Report: UCI MTB World Cup #1 Lourdes

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 15.4.2015

První kolo Světového poháru hostila v rámci této soutěže nová trať v Lourdes, přestože se na ní již v minulosti odehrálo několik závodů Francouzského sjezdového poháru označit ji jako vyježděnou by si před závodním víkendem dovolil jen málokdo.

Stejně jako všechny ostatní francouzské dráhy, tak i tato v Lourdes není jednoduchá, ba naopak je velmi náročná, rychlá, kamenitá. Během celého víkendu se hodně padalo a padaly i největší hvězdy, stejně tak to bylo i s defekty – pro mnoho jezdců bylo vítězstvím, že se do cíle podívali ve zdraví a bez defektu.





Ve Francii je cyklistika populární a nezáleží o jaký typ se jedná, mimo sjezdový svěťák se jel i jiný extrémně populární i když silniční závod – Paris – Roubaix a na počtu fanoušků se to neprojevilo. Dráha byla obsypána již od tréninků a vše vyvrcholilo v neděli, kdy jich bylo snad deset tisíc, možná i víc.




Mezi diváky byl i Steve Peat, který léčí zraněné koleno



Ve startovním poli byli jen dva čeští zástupci, v ženské kategorii Jana Bártová a v mužské elitě Standa Sehnal. V kvalifikaci se dařilo Janě, která ač jela na novém kole zajela slušné a velmi nadějné deváté místo. Standovi se již tak nedařilo a do finálové osmdesátky se relativně těsně nedostal. Ženskou kvaldu ovládla s výrazným, téměř 6 sekundovým, náskokem Tracey Hannah před Rachel Atherton. V mužích dominoval domácí Loic Bruni, další výrazné momenty byly diskvalifikace Aarona Gwina a držka Gee Athertona v lesní sekci z níž resultovala zraněná ruka, resp. zlomené zápěstí.





Nedělní finále bylo velmi zajímavé, o množství defektů a pádů nebyla nouze a nevyhýbali se ani úspěšným v kvalifikaci. V ženské kategorii na svoji výtečnou jízdu z kvalifikace nenavázala Tracey Hannah, po hodně nepříjemném pádu dost ztratila a nakonec to dalo na páté místo. Rachel Atherton sew ve své jízdě také nevyvarovala chyby, sice se vyhnula pádu, ale zastavení do nulovky ji jistě stálo vítězství. To totiž připadlo v neděli bezchybné Emmeline Ragot na Mondrakeru. Jana Bártová se stejně jako mnoho dalších vybrala smůlu a chytla defekt, její zklamání bylo veliké, ale není všem dnům konec a příště to zajisté vyjde – budeme držet palce.

V mužích to bylo napínavé, do závodu odstartovala i dvojice Gee Atherton a Greg Minnaar, oba dva se zraněním ruky a oba dva si ji připáskovali k řidítkům, velký respekt na trati jaká je v Lurdách.




Greg Minnaar a jeho pojistka, aby zraněný palec vydržel drncání



Do finále jako 21. odstartoval Aaron Gwin a jako první překonal hranici tří minut. To byla hozená rukavice soupeřům, těm kterým se ji podařilo zvednout nebylo mnoho. Mladý Brit Michael Jones předvedl vyjímečnou jízdu a poprvé v životě se podíval na pódium a hned na třetí místo, na Gwina ztratil jen 6 sekund. Vítěz kvalifikace domácí Loic Bruni jel kvalitně, rychle a bezchybně, ale na Gwina to také nestačilo.





První kolo světového poháru ukázalo, že sjezd je nesmírně populární, atraktivní a napínavý. Zvláště když se jede na trati, jakou postavili v Lurdách. Uvidíme, jak to bude vypada v kole následujícím ve skotském Fort William.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 15.4.2015 v 10:15

    Kdyby jel Bruni bezchybně, tak Gwina nandal, ale přehecoval hned druhou zatáčku

  • anonymní uživatel syflus 15.4.2015 v 10:36

    docela by mě zajímalo proč gwina diskvalifikovali...

  • anonymní uživatel syflus 15.4.2015 v 10:37

    ....a proč chybí záběry z 2 minut jeho finálový jízdy

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 15.4.2015 v 10:39

    Syflus: diskvalifikace Gwina byla z důvodu zkrácení tratě, spadl, vylétl mimo trať a vrátil se o kus níž než měl.

  • anonymní uživatel dawe 15.4.2015 v 11:41

    Bruni by těžko vyhrál,4vteřiny jsou dost,Gwin to hrozně napalil.

  • anonymní uživatel TB 15.4.2015 v 14:08

    A proč tedy Gwina do závodu pustili? :-) Jinak hrozně letěli, i letěly.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 15.4.2015 v 14:52

    TB: je tzv. chráněný jezdec, má vyjeté pořadí z loňska a i kdyby se nekvalifikoval, tak do závodu může nastoupit.

  • anonymní uživatel PF 15.4.2015 v 18:46

    Gwin jel krásně!

  • anonymní uživatel hello 15.4.2015 v 19:58

    vi nekdo co sa stalo s Hillom ? :)

  • anonymní uživatel MP 15.4.2015 v 20:57

    Hello: Psali to vsude... Staci cist.

  • anonymní uživatel hello 15.4.2015 v 21:08

    vsude anglicky to si strc nekam :D tak ma pouc !

  • anonymní uživatel hello 15.4.2015 v 21:11

    pre zranenie... ok ok

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 16.4.2015 v 22:15

    nejen poslední pravá vyhrála Gwinovi závod.Nekompromisní trať

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí