Návod: jak na bezdušáka v sedmi krocích

Autor: Keli, vydáno: 25.3.2015

Pokud jsi upsal duši ďáblu, nebo chceš ušetřit nějakou váhu na kole, tak zřejmě nejsnazší a nejlevnější varianta je použití bezdušového systému. Nahození tohoto systému je velmi snadné a zvládne jej opravdu každý. S naším návodem určitě.

Výhody bezdušových plášťů jsou zřejmé – vyšší přilnavost díky možnosti nižších tlaků a minimální náchylnost proti defektům. Propíchnutí a nebo procvaknutí duše nehrozí, protože není co propíchnout. Ale zase pokud plášť za jízdy vyzuješ, díky nižšímu tlaku to jde výrazně snadněji, tak jde okamžitě veškerý vzduch pryč a ty končíš s bezduší, a z batohu taháš duši…




Nasazujeme plášť Specialized Butcher Control v provedení 2 Bliss Ready



Co potřebuješ? Vypletené kolo, plášť, pásku to ráfku, bezdušové ventilky, mlíko, pumpu, pivo a odvahu.

Pro bezdušový systém potřebuji bezdušový plášť, UST nebo tzv. TLR (Tubeless ready) – NIKOLIV – bezdušáka vyrobíš z podstatě jakéhokoliv pláště. U ne-bezdušového platí, čím má menší hustotu vláken (bývá označována jako TPI – Threads Per Inch) tím lépe – méně vláken = více gumy. Práce se specializovanými tubeless plášťi je snazší, nafoukneš je většinou i jen za pomoci dílenské pumpy (my používali pumpu z Lidlu). Na obyč pláště musíš použít kompresor – čím větší, tím lepší – pokud nemáš, tak na každé benzínové pumpě mají!




Základní propriety. Jestli hledáte pivo, tak marně, jsme sportovci a alkoholu se vyhýbáme obloukem



Jaké mlíko je v podstatě jedno, snad každá značka funguje, takže výběr je na tobě. Mluvíme o latexovém či na jiném základu založeném těsnícím tmelu, hantýrkou nazývaný mlíko – neplést s polo či plnotučným mlékem, to by vás Jirka Babica nepochválil. To samé platí u ventilků, fungují všechny, vybírej podle barvy čepičky a možnosti demontáže samotné ventilkové části – to co drží vzduch. Ani u pásky do ráfku není co vymýšlet, zase fungují všechny – pozor, je třeba brát samolepící pásky, vypadají jako běžná izolepa, ale jsou tužší. Mysli také na vnitřní šířku ráfku, tak aby se páska vešla a naopak nebyla příliš úzká. Někdo volí o fous širší, já do 25mm širokého ráfku dávám 25mm širokou pásku.



Pokud máme všechny ingredience, můžeme se pustit do vaření.

Krok jedna – otevíráme pivo, protože je třeba dodržovat pitný režim.




Pásku při lepení natahuji a zároveň lehce palcem prohýbám



Krok dvě – nalepení pásky do ráfku. Pokud máme štěstí, tak krok dvě přeskakujeme – velká část kol je již z výroby připravena na montáž bezdušáků a pásku mají nalepenou, pokud takové štěstí nemáme, tak nezbývá než si pásku nalepit sámi. Sundáme starou pásku, hadrem namočeným v odmašťovadle ráfek odmastíme a lepíme. Snažíme se hodně utahovat. Dvě vrstvy pásky stačí.




Pásku snadno neutrhneš, nožík dost pomůže



Krok tři – montáž ventilku. Do nově namotané pásky musíme v díry pro ventilek vytvořit díru, jakýmkoliv způsobem – nůžkami, odlamovacím nožíkem, šroubovákem atp. – ideálně však kulatým nástrojem. Poté do ráfku frkneme ventilek, prostrčíme a zašroubujeme. Není co vymýšlet. Někdo dává kolem gumy na ventilku trochu silikonu, aby těsnost byla dokonalá. Není to ale třeba, mlíko možnou netěsnost stejně zalepí.




Prorazit díra pro ventilek jde ztuha, otvor v pásce uděláme pěkně kulatý




Ventilek je na místě



Krok čtyři – montáž pláště. Nahodíme plášť, přičemž snažíme se nepoškodit patku. Nahodíme obě strany.

Krok pět – nafoukneme plášť. Pokud nemáme kompresor následuje trocha tělocviku, nafoukneme plášť, tak aby naskočil do patek (u bezpatkových ráfků jen aby naskočil). Pokud se podařilo, super. Pokud ne, bojuj dál. Je vysoce pravděpodobné, že bude unikat vzduch, žádnej stress, to vyřešíme – teda my ne, ale mlíko.




Pokud foukáš pumpou je dobré mít po ruce kamaráda




Na tobě je jen kontrola, jestli je natlakováno dobře



Krok šest – nalití mlíka. Vypustíme vzduch z pláště, odmontujeme ventilek a skrze vymontovaný ventilek nalijeme výrobcem mlíka doporučené množství. No nebo spíš trochu víc, pro jistotu. Jo a před nalitím láhev dobře protřepej. Protřepat, nemíchat!




Vypustit vzduch, vymontovat ventilek, pak už jen nasadíme láhev s mlíkem a šoupnem ho do ráfku.



Někdo krok 4, 5 a 6 dělá jiným způsobem, nahodí pouze jednu stranu pláště, poté do něj nalije mlíko a nasadí druhou půlku. A následně pokračuje krokem sedm. Oba způsoby jsou rovnocenné, ale mnou popisovaný je čistější, nehrozí, že se ti mléko při nazouvání pláště vylije.




Kolem zakvedláme ať se mlíko dostane do všech záhybů




Vypadá to ok. Chtěli jsme vám nafotit bublinky, ale nepodařilo se, Specialized Butcher Control, držel tlak i bez mlíka



Krok sedm – finální nafouknutí. Nasadíme pumpu a foukáme, v místech, kde v kroku pět unikal vzduch se tvoří bublinky. Za chvíli jejich tvorba skončí a my jsme téměř hotovi. Odpojíme pumpu, zakvedláme kolem ať se mlíko rozlije do všech míst pláště, nasadíme kolo do patek a zatočíme. Pokud vzduch nijak zásadně neutíká, dopíjíme pivo, nasadáme na bajka a krátce se jdeme projet. Mléko se rozlije po celém plášti a zatěsní netěsnosti.



Super, náš první bezdušák je hotov. Vesele si můžeš jezdit, čas od času je dobré zkontrolovat, zda-li mlíko stále mlíkuje a nestal se z něj tzv. ježek. A také to chce občas trochu mlíka doplnit.




Kolo je ready, stačí nahodit na bajka a vyrazit

Diskuze

  • anonymní uživatel MP 25.3.2015 v 6:34

    enduro-mtb.com/...

  • anonymní uživatel RB 25.3.2015 v 7:52

    docela mi tam chybí jarová voda, ta dost usnadní nahození a usazení pláště.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 25.3.2015 v 9:13

    RB: Jarová nebo mýdlová voda není třeba pokud jde plášť nahodit snadno a tento šel.

  • anonymní uživatel maximus 25.3.2015 v 9:30

    no, jenže jsou pláště, co jen tak nenasadíš. Navíc pro vyloženě tbls ráfky, kde není třeba lepit, jako easton a mavic, je celkem tělocvik tam gumu dostat a mýdlová voda je požehnání. Pak bych možná doplnil, že je lepší mít mlíko bez amoniaku, pač to může poškodit ráfek. Začně se vyžírat, i když těch je dneska málo. Dělal to ale například lacinej tmel od Slim, kterej byl určenej primálně pro plecháče u aut, ale jednu dobu ho dělali jakoby pro bajky. A ze zkušenosti bych se vyhnuk revo sealantu od conti a caffe latex taky moc nefunguje. Nejlepší asi stan's no tubes, kterej fakt funguje hned.

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 25.3.2015 v 10:41

    Na nahazovani se dost osvedcil primitini vzdusnik z PETky, ktera se natlakuje na cca 3atm a pri vypusteni doda vetsi objem vzduchu, ktery je kolikrat potreba, aby plast snadno zaskocil do patek (chytl se). Mydlova voda nikdy neuskodi, casto dost pomuze.

    NoTubes mliko mi vzdy fungovalo jak moc chtelo, ale je treba kontrolovat zda se neudelal jezek-pak uz teda moc nefunguje.

    Namisto PETky pouzivam maly, 2l, hasicak: www.bike-forum.cz/...

    Zatim jsme s tim doma nahodil vsechno:)

  • anonymní uživatel Mára 25.3.2015 v 12:47

    Mě třeba Caffe latex nefunguje vůbec, plášť utíkal, použil jsem Notubes a neutíká a vše ok.

    Mýdlo pomohlo pokud jsem dělal bezdušáky z dušovýho ráfku.

    Ještě mám jeden typ, který mi funguje a NE tubless ráfek drží vzduch - z 20" duše jsem vystříhnul pruh asi o 1cm širší, než je vnitřní šířka ráfku, včetně ventýlku, to jsem natáhnul na ráfek a nazul penumatiku. pokud leze kus té duše někde z ráfku ven, tak to odstříhnu. Poradil mi to servisák v jednom bikeservisu, že to tak dělá X let a nemá problám s ucházením vzduchu ani s vyzouváním pneumatiky. Do té doby my pnu "ufukovalo". Od té doby i při tlaku kolem 1.8 předek, 2.0 zadek drží.

  • anonymní uživatel syflus 25.3.2015 v 13:33

    když použijete mlíko u kterýho zjistíte že teda moc nefunguje jak ho dostanete pryč? a pokud hodně bouchnu ráfek tak mi taky vzduch uteče?

  • anonymní uživatel Mára 25.3.2015 v 15:17

    Já jsem Caffe Latex prostě vylil a plášť vypláchnul vodou.. snad se to může, nevím co na to EKO.

  • anonymní uživatel Domíšek 27.3.2015 v 22:03

    Hloupý dotaz... ale když se z něj stane ježek tak je to co? :-D

  • anonymní uživatel JD 29.3.2015 v 10:05

    Ahoj! Musim mit special rafek, nebo to da treba i remerx brave? :-) Dik

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 30.3.2015 v 20:37

    Domíšek: ježek je slangový název na ztuhlé mlíko, které po čase vytvoří shluk, který vypadá jako ježek.

    JD: není třeba speciální ráfek, díky mlíku a pásce, lze plášť nasadit na téměř jakýkoliv ráfek.

  • anonymní uživatel Maji (strosi (a) gmail.com) 28.4.2017 v 16:36

    Co když mám ráfek s velkýma dírama na motoventilky? Musím kupovat nějaké jíné bezdušové ventilky nebo tam můžu koupit standardní? Díky moc.

  • anonymní uživatel Marilo (sestak33 (a) seznam.cz) 27.10.2018 v 13:31

    zdravím.... vymezovací vložka není potřeba? jako je v bezdušových sadách k dispozici, nebo v jiných návodech. Koukám ze asi stačí pouze lepící paska. dík

  • profilová fotka Keli 28.10.2018 v 9:03

    Maji: existuje bezdušový ventilek i pro velkou díru.
    Marilo: stačí jen páska

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 30.10.2018 v 6:27

    Keli: Ahoj,menší dotaz.Na jedné fotce ukazuješ,jak liješ ,,mlíko,, přímo přes ventilek dovnitř,ale můj servisák říkal,že to není dobré,že se tím zalepí údajně ventilek a pak to nejde už dofoukat,je to pravda?Díky :)

  • profilová fotka Keli 30.10.2018 v 9:41

    Možností jak dostat mléko do pláště je více. Já to tímto způsobem dělám léta a nikdo jsem neměl problém se zalepením.

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 30.10.2018 v 10:38

    Keli: Ok,díky za info :) Stejně ještě pořád váhám jestli dám na kola bezduše,nebo ne :-D

  • profilová fotka Keli 30.10.2018 v 11:29

    Neváhej, není důvod mít na kole duše!

  • anonymní uživatel Tomáš 30.6.2021 000 21:24

    díky moc za jasny navod

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí