Giant Reign bude v roce 2018 v novém

Autor: Čert, vydáno: 25.7.2017

Jedno z nejpopulárnějších enduro kol u nás, Giant Reign se do roku 2018 chystá se spoustou inovací.

Když se na enduro závodech a nejen na nich v České kotlině rozhlédnete okolo sebe, určitě vás překvapí, kolik Reignů okolo sebe uvidíte. Výborný sjezďák, co dokáže vyjet na kopec se i díky velice příznivé ceně stal velice populárním závodním zařízením. A pro příští rok si v Giantu připravili další evoluci tohoto modelu.

Nutno říct, že se nejedná o kdovíjakou revoluci, ostatně proč měnit dobře fungující koncept. Reign dostal pár ?povinných? prvků, jako jsou Boost osy, nebo metrický tlumič s Trunnion uchycením. To umožňuje jednak použití moderních tlumičů a hlavně má při stejném zdvihu zadní stavby (160mm) Reign tlumič s vyšším zdvihem, takže lepší přepákování a tím pádem ještě větší citlivost. Z hlediska designu se nic moc revolučního nestalo (snad kromě použití celokarbonové kyvky Maestro systému), pozornost si ale určitě zaslouží na první pohled drobné změny v geometrii.

Už tak opravdu dlouhé kolo dostalo ještě o 15mm delší Reach ve všech velikostech, tzn. v Mku už je to slušných 459mm. To není málo. Jeden milimetr se protáhla i zadní stavba, na 435mm. S 65° hlavy už to dělá opravdu dlouhé kolo, rozvor v Mku 1209mm měl před pár lety málokterý sjezďák. Zajímavé je ale použití vidlic s delším offsetem (obvykle mají 27,5 vidlice offset 42mm, Reign používá 46mm). Díky nim by mělo být kolo výrazně ovladatelnější i při tak dlouhém rozvoru a položené hlavovce. No uvidíme.

Za zmínku určitě stojí i osazení. České ceny bohužel zatím nemáme, každopádně se můžeme zhruba odpíchnout alespoň od cen v dolarech.

Dražší ze dvou karbonových modelů, Reign Advanced 0 nabídne za 8 200 dolarů to nejlepší, co můžete na enduro mít, Lyrik, pružinový dálkově ovládací tlumič Super Deluxe, X01 Eagle, kola DT Swiss a karbon kam se podíváš.

Nižší karbon, Reign Advanced 1 vyjde na 5 400 dolarů. Stejný rám jako jednička, ale kompletně na levnějším Foxu Performance Elite a levnějším GX Eaglu.

Velice podobné osazení, jenom s jiným modelem vidlice a kol nabídne i dražší hlíník, Reign 1,5 GE je určený pouze pro Evropu a jeho cenu zatím nevíme.

Nejekonomičtější variantou je Reign 2, Rockshox Yari a vzduchový Super Deluxe jinak osazení SLX je velice podobné, jako letošní testovaný model, velice ale potěší použítí Tubeless ready ráfků a hlavně, dospěláckých pneu Maxxis (Shorty vepředu, High Roller vzadu). Po strašných zkušenostech s levnými Schwalbe tuto volbu chválíme! Cenovka nejlevnějšího Reigna je 2 700 dolarů.

Pro milovníky bikeparků se vrací oblíbený model Reign SX, ten bude stát okolo 4000 Dolarů a je to v podstatě model Reign 2, jenom se 170mm Lyrikem a pružinovým zamykacím tlumičem. Levnější varianta osazení se špičkovým tlumením, tuto volbu rovněž chválíme!

Ačkoli není nový Reign na první pohled kdovíjak revoluční, drobné změny u tak dobrého kola slibují ještě lepší zážitky. Jsme zvědaví na testování, snad vám budeme moct už brzo prozradit víc!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí