Report: Pátý závod, pátý vítěz: HTC UL-LET 2015

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 22.5.2015

Pátý ročník, to už je důvod k malému ohlédnutí. Za ty roky se z lokálního závodu o 30 jezdcích stal cyklofestival, který už zdaleka není jen o jedné disciplíně. Městský sjezd, zařazený nově do série Czech Downtown Tour 2015, dal akci před lety název. K tomu ústečtí pořadatelé podruhé zopakovali i XC Eliminátor. Novinkou letoška bylo přizpůsobení tratě druhému klání Ghost Dual Cupu. Ústecké Letní kino zkrátka po roce opět pořádně ožilo.





V sobotu 16.května se od ranních hodin trénovalo na Eliminátor. Trať byla hodně jiná, specialitou bylo jak vyjíždění, tak sjíždění již legendárního Mastodonta. Třetí flek překvapivě vybojovala v open kategorii Karla Křížová, která tak zajela 11 mužů. Kompletní výsledky budou brzy na webu.

Jakmile skončilo XC, pozornost se přesunula k tréninku sjezdu. Na startovce číhalo celkem 85 borců, z čehož kromě početného zástupu elity přibyla hromada hobby jezdců, pro které se závod hlavně pořádá. Překvapením dne pro celou komunitu bylo doslova zmrtvýchvstání Růžováka, žijící legendy tohoto sportu. Ještě před pár dny o berlích chodící, na FB s chlebem pózující oukropek je však synonymem pro význam spojení „neznám bolest“. Ve vítězství ten den asi nikdo moc nevěřil, ale to, že zajede čtvrtýho fleka o 0,2 vteřiny po 2 nedávných operacích utrženého stehenního svalu? Nevím, co jíš, ale chci to jíst taky chlape.





Druhou výraznou personou bylo duo bratrů Reinlových. Pavlovi bych tipl do 15 let, což by nebylo zase až tak nic nezvyklého. Ale, že druhému Nicolasovi bude 7 (!) let ??? Maminka však při podpisu nehnula ani brvou a trvala na svém. Kluk to dá. Při vyplňování souhlasu jízdy na vlastní nebezpečí jsem opravdu nechápal. Objížďka horního dropu, to bylo to nejmenší, co jsme mohli udělat. Chlapec to tam zakrátko poslal a sjel to neskutečně čistě. Roste nám nový talent, počítám, že o něm ještě hodně uslyšíme.

Samotný závod se jel opět na 2 měřená kola, TOP 20 prošlo do finále. A to, že těchto 20 borců bylo ve 2 vteřinách, mluví celkem jasnou řečí. Letos byla konkurence nejvyrovnanější a rozhodně hodně nabitá. Během závodu se promítal hokej na LEDku a i proto se sešla v kině velká účast, víc než 1500 diváků. Po poslední třetině jsme odpálili finále a ti co zůstali, viděli super střelbu.





Letmý pohled do výsledků potvrdí, že se po roce opět otevřela DH kategorie. Síma Jirková nenechala nikoho na pochybách, kdo že to Ústí vládne rukou pevnou a i přes krutou bolest v zádech zmírněnou injekcí diváky nezklamala, a zaslouženě si tak dojela pro hodně vydřené vítězství. Druhý flek brala Lucka Velechovská a o necelé 2 vteřiny dojela Zuzka Bieliková. Díky holky, časy nebyly vůbec špatný.

Hned jak doskotačila děvčata, pozornost se soustředila na velké finále. Celkem 17 riderů se dostalo pod magických 40 vteřin. Výsledky finále zde. To už Jiří Haf Haferník, šéf pořadatelů, komentátor a jezdec v jedné osobě hnal každého letce na Mastodonta. Z ústeckých jezdců se do finále open kategorie bohužel nikdo neprobojoval, ale to na fandění nic neubralo. Vítězství z kvaldy obhájil Kryštof Jetmar a o pouhých 0,06 setiny porazil Slávu Szmigielskiho, který skončil loni o podobný fous druhý za Růžovákem. Třetí flek pouze o 0,04 vteřiny bral Marek Dolejš a s odstupem další desetiny doletěl už zmiňovaný Růžovák (!). Kryštof se tak postavil do síně slávy chronologicky za Lukáše Měchuru, Michaela Měchuru, Michala Prokopa a Hynka Strouhu.





Po úpravě tratě na dual se rozjela kvalifikace na Ghost Dual Cup. Zvolna se šeřilo, cesta krásně osvícená a kvaldu v hobbíkách vyhrál Martin Čermák, v openech Milan Mišík. Už už se vše připravovalo ke spuštění eliminačního pavouka, když tu se počasí začalo poprvé a naposledy za celý týden stávkovat a cca půl hodiny pršelo. Kluci zkoušeli najíždět různé úseky a testovat, zda to v těchto podmínkách bude na kočičích hlavách a mokrých dopadech dostatečně bezpečné.

Čtyři sta metrů suchého koberce čtyřmetrové šíře jsme skladem fakt neměli, čili zbývalo rozhodnutí, zda počkat a pustit to s rizikem úrazů či eliminaci zrušit. Mateo svolal riders meeting, kde se celkem rychle rozhodlo, že zdraví má každý jen jedno a sezona je dlouhá. Eliminace se zrušila a výsledky závodu se vyhlásily podle pořadí z kvalifikace.





Za pořadatele nám je samozřejmě obrovsky líto, že po 4 denní usilovné práci na trati, nasvícením 80 LED světly kompletně celé tratě se neodjela kromě tréninku ani jedna jízda ve 2 lidech. Ještě víc zamrzí, že za cca hodinu byla trať na mnoha místech suchá a dovolíme si tvrdit, že bezpečně sjízdná.

Výsledky závodu zde:
Finále DH
Kvalifikace DH
Kvalifikace Dual Hobby
Kvalifikace Dual Open

Závěrem, ať nekončíme tak smutně. Akce se i přes nějaké ty produkční problémy povedla. Skloubili jsme to i s hokejem, a přiblížili tak naše disciplíny dalším lidem. A o to nám při městských sjezdech přece jde. Sponzoři byli spokojený, město taky, plno riderů pozitivní ohlasy, takže napřesrok to vychytáme zase o něco víc.





Díky moc všem stavitelům, organizátorům, Mateovi za umožnění vstupu UL-Letu do dualové série a Hafovi, řediteli WBS série, jehož zkušenosti a postřehy jsou k nezaplacení a má se mnou svatou trpělivost. Druhé kolo Czech Downtown Tour 2015 přivítá 18. července Rakovník. Downtown s nejdelší tradicí nabídne opět několik novinek a je znám úžasnou pohodou. Již brzy se dozvíte na našich FB stránkách veškeré info.

Další informace hledej na HTC UL-LET 2015, FB HTC UL-LET 2015, FB Czech Downtown Tour 2015 a v reportáži České televize.

Foto: SportyUsti.cz – galerie

Diskuze

  • anonymní uživatel O´Neill 22.5.2015 v 12:11

    Oproti ročníku 2013 je to hodně easy....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí