reklama

Retro listování #2 - rok 1994

Autor: Bolek Krutor, vydáno: 19.1.2015

Dnes se podíváme do roku 1994. Kromě toho, že v tomto roce začala vysílat „naše, vaše televize“, se konečně začínáme dozvídat i něco málo o sjezdu v tištěných médiích. Být v té době „sjezdař, znamená být rebel. Alespoň tak, na čtenáře působí článek s názvem "Rocker nebo motorkář? Biker!“.

Článek opepřují fotky tetování předních světových sjezdařů. Opiercingované Missy Giove, aktuální mistryně světa s vysvětlením, co to vlastně piercing je. Neb je to módní vlna, stará teprve pár měsíců… Ke všemu nevídané kreace na přilbách závodníků a první zmínka o kultu jménem Troy Lee.

Grundig Downhill World Cup 1994. Ve francouzském Cap d'Ail máme tři želízka v ohni, bratry Hynčice a Linharta. „Ovšem pády a defekty zabránily proniknutí českých jmen až na pětatřicetičlenný seznam odpolední finálové jízdy“. Nejlíp Petr Hynčica na 69. fleku se ztrátou 3 minuty. Pozoruhodný je počet startujících přesahující číslovku 400. Ve Francii holt jsou a byli vždycky trochu napřed…



Následují zastávky v Hindelangu, Mont Saint Anne a v Mammoth. Z pochopitelných důvodů nalézáme česká jména ve výsledkovce pouze v německém Hindelangu. Na rozbahněné trati se daří Petru Hynčicovi urvat první světové body 27 časem. Zajímavé je, že i tehdy se vedou spory o relevantnosti časomíry a nelítají vteřiny, ale rovnou minuty…



Novodobí rytíři. Správný muž, nevyjíždí bez ochrany. Kompletní ochrana, života záchrana… Článek hned z následujícího čísla BPB, trochu v kontrastu s předchozím o sjezdařích, rebelech. „Integrální helmy, mají mnohem větší ochranné schopnosti, díky chráničům na čelist a větší pevnosti. Nejsou tak těžké a nepohodlné, jak by se možná mohl někdo domnívat. Jako u většiny protektorů, je zvyk jen otázkou zvyku.“ Specializaci na DH lze vysledovat snad jen u italského Limaru, jinak se používá vše, co se použít dá. Lyžařská přilba s obličejovou maskou a hlavně MX vybavení, na všechny způsoby.





Doslova bombou, přesně zapadající do naší rubriky, je článek nesoucí název: „Nejrychlejší sjezdový speciál u nás“. Pravda, nadpis příliš nekoresponduje s vyobrazeným strojem, ale byla jiná doba…

HOT ROCK S.A.S.   „Rám ďábelských tvarů s odpruženou přední i zadní vidlicí je zavěšen na elastomerových pásech, které zajišťují pružení i tlumení zároveň“. Jeho tvůrci pocházejí z motocyklové branže, konkrétně ze stáje Kawasaki. Na tu dobu nevídaný zdvih 4,5" vpředu a 3" palce vzadu. Z článku je patrné, že kolo je považováno za určitý milník a v záplavě superlativů lze vyčíst, že jde o koncept budoucnosti.

„Výsledky hovoří za vše. Koutský (novopečený majitel stroje), který do té doby ve sjezdu příliš neuspěl, zajel vždy absolutně nejrychlejší čas a Netík skončil na šampionátu druhý. Náhodnost těchto úspěchů vylučují výsledky kanadského mistrovství, kde systém S.A.S., tady pod značkou Creston, dovezl ve sjezdu tři závodníky do první desítky.“




Tuhle helmu jsem kdysi měl v ruce, krom neuvěřitelné váhy byla i neuvěřitelně měkká. V podstatě univerzální velikost. Čím větší hlava, tím víc napružíš.






Teleskop není zase tak převratná novinka, jak by se dnes mohlo zdát…






Nebudeme…






Tak prosadí, nebo neprosadí?






Nebyly by lepší tyhle kanťáky s ABS?






Že cestou ze slepé uličky čtyřhranných os byl až Octalink?






Vidlice se liší hlavně označením, zdvihem a vlastnostmi minimálně.





Některé osobnosti známe…






A o některých si už můžeme jenom přečíst…






Inu horská cyklistika je pořádná divočina. Jestli tehdy Vilda odjel do Pekelce nad Dubem, těžko říci.



A nezapomeň:
Máš k tématu co říci? Sem s tím! Do komentářů, nebo na  bolek@dolekop.com

Diskuze

  • anonymní uživatel Bersekr 19.1.2015 v 14:11

    plagat Missy nad postelou a vsetky preteky DH Grundig Cupu stocene na VHS, to boli casy... na DH pretekoch u nas sme lezali pri trati a pozorovali zblizka jak sialene chodi ta nova Judy DH, celych 80 mm !! ... :D

  • anonymní uživatel DD 19.1.2015 v 17:07

    kozy ve videu...palec hore

  • anonymní uživatel oplikjenik (oplik.jenik (a) seznam.cz) 19.1.2015 v 19:09

    v tý době jsem měl vidlici 30mm a všichni mě jí záviděli... :-) jen zdvih nebyl cejtit, za to váha jo :-)))

  • anonymní uživatel jendas84 19.1.2015 v 20:27

    Jo to byly casy.Koutsky toho casu prodaval v usti v mistnim bajksopu ,to jeho kolo byl extra kousek a RETA firma co do toho fakt slapala.Nastesti je jeste plno pametniku tehle doby.

  • anonymní uživatel marthus (svachmartin (a) seznam.cz) 19.1.2015 v 21:18

    Bersekr:mluvíš mi z duše,Missy tehdy na otázky jestli má nějaké vysvětlení pro to,že jezdí tak rychle,odpovídala:ano, bude to tím,že mám velké vaječníky!!!

  • anonymní uživatel bolekkrutor 19.1.2015 v 21:51

    Se mi zdá, že o tom kde kdo ví víc, ale smolím to furt jen já:)

  • anonymní uživatel hoffman 20.1.2015 v 1:18

    a hele Villibald

  • anonymní uživatel Fidla (fiedlerpetr (a) seznam.cz) 20.1.2015 v 18:49

    Missy s vysušenou piranhou na krku to byla pecka. Tenkrát jsem na ty kola koukal ve Špindlu na prvním svěťaku nebo ME jako pero z gauče a uplně mě to dostalo a už jsem jako malej harant věděl co chci dělat. Tu Dainesse vestu vozim do dnes tisíckrat sešitá :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí