Test: pedály Exustar E-PM825 - espédéčka s naklápěcí klecí

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.10.2017

Taiwanská společnost Exustar na našem trhu poměrně zavedená, její portfolio zahrnuje sortiment od doplňků přes boty až po pedály. A právě na zástupce poslední kategorie, nacvakávací pedály E-PM825 se podíváme podrobněji.

Ještě než přejdeme k samotným pedálům je třeba zmínit poměrně důležitou informaci, od letošního léta má Exustar v ČR nového distributora, firmu Schindler s.r.o. Ti nahradili původního, dlouholetého dovozce Pells, kteří měli Exustar ve svém portfoliu spíše do počtu. Takže pro Exustar se určitě blýská na lepší časy, minimálně u nás.

Čím jsou tyto pedály specifické? Především v naklápěcí kleci, plastová ohrádka, která usnadní našlápnutí kufru do zámku. Rozdíl v našlapávání pedálů s otočnou ohrádkou a bez je zásadní, poznáš jej okamžitě. Já osobně je preferuji a při pohledu na spoustu kol v mém okolí v tomto ohledu nejsem osamocen. O to víc je s podivem, že největší pedálový magnát, japonské Shimano, na tomto poli vyklízí místo a i pedály určené výhradně na sjezdou jsou nenaklápěcí. Kde jedni končí jiní začínají, na letošním Eurobike mělo naklápěcích pedálů jako novinky poměrně dost značek.

Ohrádkové pedály jsou větší, 94,5×106mm v tomto případě, a mají samozřejmě větší styčnou plochu mezi botou a pedálem, tu oceníš především v okamžiku, kdy se ti nepodaří nacvaknout na poprvé a také oddálí nechtěné vycvaknutí pedálu. A nezmínil jsem se také o výrazně menším zanášení blátem nebo sněhem, otočení klece bláto uvolní a pedál se zase čistý a připravený k naklapnutí. Na sněhu je rozdíl ještě patrnější, ten společně s ledem má tendence ke kovovému pedálu přimrzat a pevné, neotočné pedály jsou doslova nepoužitelné. Na Megavalanche, kde, ač nechceš, často na ledovci musíš šlápnout do sněhu, tam jsi s pevnými pedály dost nahraný, moje osobní zkušenost.

Konstrukcí se pedál neliší od konkurenčních, CrMo osa se otáčí na kluzných i klasických zapouzdřených ložiskách. Tělo samotného pedálu je odlito z hliníkové slitiny a ohrádka pak termoplastu. Materiál klece není blíže specifikovaný, ale pohledově je velmi podobný tomu materiálu použitému na etalonu naklápěcích pedálů Shimano M647. I jeho odolnost je velmi obdobná, po lehčím kontaktu s kamenem zůstává bez znatelných škrábanců.

A když už jsme u M647 v čem se tedy tyto Exustary liší, rozdílů je několik:

  • jsou subtilnější, tloušťka plastu je menší, ale díky tomu je váha nižší
  • mají také více prostoru mezi vlastním pedálem a ohrádkou, díky tomu se méně zanáší, bláto a nečistoty mají menší šanci na zachycení
  • nechybí ani možnost nastavení vypínací síly, pomocí klasického 3mm inbusu
  • jsou určeny na enduro a all mountain, ale dokáži si je bez problémů představit i na sjezdovém kole
  • a hlavní rozdíl je asi ve výšce, Exustary jsou nižší, jde sice jen o pár milimetrů, ale vzhledem k tomu jak moderní kola mají nízko středy, tak každý milimetr, který je pedál výše nad zemí, se počítá.

V čem se neliší, to jsou kufry, nacvakávací zámky jsou plně kompatibilní se Shimano SPD kufry, takže při testování jsem nemusel na tretry montovat nové kufry. Nacvakávání i vycvakávání je příkladné, i zde je rozdíl mezi Exustar s Shimanem neznatelný, asi Taiwanci kvalitně opisovali, boční vůle – to kolik pedál dovolí vytočit patu aniž by se vycvakl je srovnatelná. Pedály jsem zkoušel s botami Specialized 2FO, tak s Shimano AM46, tak FiveTen Kestrel, Kestrely jako jediné šli hůře nacvakávat i vycvakávat, ale to je spíš vina těchto boty, jelikož jejich prohnutí pod kufrem je menší a podrážka v tomto místě je v „rovnější“. Stejné problémy s 5.10 mám i na dalších ohrádkových pedálech.

Co zamrzí, na český trh se dostanou jen v provedení s černou ohrádkou, ty s průhlednou a nebo modrou průsvitnou vypadají fakt parádně. Nicméně, co naopak potěší – cena. Maloobchodní cena 1649 Kč je parádní a jde v duchu dlouhodobé cenové politiky Exustaru, za přiměřenou cenu dostat špičkový výrobek, a pedály E-PM825 jím zcela určitě jsou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Sektor B5 1.11.2017 v 10:41

    Odhadem 17 let mám staré Shimano DX (ty první - červené). Nejsem sice sjezdař, ale kdysi jsme si je koupil se záměrem, jako hybrid mezi nášlapy a platformami. Abych, když vyjedu 2 km pro rohlíky, nebo jdu projet kolo po servisu před barák, nemusel řešit přezutí a při krosení v lese měl lepší oporu pod hnátou. Toto mi splňují skvěle a nedám na ně dopustit. Údržba - 1x ročně promazat, that's all folks!
    Exustary jsou vlastně jejich věrnou kopií, přičemž mají nevýhodu v životnosti (plastová klec). Možná mají výhodu v hmotnosti (tu neřeším). A lepší je nižší výška pedálu, to je fajn. Staré DX jsou fakt robustní. Každopádně doporučuji všem, kdo se nemohou rozhodnout mezi platformami a nášlapy.

    Mám ale dotaz! Poměrně klíčovou věcí jsou kufry! První DX Shimano měly vychytávku - speciálně upravené sjezdové kufry, které byly zkosené a bylo možno je v krizové situaci vytrhnout z pedálu směrem nahoru. Tedy nejen pohybem paty do strany. Protože když musí v krizi noha ven, tak každá setina vteřiny dobrá. Navíc systém byl tak dobře nastavený, že při šlapání nedocházelo k nechtěnému vytrhnutí kufru, prostě to ven šlo jen opravdu silou a záměrně. Výborná věc pro DH a enduro! Lze to na těchto pedálech? Nevíte někdo jestli má Shimano tyto kufry ještě v nabídce?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.11.2017 v 18:27

    Bohužel nemá (dělali se myslím do roku cca 2010, pak už jen klasický kufry s vycvaknutím do stran). Taky je mám a nedám na ně dopustit. Nechci věštit z křišťálový koule, ale na těch porovnávacích fotografiích to není tak úplně jasné. Exustary mají sice evidentně nižší klec, ale (fotka možná zkresluje), za to však vyšší zámky než DX, takže v tom terénu možná škrtneš zámkem tim spíš. Na fotce je rozdíl v horizontále minimálně 3mm ve prospěch DX. Ale ta prostornější klec je určitě obrovská výhoda. Ještě by mohli vymyslet, jak zamezit zamrzání ledu ke kufrům.......když si vzpomenu, jak jsme jak čůráci výdycky vozili ve starym hydrapaku roztok soli a isopropylethylenu)))

  • anonymní uživatel Sektor B5 2.11.2017 v 8:49

    Pokud si správně pamatuju, tak původní DX přišly do sjezdu z BMX. Bylo dobrý, že už spousta věcí byla perfektně odladěná. Ještě jsem zapomněl fajn věc - člověk pri nacvakávaní nemusí hledat pedál, prostě dáš nohu na pedál, šlápneš a zámek si sám najde kufr a zacvakne se.
    S těmi kufry je to blbý. Z mého pohledu pak pedály ztrácí třetinu funkčnosti. Možná by to byla zajímavá věc pro nějakého garážistu.

    U Exustarů je dobrá cena, původní M636 stály myslím 2,5 litru.

    Super byly taky původní DX boty - hnědý s černou špičkou. Taky nezničitelný.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.11.2017 v 10:13

    to jo, ale měly tvrdou podešev. Když si měl kámoše s autem, kterej tě párkrát vyvezl nahoru, no problem.....ale stačilo si 3x od hospody vyjít kopec ve Všenorech a bylo vymalováno, chodidla bolely jako sviňa. Jinak ten problém s vycvaknutím (respektive berlička v podobě škubnutí nohou vertikálně)....nevim, dvakrát si rozbiješ hubu a pak už se mozek naučí prostě v tý setině vycvaknout vždycky a automaticky do strany, to už je pak reflex.....ale může bolet si ho vypěstovat ))) klasický zámky sem vždycky vozil jako rezervní do zahraničí (neměl sem prachy na rezervní sjezdový s ohrádkou) a když nebylo mokro, nevadilo mi to....co se můj mozek nikdy nenaučil, jezdit "kudlu" za mokra. Za mokra sem se vždycky bál a tam se pak poznalo, kdo má fakt skill a obří kulčiska. Za sucha stačí heslo "Mám v p*či.....na lehátku"

  • anonymní uživatel Leťák (tomas.lettovsky (a) gmail.com) 2.11.2017 v 20:27

    Ádoš, Sektor B5: co kufry s kódem SM-SH56?

  • anonymní uživatel Sektor B5 3.11.2017 v 8:59

    Výborně Leťáku! To jsou nejspíš ty správné. Vícesměrné uvolnění - o tom to je :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí