Test: světlo Specialized Flux Expert

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.2.2015

S nástupem podzimu a zimy se den zkrátil a pokud chceš na bajka, tak se bez světla neobejdeš. Od českého zastoupení Specialized jsem do testu dostal světla Flux Expert.

Byl jsem dlouhou dobu odpůrcem ježdění v noci, ale postupem času jsem byl zachycen tímto trendem i já. Jízda v noci má svá specifika, i ten nejlehčí trail, který máš ve dne najetý tak, že jej sjedeš téměř poslepu, se ve tmě promění. Už to není taková hračka, odhad vzdáleností je trochu jiný a k tomu stíny. No pokud jste nevyzkoušeli, tak rozhodně doporučuji.

Když jsem poprvé v ruce držel přední světlo Specialized Flux Expert zarazila mě váha. Není z nejlehčích. Věc druhá, která mě zarazila, byla absence bateriového packu v krabičce. Důvod je jednoduchý, žádný bateriový pack neexistuje, baterka je uvnitř světla. Pak hmotnost světla už není tak špatná, i s integrovanou baterií váží 220 gramů.

Konstrukce světla působí solidně, žádné levné materiály, plasty co se rozpadnou už při škaredém pohledu, žádná „čína“ chtělo by se říct. Tělo světlometu je hliníkové slitiny s elegantní iridiovou barvou, kterou doplňují černé plastové boky. Uchycení je uskutečněno pomocí hliníkové dvojobjímky svírající řidítka a čep s dvěmi kuličkami. Díky vyosení lze světlo namontovat do směru podélné osy představce, takže svítíš, přesně tam kam míří přední kolo a představec. Na čep nasadíš tělo světla a to je dobře zafixováno. Systém stejný jako má každý gola klíč. Bohužel není uchycení zcela bez vůle mezi čepem a tělem světla – drobný vakl tam prostě je. Při jízdě však to nevadí, paprsek se nijak netřepe, žádné cvakání se neozývá. Nevýhodou uchycení je absolutní jednostrannost použití světla – je to prostě světlo jen a pouze na kolo, bez „samodomo“ výroby držáčku si z něj čelovku neuděláš, a to je dle mého názoru škoda.

Tvar „paraboly“ je blíže automobilovému světlu než klasickému cyklo světlu, ty jsou až na výjimky kulaté. Kulaté světlo svítí tak, že na zemi osvětluje místo ve tvaru kruhu resp. elipsy. Flux má tvar obdélníkový a je osazena třemi CREE led diodami umístěnými shora. Výsledkem je osvit mnohem větší plochy a tvar osvíceného pole je také hodně široký. Rozložení světla je rovnoměrné a osvícená plocha je široká – to potěší především v zatáčkách. Jak svítí na poloviční a plný výkon níže – rozdíl v dosvitu není ani tak v maximální délce, jako v intenzitě, prostě na max. výkon je o hodně líp vidět. Maximální výkon je udáván na 1200 lumenů, menší pak 400lm.

Ovládání je dvojí, buď integrovaným tlačítkem nahoře nebo pomocí drátového dálkového ovládání umístěného na řídítkách. Zapojuje se do USB zdířky, která slouží i pro dobíjení dodávanou nabíječkou (čas plného nabití je lehce pod čtyři hodiny).

Osobně jsem se dálkáčem příliš nezkamarádil, má sice dvě tlačítka, ale bohužel nefungují jak bych očekával. Tak, že jedno přepíná módy svícení dopředu, druhé dozadu. Namísto toho si jedním tlačítkem přepínáte módy (to s logem Specialized – funguje stejně jako tlačítko na světle) a druhým si upravujete intenzitu svícení (upravujete počet rozsvícených diod). V terénu jsem se často umáčkl a když ti místo změny intenzity začně světlo na začátku sjezdu blikat, tak máš o zábavu postaráno. Praktickou funkcí dálkového ovládání je, že krátkým stisknutím druhého tlačítka můžeš krátce probliknout – upozornit na sebe například jedoucí auto.

Vozil jsem tedy světlo bez dálkáče a ze čtyř volitelných režimů jsem nejčastěji jezdil na nižší intenzitu svícení tj. rozsvícené dvě ledky – výkon 400 lumenů, je před sjezdem jsem přepnul na maximální výkon 1200 lumenů. Třetím režimem je plynulý přechod z minimálního výkonu do maximálního, z 400 do 1200 lumenů – v lese použitelné, na rozdíl od posledního módu blikání, ale nenašel jsem důvod proč to použít.

Tlačítko s logem S funguje i jako ukazatel stavu nabití 5200mAh Li-Ion baterie, od 100% do 50% svítí zeleně, na 20% oranžově a pod 20% červeně. Udávaná výdrž by měla být hodina a tři čtvrtě na maximální výkon, 6 hodin pak na výkon nižší. V praktickém použití se mě výdrž pohybovala okolo dvou a půl hodiny. Naštěstí jsem se nikdy nedostal na maximální vybití a nemusel z lesa po tmě. Otázkou je dlouhodobá výdrž baterie, kolik nabíjecích cyklů vydrží a zda-li bude existovat jako náhradní díl…

Přední světlo Specialized Flux Expert je výborné světlo s kvalitním zpracováním, dobrým dosvitem, širokým paprskem, ale jeho širšímu rozšíření asi jeho vysoká cena, která je bez koruny šest a půl tisíce (k dispozici je i ořezaná verze označená Elite za necelé čtyři tisíce korun, ale ta disponuje pouze výkonem 400lm).

A pokud vás cena neodradí, tak pak si lze zakoupit i zadní světlo Flux Expert Taillight, které taktéž výborně svítí – svůj výkon upravuje podle toho, zda-li svítí ve dne nebo v noci. Ale i zde je cena omračující, za zadní blikačku dát téměř dva tisíce… A navíc s montáží na sedlovky o průměru 31.6mm budete mít problém, přiložené adaptéry s tímto průměrem nepočítají…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel maximus 23.2.2015 v 9:00

    No jo, tak asi jedině že by někdo chtěl mít ke svýmu spešlu super spešl obrendovaný světlo. Čína za pětiklíště a parády habakuk. Nejsem na bajkový věci šetřílek, ale i náhradní světlo na fábku je levnější. Stejně to všichni v tý číně za stovku lepěj dohromady.

  • anonymní uživatel he he 23.2.2015 v 9:16

    trosku prestrelena cena...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.2.2015 v 11:26

    ta cena je úsměvná, jako u všeho. V ČR prodávaji mobil XY za 10 000 kč, v Anglii ten samej XY za 6 000kč.....tak bych byl čurák, kdybych si to koupil v ČR. V ČR prodávaji sluneční clonu na objektiv CANON za 1 000kč, ale při nákupu v Číně vyjde ta samá na 150 kč, tak bych byl čurák, kdybych si to koupil v ČR atd. atd. Někteří distributoři si svejma cenama sami vážou oprátku kolem krku

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 23.2.2015 v 11:42

    Maximus: zatim jsem nemel podobne svitici svetlo v ruce, nejde jen o vykon, ale i o rozlozeni svetla

    Ados: cena vicemene odpovida cene jinde v EU...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.2.2015 v 11:56

    2 Keli - Ok, nelustroval jsem, v tom případě beru svůj hate zpět. Vycházel jsem z toho, jaké vidím ceny u nás a jaké na ebayi, čínských e-shopech atd. Často propastný rozdíl za totožné zboží.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.2.2015 v 12:04

    tak Číňani tohle konkrétní světlo ještě nemaji. V zemích EU je cena opravdu 275 dolarů, nejlevnější e-shop 225 dolarů. Takže oficiálně drahá sranda. Neoficiálně na trhu 30 dalších výrobců, kteří nabídnou srovnatelnou srandu okolo 3 000kč, tak už pak záleží na každém pro co se rozhodne

  • anonymní uživatel hoffman 23.2.2015 v 12:35

    je to pre užívateľa, ktorý maká na 3 zmeny a jazdí na nočnú koňmo

  • anonymní uživatel maximus 23.2.2015 v 14:07

    jasně, rozložení světla je určitě jiný a pár dalších věcí, ale jde spíš o to, že funkci svícení tohohle konkrétního nahradí jedno světlo na rodla a druhý na helmu. Navíc ty čajny mají alespoň výměnný baterky, což je dobrý když dojde. Jde hlavně o to, že v úvozovkách značký si za to berou šílený prachy, který nemají nikde opodstatnění. Ty ledky v tom jsou stejně dělaný v čajně tak jako tak.

  • anonymní uživatel bok 23.2.2015 v 21:12

    Tak ta váha to jako čelovku asi stejně vyřazuje, rozložení světla/osvitu vypadá ovšem výborně, to zas jo. Ale používat to bez dalšího světla na hlavně bude asi stejně nesmysl. Jak se to má rádo s deštěm? Ono v období, kdy to využiješ nejvíc je obvykle i celkem deštivo. Nekoleduje si tohle uchycení o chirurgickej zákrok při crashi?

  • anonymní uživatel peto(dude) 24.2.2015 v 13:40

    Luc vyzera byt dost siroky na to aby nebolo treba asistenciu celovky ale to je asi vsetko. Cez kamosa som sa dostal ku kupe cina celovky na ebay za okolo 15€ 1600 lumenov svieti asi hodinu a pol. Zhruba polovicny vykon vydrzi omnoho dlhsie a stale mega luxus svieti. Zoomovatelny kuzel. Pri max zoome mega dialka dosvitu. Mierne mi vadi, ze ma kuzel ostru hranicu ale je to celovka a kam otocim hlavu tam svietim. Bateria je standardny akumulator cize so sebou nosim aj nahradny. Vy zera ako toto len ma ine puzdro na inu bateriu - www.changeitonline.com/...

  • anonymní uživatel šíša Jr (petr.sisa (a) seznam.cz) 24.2.2015 v 15:34

    Od podzimu vozím verzi Elite a super. Mám doma ještě i pár číňanů, ale poslední dobou začali dost zlobit, praskali kabely, odcházeli baterky, bouchla nabiječka atd. Ale jinak nemůžu říct že by čína byla špatná, obzvlášť za ty prachy. Ale na tomhle světle se mi nejvíc líbí, že nikde na kole nemáš omotanej kabel a pověšenou baterku. Dává kolu hezký, čistý a uhlazený vzhled. Bohužel ta cena je fakt dost vysoká, o tom žádná.

  • anonymní uživatel stofan 24.2.2015 v 16:59

    fuh, dobra to cena :D

  • anonymní uživatel Hana (klanova2 (a) seznam.cz) 14.7.2017 v 9:40

    Zrovna jsme doma řešili, že nějací cyklisté nejsou na kolech ani trochu vidět. My cyklistiku milujeme, ale musíme být vidět aby se nic nestalo. Celé rodině jsem proto objednala zde svítilny www.eneshop.cz/... které mohu dál vřele doporučit! Skvělá kvalita i cena.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí