Test: boty Exustar E-SM825 - platformové i SPD, pohodlné a výrazné tretry

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.4.2017

Většinou máme v testu boty na kolo, které jsou tuhé, pevné, na výkon orientované a většinou i nepříliš pohodlné. Vyzkoušel jsem boty od Exustaru, které jsou zcela opačné, pohodlí v nich je totiž maximální.

Exustar je poměrně zavedená značka co se obuvi týče, ale nejen jí, produkuje také množství komponentů a doplňků. Společnost se výrobě obuvi věnuje již více jak dvacet let a kromě vlastní značky obuvi z jejich výrobních strojů sjíždí i mnoho dalších treter i pro jiné značky.

Exustar všechny svoje modely označuje šílenými číselnými kódy, E-SM825 je označení tohoto modelu, který na jejich webu naleznete v poměrně netradiční kategorii a sice Urban, o co víc nepochopitelné je, že výrobce tyto tretry řadí do kategorie enduro, allmountain a touring. Chápeš to, já ne!

Barvičky zaujmou na první pohled, modro zelené provedení rozhodně není decentní, ale naopak velmi výrazné (existuje i druhá, do očí méně bijící černo-červená varianta). Materiálové složení svršku je umělá kůže a prodyšná síťovina, nylonovou výztuhu zespodu chrání přírodní guma a o pohodlí se stará EVA tlumivá. Poměr kůže a síťoviny je výrazně ve prospěch síťoviny, díky ní je bota velmi prodyšná, skvěle sednoucí a také nepříliš tuhá, minimálně tedy co se svršku týče.
Odvětrání lze označit bez ostychu slovem dokonalé, ale při nižších teplotách, už okolo sedmi stupňů, mě zebaly prsty – tyhle boty nejsou na celý rok, vyžadují léto, teplo a sucho. Proč sucho? Odolnost proti vodě je … nulová, i kapka vody síťovinou snadno projde, takže v mokru nebo dešti máš okamžitě mokré nohy.

Vnitřní výztuha je dostatečně tvrdá pod kufrem, tak že ani při velmi silovém šlapání necítíte kufr a přitom ve zbytku jsou boty měkčí, tak že umožňuje pohodlnou chůzi.

Určením jsou prý jak pro nášlapné, tak i pro platformové pedály. Kompatibilita s SPD systémem je dokonalá (vyzkoušeno jak s pedály s otočnou klecí M646, tak pevnou M530), kufr je v podrážce dobře zapuštěn a nacvakávání a vycvakávání je snadné.
Použití s platformami bych asi nedoporučil s ohledem na plastovou záslepku, její tvrdost je oproti okolní gumě výrazná a místě, kde zatěžuješ pedál nejvíce, potřebuješ i největší grip.
A když jsme u gumy na podrážce, tak ta je super měkká, neklouzavá ani za mokra, ale bohužel i poměrně rychle ubývající.

Jak již bylo zmíněno, pohodlí je klíčovou vlastností těchto bot. Díky pružné síťovině prostě tretry nikde netlačí, již od prvního okamžiku se v nich jezdilo dobře, žádné rozšlapávání a utrpení prvních pár vyjížděk, tak jak je to u jiných tvrdších bot.
Malá tuhost svršku je výhodou a zároveň i nevýhodou, když chceš šlapat jakože fakt hodně silou, poznáš limit, tvrdý XC šlupky to prostě nejsou. A ani být nemají, jejich zaměření je jiné, jsou pro ty, které až tak výkon nezajímá, pro ty, kteří když už je kopec prudký nemají problém slézt a tlačit, pro ty, kdo jezdí pro radost. Pokud patříš mezi ně, budeš s Exustar E-SM825 spokojen.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí