Na návštěvě továrny Hope se Szwedem

Autor: Szwed, vydáno: 3.6.2015

Kultovní značka Hope již tři roky sponzoruje našeho polského kamaráda Piotra Szweda Szwedowskiho. Letos dostal pozvánku, aby se podíval, jak v továrně Hope vznikají rozličné komponenty. A taková pozvánka se neodmítá.





Po Steel City DH (sjezdový závod pořádaný Steve Peatem pozn. red.) jsem jel do Barnoldswicku na návštěvu továrny firmy Hope. Jsem jezdcem týmu Hope již třetí sezónu a bylo velmi příjemné, když jsem dostal pozvání na exkurzi do sídla firmy.





Barnoldswick je malé město v Lancashire, když projíždíte městem nemůžete minout továrnu Rolls Royce. Mimochodem dva zakladatelé Hope dříve pracovali v Rolls Royce. Sídlo Hope je rozděleno do dvou částí, první je menší, v ní se nacházejí kanceláře a společenské místnosti, druhá je mnohem větší, v ní jsou samotné výrobní haly. Návštěva začala v místnosti věnované historii značky.





Je těžké uvěřit, že první kotoučová brzda Hope byl vyrobena již v roce 1989! Napadlo mě, jaká obrovská propast v té době byla mezi východní (střední pozn. red.) a západní Evropou, můj pesimismus zažehnal Alan, který řekl: „Podívej se, jak velký velký pokrok jste dosáhli v tak krátkém čase.“ S tím nelze než souhlasit. Alan Weatherill pracuje v Hope od prvního dne a ví všechno o této společnosti. Bylo super, že právě on byl můj průvodce. Kancelářské prostory nezabírají mnoho místa, více prostoru byla přidělena společným prostorům, tam jsme se cítili jako v pěkné hospůdce.





„Dvorek“ sídla Hope na mě udělal největší dojem… Je to těžké popsat slovy, protože jsem nebyl schopen slova, když jsem viděl pumptrack. Je to spíš umělecké dílo, je tu nejen pumpa, ale i místo na grilování a vše rámuje potok hned vedle! Bylo to pro mě velmi smutné, že o tři dny dříve jsem si zlomil klíční kost a nemohl jsem si zajezdit.





Z pumptracku jsme šli rovnou do výrobní haly. První místnost zabírají bloky z hliníku, ze kterých se vyrábí prvotní tvary výrobků. Další místnost je hlavní výrobní hala.



 



Nejlepší je, že návrháři mohou pracovat doslova za zdí výrobní linky. To dává velké možnosti, pokud jde o prototypy a vývoj produktu. Tento obchodní model je jistě dražší, ale výhody oproti klasickému modelu s agentem na Tchaj-wanu a výrobou v Číně jsou k nezaplacení. Nový produkt může být vyráběn a testovány v laboratoři Hope doslova v jeden den a druhý den můžete udělat opravy. Zajímalo mě jak dlouho trvá výroba frézováním jednotlivých výrobků. Například, kliky trvají asi 45 minut, brzdové páky 35 minut. Náklady na výrobu při použití této metody je nesrovnatelně vyšší než náklady na výrobu odlitků u jiných společností.

Hodně prostoru je vyhrazeno pro testování. Výrobky jsou testovány na snad všechny mechanické a fyzikální závady, které existují.





Zajímavým místem je místnost, kde se provádí anodizace. Několik kádí s probublávájící různými barvami plus jedna menší se zelenou, která je určena pouze pro týmové jezdce a zaměstnance Hope.

Poslední místo před expedicí je „montážní linka“, kde se finálně kompletují jednotlivé výrobky.





Bylo mi potěšením navštívit Hope a jsem hrdý, že jsem jeden z týmových jezdců Hope.

Peter Szwed Szwedowski

Ps. Díky Alane na prohlídku!

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 3.6.2015 v 10:39

    Karlík v továrně na čokoládu, pěkný

  • anonymní uživatel Balanc 3.6.2015 v 16:45

    škodá té naší zk....né privatizaci... aspoň, že někde to pořád dělají poctivě:)

  • anonymní uživatel Jiri Srotir (jurajsrotir72 (a) gmail.com) 8.9.2018 v 11:06

    Hope Tech 3 E4 zadni a predni green??

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí