MojeKolo

Report: Makovka Cup aneb Vecnicko-vidlácký déhá závod očima Šmejkyho

Autor: Šmejky, kategorie: Report, vydáno: 3.5.2024

Takže odjeto. Uklizeno. Popsal bych to ve zkratce, jak probíhaly přípravy na první ročník závodu Makovka Cup 2024 nedaleko Příbrami u obce Smolotely z Makové hory, ale také jak probíhal samotný závod. Jak to tedy vypadalo z hlediska příprav dvou tratí a organizací závodu ve čtyřech lidech?

   

Blíží se konec sezóny, a táta přichází s nápadem, co si takhle udělat vlastní sranda závod co tu chybí... bavíme se společně s Yiira ve Velharticích na JAMu a souhlasí, že přijede pod podmínkou, pokud mu uděláme dobré kafe a kachnu s knedlíky:) odsouhlaseno. Já jsem také pro, ale teď sehnat lidi co nám s tím pomůžou, a povolení s majiteli pozemků. O pár měsíců později nám klepe zima na dveře a my máme zelenou. Procházíme lokaci, kde to asi šlo a značkujeme předběžně, kudy trať povede. S tratí to máme povolené, ale už nám přišla zima, a s tím 15 cm sněhové pokrývky, takže nemůžeme začít stavět, ale pouze plánovat co by jak asi šlo, stejně se to během výstavby možná změní.
Během zimy jen tak trénuji, a přemýšlím, kdo by se s námi do toho po hlavě pustil, buď to vyjde a nebo ne. Potkávám na kole Aleše a říkám mu náš plán a bez váhání říká "Ano, vždycky jsem chtěl uspořádat vlastní závod nebo být jeho součástí" a obdobně to říkám Romanovi a ten také souhlasí. Během příprav se i předběžně hlásí mladá puška Matěj. Bereme ho do party, protože každá ruka se hodí, a tenhle mlaďas se i dokáže rozvášnit na tom kole cestou dolu.

 

Konečně nám slézá sníh a my konečně můžeme začít stavět trať úplně z 0 koncem Ledna. Hned po pár hodinách práce zjišťujeme, že nám přes trať spadl strom a vymýšlíme, jak ho využít nevyužít. Po pár minutách přemýšlení je rozhodnuto, bude tu drop do drážky mezi stromy. Dále zjišťujeme, že se unavují hrábě a říkají, že už pracovat nebudou svými ohlými konci. Tratě se pomalu a jistě rýsují, skoky s klopenky přibývají a Enduro vložky taky. Po pár víkendech práce tůdle támdle pozměňujeme tratě, aby to mělo správné flow, co některé závody postrádají. Při stavbě se potýkáme se záškodníky, co si najíždí čerstvé překážky, a vznikají po nich hluboké stopy v čerstvé hlíně, a stalo se i to, že nám někdo podříznul dřevěný přescesťák motorovkou. Opravujeme dva týdny před závodem, a ihned zvětšujeme, aby to bylo lepší.
V Pátek před závodem kolem 12h nastupuje četa! Čistíme trať a ladíme detaily, ať je vše Ready.

A máme tu Sobotu, závodní den a den, kdy bude odhalena 3.měsíční práce. Ráno v 5:50 vstávačka, kolem 7 hod nabíháme na trať, a už máme lehký skluz. Včera se zapomnělo vyhrábnou objížďku, tak kluci ihned čistí a ladí banery po trati. Mně se v 7:50 hrnou první nedočkavci na registraci a o 15 minut později mi tu stojí hezký štrůdl k registračce. Pomalu se nám plní seznam zaregistrovaných předem a téměř o polovinu narůstá registrace nad očekávaný limit. Nakonec se nám tu sešlo 57 jezdců! Kolem 9. hodiny se spoušti tréninky, a já pomalu odhaluji, od kud se bude startovat a jak lidé se diví, ale vidím úsměvy na tváři, tak asi dobrý. Každá trať kolem půl kilometru a časově lehce přes minutu. Jedna víc technická, a druhá víc skákací. Pomalu končí trénink, a koukáme, jak moc se trať projela a klopenka je o 3/4 metru jinde.

  

Start závodu bohužel o chvilku posouváme, z důvodu nečekané Mše. Máme po Mši, a jdeme se vrhnout na závod. Startujeme ve dvojicích a trať se v lese rozdělí, čas z každé trati se pak sečte, a nejrychlejší vyhrává. Máme po cca hodině odjeto první kolo. Kontrolujeme a opravujeme trať, bohužel se potýkáme s menším zdržením, než bylo očekáváno. Kolem půl třetí se vrháme na druhé kolo. Druhé kolo bez problémů, až občas na nějaký crash, to k tomu běžel patří. Riders pomalu odjíždí ve vláčku dolu, a my začínáme pomalu chystat trať na jízdu zručnosti a Huck to Flat challenge. Kolem trati se nám schází kolem 200 lidí, a slyšíme jen pozitiva a nadšení ze strany diváků.
Jízda zručnosti se potýká s menšími nedostatky při plnění úkolů, jako je například snězení párku s rohlíkem a pití piva v cíli, a to celé na čas. Do příštího roku, urychlíme jak chod závodů, tak i vyhlášení s občerstvením nahoře u startu, s takovým hezkým počasím se nepočítalo, když ve středu ještě pršelo.

     

Vrháme se na vyhlášení, a vyhlašujeme pouze dvě kategorie, Junior do 15 let a Elite nad 15 let. Ženy se nám sešly pouze dvě z pěti, co byl minimum pro otevření kategorie. V kategorii Junior se na 3. místě umisťuje Ptačovský Ladislav, 2. místo bere Pávek Štěpán, a 1. místo obsadil s přehledem o 4 sekundy Valenta Šimon.
Jdeme vyhlásit Eliťáky, a 3.místo si hájí Hlach Jakub z Jižních Čech, 2. flek si obsadil Průša Marek, a 1.místo si bere klučina, který se před námi při tréninku rozbil takovým způsobem, že ho neodvezla rychlá zvednul se říká: "nic mi není, to nic nebylo" a je tooooo Fuka Ondřej také z Jižních Čech.
Tak tohle máme a jdeme vyhlásit jízdu zručnosti. Na 3. místě Bak Dominik, 2. místo bere Ptačovský Ladislav a 1. místo už jednou zmíněny Pávek Štěpán. Vrháme se na Huck to Flat, skok do dálky. Nejdelší skok vyhrává. Musím říct, dorazy padly.

Tak teď se jdem vrhnou na další tří hodinovou šichtu s uklízením No tak co, chtěli by jste Makovka Cup vol.2?
Info můžete očekávat u mě na instagramu @smejkymaster nebo ve skupině na Facebooku MAKOVKA CUP.

Velké díky patří tátovi, Alíku, Romanu, Matěji a hlavně obci Smolotely, SDH Smolotely za povolení a zpřístupnění příjezdových cest.
Samozřejmě i partnerům, bez kterých by se tento závod těžko odehrál, a jsou to: majitelé pozemků bez kterých by se tento závod nemohl uskutečnit, Cycology Bike Shop, Cyklo Zemek, Weber, PBtisk, Kärcher Sedláček, Adorn, Hille CZ.

Takže se vidíme příští rok, Shredu Zdar.

Foto: Jiří Dlabáček

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pan Nikdo 8.5.2024 - 19:37

    Kluk to sem na DK v dobrý víře vložil a zdejší arogance nic. Já myslím že by za takovej počin zasloužil aspoň drobný uznání!

    • anonymní uživatel PTBack 8.5.2024 - 21:48

      No tak šup, dej sem drobný uznání, když teda myslíš :)
      Já si hlášky typu: "jo, super, boží, jen tak dál, líbí, pěkná akce nebo co by sis tak představoval, že sem budeme všichni sborem slepičit, nechávám na něco, co mně zaujme. Naštěstí to tam zaujalo spoustu lidí, co tam dorazilo kouknout a závodit. Obecně se na DK ani články nečtou... :D Spíš komentáře :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí