Report: Tatarkovič diktoval mladým

Autor: WBS Media, kategorie: Report, vydáno: 25.3.2015

S příchodem jara se roztočily opět kola Wood Bike Series pod taktovou nového generálního sponzora, společnosti RPM Stav. Závodníci se letos poprvé opřeli do gum v zatáčkách na území bučovického lesoparku Kalvárie, kde místní Fesť tým řízen drtivými pokyny ředitele závodu Lukáše Smejkala připravili krátké, ale divácky atraktivní a fyzicky náročné tratě. Počasí vyšlo opět na jedničku (podle zákulisních informací Jirka Haferník uzavřel pakt s ďáblem) a všichni si užili pořádnou porcičku prachu a sluníčka hned na úvod sezony.





V Bučovicích se letos závodilo na 4 RZ, které se jely na dvou krátkých, kolem 30 vteřin trvajících, tratích. Po dlouhé době se taky jely 2 RZ zaráz, takže se diváci ani jezdci nenudili a mohli si to dávat pěkně oldschoolově v dualu. Chudák Michal Berka kolikrát nevěděl, jestli komentovat jednu nebo druhou RZ, ale nakonec to zvládl bravurně jako spekmajster. Do závodu odstartovalo úctyhodných 164 jezdců a jezdkyň napříč všemi kategoriemi, mezi nimi například legendární Vlasta Hynčica, Kamil Tatarkovič nebo šedivý Pavel Caha. Do cíle jich dojelo 157. Závodu se bohužel nevyhnuly ani dva těžké pády zakončené zlomeninami, kluci už by v tuhle chvíli měli být po operacích a ležet doma, takže jim přejeme brzké uzdravení a rychlý návrat mezi pásky.





Ale teď už k samotnému závodu. První RZ ovládl Petr Šmíd, následovaný o 0,5 vteřiny pomalejším Petrem Malým (Maloch Racing Team) a Vláďou Srněnským (Specialized Planet Bikes Team) ve stejném čase. Velkým překvapením byl výkon Erika Caise (Gienger Carabik Bike Team), který doletěl dolů v pátém čase a porazil mnohem zkušenější a ostřílenější borce.





Ještě se nestihla dojet RZ1 a už se startovalo do druhé, kterou o 0,1 vteřin ovládl Petr Malý před Martinem Kolajíkem (SBT Fryšták) a 0,2 vteřiny před Kamilem Tatarkovičem (FDC Commencal Team). Maloch se tak posunul do čela celkového pořadí před Petra Šmída a Vláďu Srněnského.





Třetí rychlostní zkoušku ovládl opět Petr Šmíd o 0,1 vteřiny před Malochem a 0,2 vteřiny před Kamilem Tatarkovičem. Chyboval naopak Srněnský, který ve výjezdu na betonový chodník moc zatáhl za plyn, a podklouzlo mu zadní kolo. Celkově se tedy propadl a na třetím místě jej vystřídal Kamil Tatarkovič. Na poslední RZ přišly velké zvraty v celkovém pořadí. Kamil se rozhodl, že ukáže mladším ročníkům, proč jezdil v továrním týmu Kona Les Gets, Petrovi Malému nadělil 0,9 vteřiny a celkově jej přeskočil o 0,2 a vyhrál. Druhé místo v této RZ obsadil Vláďa Srněnský, třetí byl Tom Navrátil (Gienger Carabik Bike Team). Velkou chybu předvedl Petr Šmíd, který upadl těsně před cílem a připravil se tak o místo na stupních vítězů.





Celkové pořadí tedy bylo 1. Kamil Tatarkovič, 2. Petr Malý a 3. Tomáš Navrátil. Juniorskou kategorii ovládl Tomáš Navrátil před Erikem Caisem a třetím Erikem Votavou (Veus Vyškov), Hardtaily vyhrál David Ignačák (Kámen plus) před Alešem Rogožanem (Koloshop Team cz) a Jiřím Markem, ve Veteránech byl nejrychlejší Vlasta Hynčica (Specialized CZ) před Radimem Langem (bikecore OE) a Jirkou Hafferníkem (Flyingfossil), Ženám vládla Simona Porubanová (Specialized CZ), druhá dojela Michaela Šantavá (NoQuestionbike) a třetí byla Aneta Sládková (EP Racing Team) a mezi nejmladšími Střelci byl nejrychlejší Štěpán Macíček před Danem Mikeškou (DH Bike Team Dolina) a Filipem Chlupem (SBT Fryšták).





Další závod už se nezadržitelně blíží – 12. dubna se uvidíme v rodišti WBS, ve městě Otrokovice, na kopci nad Kynologickým ústavem, kde si na nás pořadatelé z bikecore OE připraví určitě super podívanou na klasických tratích.







Rozhovor s vítězem Kamilem Tatarkovičem
Kolik ti je Kamile?
29 let.

Za koho jezdíš?
Commencal FDF Team

Proc jsi dojel na wbs?
Delší dobu jsem žádný závod nejel a na víkend hlásili dobré počasí, tak proč zůstávat doma? Na WBS je vždycky super atmosféra a zábavné tratě a je to zároveň i dobrý trénink, kde člověk musí jet několik měřených jízd bez chyby.

Co tratě?
Tratě byly zábavné, jen škoda, že tak krátké. O to bylo ve finále závodění náročnější, protože rozhodoval každý detail a každá desetinka. Byl souboj tezky nebo mavnutim? Na WBS jezdí spousta mladých kluků, kteří jsou na tento formát závodění a na tratě zvyklí a je těžké s nimi držet krok. První 2 erzety jsem jel asi až moc opatrně, ale ty další 2 se mi už pocitově celkem líbily. Nakonec to o chlup vyšlo. Jednoduché to určitě nebylo, kluci jezdí hodně rychle!





Jak dlouho žiješ bikem… a co jsi dokázal?
Na kole závodím už 25 let, přičemž poslední 2 roky je to kvůli ostatním aktivitám o dost méně. Asi nejvíc si cením vítězství ve světovém poháru ve fourcrosse v roce 2006, a třetího místa ve světovém poháru ve fourcrosse celkově ve stejném roce. Potom samozřejmě dalších umístění na stupních vítězů ve světovém poháru nebo titul mistra ČR ve fourcrosse. Taky jsem rád, že i po tak dlouhé době mě kolo stále baví, a že jsem díky němu procestoval kus světa a potkal skvělé lidi.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí