráci. Jinak obecně je běžný způsob, který jsi popsal ty. Vytipuju si značku, které mě zaujala, oslovím jí a pak už záleží jen na ní, zda s námi chce jít do spolupráce.




Chystaný pumptrack u nové prodejny BIKESTRIKE.COM. Toho času už stojí základ a na jaře se už jen našejpuje.



d:key: Aktuálně stavíte v Dobřejovicích novou Bikestrike haciendu. Kdy bude hotová a co tam na návštěvníky mimo obchodu čeká? O velkém pumptracku si povídají už i vrabci na střeše.
Martin Joza: Chacha, vrabci a hacienda, to je vtipný ;o) Ne vážně, je pravda, že už přes rok rekonstruujeme bývalou autodílnu a rodinný dům přímo na na návsi v Dobřejovicích. Je to asi 200m od stávajícího baráku. Hlavní rozdíl nového objektu je v tom, že nabízí velký oplocený pozemek, kde opravdu stavíme pumptrack a malou testovací dráhu nejen pro naše zákazníky, ale i pro kamarády a přátelé, kteří si budou chtít jen tak zajezdit. Vůbec, celý koncept prodejny je pojatý tak, aby zákazníkům nabízel naprosto komplexní a nadstandardní služby. Vzhledem k tomu, že na jednom místě bude sídlit, distribuce, výroba, servis a maloobchod se vzorkovnou a test dráha, zákazníci budou mít unikátní možnost naprosto komplexního servisu, který málokdo může nabídnout. Otvíračka je předběžně plánovaná na jaro 2015. Bližší termín včas upřesníme. Stále máme hodně práce před sebou a taky bychom chtěli, aby bylo pěkné počasí. Otevíračku bychom totiž rádi pojali jako takovou „střídmou“ garden párty s malou session na pumpě. Kdo nás trochu zná, asi tuší, že srandy bude dost ;o) Doufám, že taky dorazíte?!

d:key: Si piš, že dorazíme!




Pro mě asi nejsrdcovější místo, kam jezdim odjakživa je Jarovská skála. Nádhernej výhled do krajiny a technickej sjezd v jednom.



d:key: Co Shaman racing, tvoje vlastní značka, kterou zná každý sjezdař v ČR? Zdá se mi to, ale v současné době dáváš více energie do Bikestrike a ShamanRacing má trochu pauzičku?
Martin Joza: Jak jsem už zmiňoval na začátku, u výroby vše trvá trochu déle. Navíc je určitě pravda, že v prvním roce od vzniku BIKESTRIKE.COM se bylo rozběhu potřeba hodně věnovat. Takže svým způsobem máš pravdu. Teď ještě není moc změn vidět. Ale už brzo se mají naši zákazníci na co těšit ;o) Eurobike 2015 by pro ShamanRacing měl být další zásadním milníkem.




Dnes již legendární ShamanRacing „Colour collection“.



d:key: ShamanRacing to je pro mě synonymum napínáku, dříve se napínáky různých výrobců lišily, nyní vypadají téměř všechny stejně. To už není co vymyslet?
Martin Joza: Dobrá otázka, na níž není jednoduchá odpověď. Možná, že kdybych na ní věděl přesnou odpověď, hodně bych zbohatnul ;o) Ale je fakt, že vše se rychle vyvíjí, vodítka řetězu nevyjímaje. Za dobu jejich existence se už zdokonalili skoro na maximum. Aktuálně je velkým trendem Enduro ježdění. Zde jsou ještě větší požadavky kladeny na váhu a rozsah zadních pastorků 11–42 zubů. To vše je potřeba promítnout i do tvaru vodítek řetězů. Obecně ale, dokud se bude jako pohon používat klasický řetěz, vodítka se asi zásadně nezmění.

d:key: Jak se koukáš na trend nepadavých převodníku, nastane čas, kdy už napínák nebude potřeba a řetěz prostě nebude padat?
Martin Joza: Samozřejmě toto pečlivě sledujeme a i ShamanRacing musí reagovat. Sice se zpožděním, ale i my letos budeme mít v nabídce svoje „nepadací“ převodníky. Jsem si ale skoro jistý, že například pro sjezd nebo závodní pojetí endura je a bude vodítko řetězu i nadále nutností! Nemluvě o tom, že jakkoliv neochráněný převodník a řetěz jsou velice náchylné k poškození. V závodě toto znamená konec. No a když už chránit převodník nějakým nárazníkem, pak už je lepší rovnou i s vodítkem řetězu.




A asi ještě legendárnější Všenory DH. Dodneška vzpomínám, jakej jsem měl hroznej strach, než jsem tohle prvně skočil ;o)



d:key: Pod bikestrike.com máte docela dost velký tým. Loni jsi se vyjadřoval do článku o sponzoringu (Hledáš sponzora? Přečti si jak na to!) poměrně kriticky k zájemcům o sponzoring, změnilo se něco?
Martin Joza: Jak rozšiřujeme portfolio značek, přibývá zájemců o podporu. Díky tomu to je ještě horší. Protože množství lidí, kteří jezdí pouze pro vlastní zábavu a žádají nás mnohdy o velice rozsáhlou podporu také přibývá. Přitom tito většinou nabízí pouze to, že někam umístí naše logo a je to. Takhle to prostě nefunguje! Mimochodem, zmíněný článek posílám snad každému z nich k přečtení. Doufám, že po jeho přečtení aspoň trochu prozřou. Bohužel většinou se to nepovede ;o)

d:key: Zůstaňme u sponzoringu nebo spíše podpory – vyplatí se podporovat jezdce, kteří sice jezdí dobře, třeba i vyhrávají, ale výsledek je fotka na facebooku označená milionem hashtagu.
Martin Joza: Ne ne, takhle to také nefunguje. Sponzoring nebo podpora jezdce by měla být úzká spolupráce obou subjektů, která by měla být oboustranně prospěšná. Mnohdy k tomu vede velmi dlouhá cesta. Když se to ale povede, pak naše spolupráce bývá dlouhodobá a intenzivní. Například se slovenským CTM teamem spolupracujeme už asi 5 let. Jedním z výsledků spolupráce například je, že dodáváme ShamanRacing Drake vodítka řetězu přímo do montáže kol CTM (modely Mons a Boxxer).




Jedna z dalších velkejch vášní, na kterou bohužel chybí čas, moře a vítr… Takže se musí člověk hodně snažit, aby vůbec vyjel.



d:key: Napadá mě, jestli se vůbec vyplatí někoho sponzorovat? O kolik víc produktů prodáš, když je bude vozit Pepík z Horní Dolní?
Martin Joza: Máme v našem týmu celou řadu lidí, které podporuju a mám z toho opravdu radost, protože vím, že si naší spolupráce velice váží a díky tomu také přináší zpětnou vazbu, kterou od nich potřebujeme. Je to různou formou, někdo fotí, někdo točí videa, někdo testuje, někdo zajíždí špičkové výsledky, někdo zase spolupracuje s médii, výrobci kol nebo s bikeparky. Možností je celá řada. Ideální model, je že jeden člověk dělá vše co jsem zmínil. Takové máme nejraději ;o)




ME DH Špindlerův mlýn 1998. Od tý doby to se mnou jde jenom z kopce (dolekop.com)… ;o)



d:key: Dříve jsi byl elitní závodník ve sjezdu a teď jsi přesedlal spíše na mx, proč?
Martin Joza: U mě to je asi takovej životní vývoj. Vždycky se zamiluju do nějakýho sportu, kterej mě naplno baví tak 10 let. Déle tomu jenom v případě, že nepotkám nějakej další sport, pro který se nadchnu víc ;o) Ale aby to nevyznělo špatně, kola mám pořád moc rád a stále na nich jezdim. Akorát už tolik nezávodim. Ale to je spíš z časových důvodů. Jakmile dostavíme naší „haciendu s vrabcema“ určitě se mi uleví a začnu zase víc závodit.




Jedna z mejch nejvydařenějších MX fotek, která mě vždycky namotivuje to znova vytáhnout a věřit ve stejně dobrý podmínky.



d:key: Jak se ti v MX daří?
Martin Joza: Velice dobře! Už třetí sezónu po sobě jsem si nic nezlomil ;o) Tuhle se mě jeden můj kamarád doktor dokonce ptal, jestli je všechno v pořádku, jestli ještě furt závodim? Asi jsem ho dlouho nepotěšil svojí návštěvou v ordinaci nebo co? ;o)




MX Dražetice sice menší trať, ale s nejlepším povrchem, co znám! Kdo neokusil, nepoznal motokrosovej ráj ;o)



d:key: Parta v motokrose – je stejně dobrá jako v bajcích?
Martin Joza: Řekl bych, že velice podobná. Nátura lidí v těhle sportech je obecně podobná a to je moje krev. Mezi takovýma lidma se cejtim dobře a je jedno, jestli se jedeme jen tak projet a nebo proti sobě závodíme.




Další obrovskej relax je snowboarding v prašanu. Tenkrát to na tomhle místě vyšlo dokonale.



d:key: Prej jsou MX večírky hodně vostrý, tak vostrý, že divočina co bývala na Marosaně v Úpě je oproti nim úplná selanka?
Martin Joza: Nerad bych někoho urazil, ale podle mě to neni o MX nebo jinym sportu ale o partě, která se zrovna sejde. Už je mi nějakej ten pátek a pomatuju si spousu mejdanů, že si je vlastně nepomatuju ;o) A prej tam u toho byly i modrý majáky a podobně…



d:key: Děkujeme za rozhovor a ať daří jak v soukromém, tak i v podnikatelském životě. Ať všechny projekty, na kterých pracuješ jsou stále tak úspěšné!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mikuláš 26.1.2015 v 11:07

    Nazdar, prima rozhovor, ale část kde zmiňuješ ochranu převodníků mě vytočila, jelikož Shaman nárazníky i rockringy jsou v tomto ohledu spíš atrapy než funkční komponenty. Mám s nimi opakované negativní (a drahé) zkušenosti. Dělejte s tím něco.

  • anonymní uživatel syflus 26.1.2015 v 11:15

    na nárazník si stěžovat nemůžu ale rockringy mi připadaj měkčí než než kdejakej převodník a to asi neni úplně správně... měl jsem teda jen ten starej zubatej ale to bylo strašný bláto, rovnal jsem ho snad 3x do roka... ty odlehčený už jsem proto vůbec neriskoval.

  • anonymní uživatel Vojta MM (valekvojta (a) seznam.cz) 26.1.2015 v 13:48

    Rozhovor pěknej, líbí se mi, že i v jeho pozici s létama zkušeností ty odpovědi pořád vyznívají spíš pozitivní a s chutí něco dělat viz. zmínka o haciendě a dalších sportech :) ... co do kvality shaman komponentů sem byl poslední roky taky spíš zklamán a řekl bych, že jejich největším plusem je dneska už jen design, barvičky a slušný sortiment různých rozměrů a třeba v mém případě i chuť podpořit českého výrobce, spíš než motivace koupit si komponent high end kvality, který by člověk podle nasazené ceny očekával, bohužel...

  • anonymní uživatel h.mad (h.mad (a) seznam.cz) 26.1.2015 v 14:16

    Mám taky napínák s nárazníkem,ten zapruží a ránu dostane stejně řetěz s převodníkem, ten plast je hrozně měkkej... Škoda.

  • anonymní uživatel Bersekr 26.1.2015 v 22:39

    u mna Shaman vzdy zabral a kludne si kupim znova ;)

  • anonymní uživatel Honza 27.1.2015 v 10:24

    Cenzura ? Keli fuj

  • anonymní uživatel Jara Mad 27.1.2015 v 10:37

    U mě šamaňáckej napínák taky neuspěl, nechápu proč to furt jen tuněj do designu a nejdou po funkčnosti. Jsem rád, že aspoň nejaký firmy viz RB se držej toho správnýho směru pro nás BAJKERY co chtěj jezdit na doraz a né tunit.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 27.1.2015 v 11:38

    Honza: prispevek byl smazan z duvodu urazek, takze zadna cenzura, slo to napsat se stejnym vyznenim, ale slusne.

  • anonymní uživatel syflus 27.1.2015 v 11:53

    RB dělá napínáky?

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) ionlyridepark.com) 27.1.2015 v 16:33

    Parta v motokrose – je stejně dobrá jako v bajcích?

    Nevim no, nekdy si spis pripadam, jak ve spatny telenovele :D

  • anonymní uživatel Seba 27.1.2015 v 22:29

    Mohly by jute udělat off season i s mladšíma klukama. Ondič,Lošák atd.

  • anonymní uživatel Martin "Shaman" Joza (joza (a) shamanracing.com) 28.1.2015 v 10:07

    Ahoj kluci, díky za komentáře i za kritiku. Ohledně rockringů jsme udělali velkou změnu a nyní nabízíme nové Puzzle polykarbonátové rockringy, které jsou oproti původním duralovým na úplně jiné úrovni. Ohledně nárazníku a jeho relativní měkkosti- je potřeba si uvědomit, že jakmile vyrobíme nárazník tvrdší, bude zároveň i křehčí. V tu chvíli bude často praskat. Neni úplně jednoduché najít tu správnou hranici, která by vyhovovala úplně všem. Jinak obecně se s vámi dá souhlasit. Proto jsem také napsal, že na 2016 připravujeme spostu zásadních novinek ;o) Ty budou představeny na Eurobiku 2015. Věřím, že i vás, kteří nejste spokojeni přesvědčí, že se snažíme dělat poctivý výrobky, který nejen dobře vypadaj, ale i fungujou ;o)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí