Test: teleskopická sedlovka OneUp V2 - za málo peněz hodně muziky

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.3.2021

Osobně vnímám teleskopickou sedlovku jako jeden z největších vynálezů, které byly určené pro horská kola. Na tomto se shodneme asi všichni. Mimochodem druhý nej vynález jsou nášlapné pedály, to už je ale trošku kontroverznější téma, co? Nicméně teleskopické sedlovky zde jsou a snad až na městská kola jsou ve všech kategoriích kol. Na trhu jsou stovky, možná tisíce modelů teleskopických sedlovek. Jejich provedení je různé, ale vždy na kole slouží k snížení sedla bez nutnosti demontáže.

Cena nízká

Společným jmenovatelem u drtivé většiny teleskopických sedlovek je cena, u zavedených značek šplhá do závratných výšek. Často však ale cena neodpovídá kvalitě. Dnes nicméně zamíříme na druhou stranu, do kategorie levnějších teleskopických sedlovek . Ale přestože jsme téměř v low cost kategorii, tak se podíváme na teleskopickou sedlovku se zdvihem, který velká část značek ani nenabízí. Značka OneUp má ve svém portfoliu teleskopické sedlovky disponující zdvihem až 210 mm a to vše při velmi krátké celkové délce. Asi nepřekvapí, že sedlovky OneUp jsou k dispozici pouze s vnitřní vedením kabeláže.

Uzavřená patrona a změna zdvihu

Provedení druhé generace OneUp sedlovky sází na osvědčené řešení využívajících uzavřenou patronu s hydraulickým blokováním zdvihu v libovolné pozici. Jednoduché a poměrně robustní řešení, nevýhodou je nemožnost servisování patrony při její případné poruše. Jen pro info, náhradní patrona stojí 60 dolarů (cca 1300 Kč). 
Jinak vše ostatní je klasika, snad jedinou vychytávkou oproti konkurenci je možnost úpravy zdvihu respektive jeho snížení až o 20 mm. Stačí odmontovat horní stírák a zasunout jednu nebo dvě 10 mm tyčinky. A zdvih si tak odladit přesně jak kdo potřebuje. Je potřeba jen 16 cm zdvihu? Žádný problém.

I hmotnost je rozhodně konkurenční, když se podívám například na aktuální Fox Transfer, tak ten ve variantě se 175 mm zdvihu váží 675 gramů, 180 mm OneUp má hmotnost 545 g.

Na zimu je imunní

Zimní období je pro testování teleskopické sedlovky jako dělané. Zima zajistí, že olej tuhne a na spoustě teleskopech se chod výrazně zpomalí. Často se jim nechce vůbec vyjíždět. U OneUpu jsem nepozoroval žádné zpomalení, sedlovka funguje stále stejně. Na teplotu je doslova imunní.
Stejně tak bych označil i schopnost chytit vakl. Minimální provozní vůle zde je, ale během používání, nevím kolik měsíců, se nijak zásadně nezvětšila. 

Snese srovnání s top modely?

Když jsem sedlovku bral, dostal jsem informaci, že funguje obstojně, ale srovnání s top modely nesnese. Ano, rozdíly jsou patrné, ale když uvážíme, že porovnáváme sedlovky, kde je více jak dvojnásobná cena, tak alespoň pro mne se rozdíl smazává.
V čem neexceluje? Chod, síla potřebná k zasunutí není úplně malá. Je třeba vynaložit trochu snahy, na trhu jsou sedlovky, které se zasouvají ochotněji. Pocitově jako by přidírala, ale spíše to je daň za provedení a k tomu tužší gufera. Přimazání nijak zásadně lepšímu chodu nepomohlo.
Pokud je sedlovka zatížena, sedím na ni plnou hmotností, tak se jí zajíždět příliš nechce. Dodatečný impuls je nezbytný. Pokud je hmotnost jezdce více na špičce nebo zadní části sedla, je třeba impuls silnější.

Rychlost? Rychlá!

Rychlost výsuvu je spíše rychlejší, ale není to kulerváč jako drahé paměti teleskopky Commander Post od Spešlu. Raději mám sedlovky, které do základní pozice vyjíždí rychleji než pomaleji. Nechci čekat až sedlo dojede na své místo, chci ho tam mít pokud možno okamžitě a OneUp mi zcela rychlostí vyhovuje.
Hluk, zvuk, ťuk, vyjetí sedlovky do maximálního vytažení oznámí kovové klepnutí. Nicméně já s ním problém nemám. Prostě zvukové znamení oznámilo konečnou stanici.

Páčka není součástí

Sedlovka se standardně dodává bez ovládací páčky, ta cenově z mého pohledu už tak konkurenční není. Na trhu je spousta páček za lepší cenu. Sedlovka je kompatibilní s jakoukoliv páčkou, která má v sobě červíka na zafixování lanka. Kulička na konci lanka se zasouvá do vidličky v mechanizmu naspodu sedlovky. Běžné řešení, které dost zásadně usnadňuje montáž. Já sedlovku měnil za továrně osazovanou na GT Zaskar a použil jejich páčku a s OneUp teleskopem funguje bezvadně.

Chci ji i na druhé kolo

OneUp sedlovka pro mne byla velkým překvapením. Velký zdvih, velmi slušná funkce a minimální cena. To jsou klíčové vlastnosti, které mne přesvědčili k tomu, že si ji pořídím i na druhé kolo.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 30.3.2021 000 8:29

    Vypíchnul bych ještě zřejmě nejkratší vzdálenost mezi objimkou a lyžinama, jinak co se mě týče, ta moje jde teda dolů mou vlastní váhou úplně v pohodě, zkusil bych povolit objimku. Sezóna a něco naprosto bez problémů, jednou jsem přifoukl, vakl minimální. Co je taky super, že oproti shitovýmu reverbu tě netrápí, když ti to vlekař pověsí za seslo

    • anonymní uživatel Jakub 30.3.2021 000 13:55

      Souhlasím s bokem. má asi nejnižší konstrukční výšku (od objímku po lyžiny) na trhu, když je potřeba snížit světlou výšku sedla a sedlovka už není kam strčit a nechceš řezat rám. Se zasouváním problém taky nemám, ale té mé se moc nechce nahoru od 2/3 (a to i při nafoukaném provozním tlaku). Musím povolit objímku a pak zas občas dochází k pootočení sedla a sedlovky při jejím maximálním vysunutí a pohybem těla, respektive stehnama. Ale to je možná jen případ mého kusu. Jinak jsem za tu cenu s těma všema parametrama nadšenej.

      • anonymní uživatel Pepa (pepazdepa (a) seznam.cz) 21.4.2021 000 16:16

        LIŽINY! JSOU TO LIŽINY!!!
        S lyžováním to nemá nic společného...

  • anonymní uživatel Dylinizator (Volnas (a) spd. Eu) 30.3.2021 000 8:59

    Cau lidi. Top sedlovka.. na blackfriday sla koupit za šušně. 30.9mm/210mm/100kg no prblem

  • anonymní uživatel Shu Lin 30.3.2021 000 9:12

    U teleskopických sedlovek je zvláštní, že na e-shopech zpravidla není uvedena váha. Akorát u Magury jsem si všiml, že uvádí cca 600g. Ani v tomto článku jsem tento, pro porovnávání, často sledovaný údaj nenašel. Moje Truvativ descendant s rychloodjištovací upínkou Reverse váží v kompletu 285g. Vím to, u pevných sedlovek se za váhu totiž pořád nikdo nestydí. Nevaklí to a proti zimě je to taky imunní. Vlekař ti to taky neznásilní. Akorát je potřeba se vždy po výšlapu napít a vydýchat, jinak zůstane trčet v horní pozici takzvaně "na chrta".

    • anonymní uživatel Shu Lin 30.3.2021 000 9:15

      ...na druhou stranu jsou typy rámů. které neumožní hlubší zasunutí pevné sedlovky. Tam se člověk musí smířit s řádkou daní za teleskop.

    • anonymní uživatel Tomáš 30.3.2021 000 13:00

      Tak si to ještě jednou pořádně přečti troubo.

      • anonymní uživatel Shu Lin 30.3.2021 000 13:28

        my se známe ty koště?

  • profilová fotka tiborski 30.3.2021 000 14:14

    Bros, nějaké doporučení na externí vedení "kabelizace". Bezporuchové + minimální údržbice.
    Máte??

    • anonymní uživatel orbann@seznam.cz (orbann) 31.3.2021 000 13:41

      brand-x-ascend-ii-xl-dropper-seatpost delaj verzi i s externím vedením.
      Kamoši co ji maj uz delší dobu tak zatim všechno bez problému

  • anonymní uživatel Radim (rallyk (a) centrum.cz) 30.3.2021 000 14:36

    Pořídil jsem si 210mm verzi a zatím jsem spokojen, měnil jsem za Giant Contact Switch a oproti té je zasouvací síla minimální, zasunu v pohodě i rukou. Jediný co mi trochu vadí je rezonance ve vytaženém stavu a jízdě ve stoje

  • anonymní uživatel marko250 30.3.2021 000 22:28

    Procraft D-SP.RI Vario 31.6mm /170mm /498mm/3 640Kč/ 595g fouká se pumpou pod zámkem sedla a tak si snadno nastavíte jak zajíždí a vyjíždí,po roce v marasu s občasným doplněním vazelíny pod matkou OK beze změn(93kg) spodní vedení a perfektně funkční páčka.

  • profilová fotka Vencik 31.3.2021 000 7:07

    mám a je perfektní s Reverbem nesrovnatelný...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí