Report: WBS - Šůstkova obhajoba ve Slopném

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 1.6.2018

Poslední květnový víkend se opět roztočila kola Gergel Wood Bike Series, tentokrát při závodě Peveko Bikerally Slopné 2018. O Slopném se dávno ví, že patří k těm těžším zastávkám WBS a letos tomu nebylo jinak. Tým pod vedení Ladi Škarka připravil dvě klasické tratě, které byly známé z předchozích let, ale letos čekalo na všechny jezdce malé překvapení!

Navzdory všem předpokladům v pátek zkropil Slopné celkem vydatný tříhodinový deštík a ze super suché tratě udělal trať lehce blátivou a klouzavou. V pátek se tak do tréninku pustilo jen pár odvážlivců, ale podle rohlíků na obličeji dole pod kopcem jim bláto a voda vůbec nevadily, spíš naopak. A o tom to přece je!

Do sobotního rána už více nezapršelo a trať se tak začala vyjíždět a vysušovat. Level klouzavosti zůstal, ale rychlost jezdců narůstala a zábavnost tratí malinko oproti pátečnímu blátíčku klesla. Ale jsme závodníci, a tak se musíme umět porvat se všemi nástrahami, co nám příroda a pořadatelé postaví mezi startem a cílem do cesty. Letos poprvé pokračoval úspěšný projekt z loňska, v podobě Capri-Sun bike školky, kde se právě různé nástrahy na kole učí překonávat ti nejmenší.

Jako první se rozjela levá trať od startu, která byla ovšem o něco technicky náročnější. Hned v prvním průjezdu si vyžádala přerušení závodu, když se Honzík Mašláň nepěkně rozbil na horizontech těsně před cílem. Za chvilku ho následoval Šimon Perďoch a tak pro sichr jeli oba na kontrolu do nemocnice. Ale jsou to tvrdí kluci a naštěstí jsou oba v pořádku. Hned ze začátku se z boje o první příčku vyřadil i Jirka Gergel, který si to namířil kousek po startu do lesa s tím, že si vyzkouší, jak se parkuje na stromě. Naštěstí strom minul, oklepal se a v dalších RZ všem ukázal, že se s ním musí rozhodně počítat. Kdo ovšem nechyboval, byl David Šůstek, který hned na úvodním testu zavelel k obhajobě loňského prvenství. V patách mu byl Jirka Frýželka. Na startu druhého průjezdu této RZ se kluci hecovali, komu se podaří zrychlit o tři (!) vteřiny a stlačit čas pod minutu. To se nakonec podařilo osmi jezdcům, nejrychlejší byl tentokrát Frýželka a šel do vedení o desetinu před Šůstkem.

Tato náročná RZ musela být znovu přerušena, když kousek po startu narazil do stromu Perďochův týmový kolega z DH Brutalu, Filip Sklář. S podezřením na poranění kyčle valil na úrazovku zlínské nemocnice. Ještě před koncem závodu se stihl vrátit s berlemi a úlevou, že má „jen“ silně naraženou pánev, krční páteř, rameno a natažené vazy. Snad bude brzy v cajku. Velmi se osvědčila endurová motorka v rukou našeho záchranáře Adama Nedbálka.

Trojka a čtverka byla divácky vděčnější, protože před cílem se riderům do trati plete celkem poctivý skok, zakončený zatáčkou na dopadu. Haff to u něj suprově hecoval, diváci fandili, a tak to má být! Trojku vyhrál Gergel před Šůstkem, který najel desetinku vteřiny na Frýželku. Tím byli před posledním měřeným úsekem Šůstek s Frýželkou v nule. Vítězstvím v posledním testu strhl vítězství na svou stranu David Šůstek. Zdá se, že mu zdejší tratě chutnají: „Ano, závody ve Slopném mám rád, nejen proto, že se mi tady už podařilo v minulosti vyhrát, ale i tratě jsou z celého seriálu tak nejvíc "sjezdové“, což mi vyhovuje. Letos se rozhodovalo až v poslední RZ, musel jsem zariskovat, protože Jirka byl opravdu rychlý a nakonec to vyšlo lépe pro mě."

Juniory bezpečně ovládl Tomáš Škarek, který se dokonce protlačil i mezi pětici absolutně nejrychlejších. V hardtailech porazil Kikin Krhánek o dvě vteřiny Dominika Slováčka. Jeho týmový kolega z SBT Pepolep.cz Ondra Kolečík zvítězil celkem suverénně ve Střelcích do 15 let. Víťa Malý kraloval kategorii Gentlemen nad 35 let a Leo Mácha Legendám nad 45 let. Nejrychlejší ženou byla Míša Šantavá, o druhé místo mezi pěticí dívek přišla až na poslední RZ teprve dvanáctiletá Karolína Kadlecová.

Po hlavním závodě se ještě odjel na vysečené trati na sjezdovce vložený závod ve fourdownu, což jsou 4 jezdci na jedné trati a vyřazovacím pavoukem se utvoří finálová čtyřka. Tam si spravil chuť Jirka Frýželka.

Ani do tohoto závodu nenastoupil loňský mistr WBS Martin Kolajík, který si po půlročních problémech s ramenem (vzpomínka na loňské poslední poježdění v Kálnici), pro změnu přisedl koleno a není schopen moc chodit, natož jezdit na kole. Snad se dá brzy do kupy.

Malou kaňkou na kráse jinak povedeného závodu je kromě zmíněných zranění jen absence tabulí s dosaženými časy v cílech RZ. Je to standard, na který jsou jezdci na WBS zvyklí a když tam chyběla, obtěžovali časoměřiče s dotazy na dosažený čas. Jinak na to, že se závod kryl s Bikefestem v Kálnici a Světový pohárem v XC v Novém Městě na Moravě, byla účast velice slušná. Muzika hrála, pivo teklo a všichni si užili suprovou sobotu na místě, kde je strašně špatný signál telefonu a vlastně tím tak pořadatelé zařídili všem chvíli klidu od dnešní uspěchané doby DÍKY!!! A vidíme se na Fair Play na Všemině.

Absolutní pořadí PEVEKO Bikerally Slopné:
1. David Šůstek SK Gienger RPM-Stav A 3:53,0
2. Jiří Frýželka + 0,2
3. Tomáš Huňa SBT Fryšták Mondraker + 1,5
4. Josef Fencl + 6,0
5. Tomáš Škarek (1.J) SK Gienger RPM-Stav A + 6,5
6. Radim Novosád Bike Garage Prostějov + 7,6

WBS media, www.bikegeneration.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí