Test: Mondraker Foxy Carbon R - dlouhé, ale skvěle ovladatelné

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.3.2018

Takhle při začátku roku se mi docela nečekaně sešlo pár poměrně geometricky originálních kol po sobě. A nebo že by to byl předvoj toho, že všechny kola budou v roce 2018 a dál konečně trochu odvážný a moderní?

Mondraker Foxy je sice známý model, pro 2018 si ovšem Španělé připravili komplet inovovanou generaci. A ta je podobně odvážná, jako všechny předchozí. Pokud se bavíme o Mondrakeru, první řadě asi musí přijít na řadu čísla, protože ty jsou… mírně řečeno… neobvyklé. A samozřejmě hned v druhé řadě se musíme bavit o jejich vlastním systému virtuálního pružení, Zero Suspension. No a pak můžeme řešit design a velice příjemné nacenění nového českého dovozce.

Čísla. Když se tak koukám do geo tabulky, většina čísel vlastně zas tak revoluční nejsou, ona by se dala Foxy považovat za „obyčejné moderní“ allmountain kolo. Zdvihu má 150mm vepředu i vzadu, hlavový úhel 66°, sedlový 75°, dost krátká zadní stavba 425mm. Super nízký stack 593mm. Zvrat nastává když dojdete k hodnotám Reach a s tím spojený rozvor kola. Málokteré kolo má v XLku reach 480mm. Foxy je takhle dlouhé ve velikosti M. Rozvor je pak 1213mm. To je dost.

Odpružení Zero. Zero znamená nula, pane redaktore a to u Mondrakeru značí nulový vliv čehokoli na zadní stavbu. Nulový vliv brždění, nulové tahání za řetěz (tím pádem nulový vliv šlapání na chod a naopak) a jelikož je uchycení tlumiče „plovoucí“ (tlumič je připojený jenom ke kyvkám, ne napevno k zadní stavbě), mělo Zero znamenat i velikánskou citlivost.

A teď ke konkrétnímu modelu. Testovali jsme „nejnižší karbon“, tedy model Carbon R. Určitě pochvala za celokarbonový rám, když Mondraker říká karbon, znamená to karbon, ne přední trojúhelník a zadní z hlíny. V pořádku. Osazení je ale samozřejmě spíš ekonomičtější. Tlumení i pohon je od Sramu, vidlice Rock Shox Revelation RC, tlumič Deluxe RL (otevřeno, zamčeno, nastavení odskoku), pohon je kompletně jedenáctkové Sram NX. Poměrně zajímavá je volba brzd, teda spíš je zajímavý model. Něco, co se jmenuje Shimano MT500 je totiž XTčková páka s obyčejným, ještě míň než Deorečkovým třmenem. Jinak je, kromě plášťů Maxxis Ardent, všechno ostatní na kole produktem Mondrakerové podznačky „OnOff“. Akční cenovka tohoto modelu říká: 84 999 Kč.

Vzhůru na kopec. Jo, pokud nasednu, je i přes kraťoučký 30mm představec posed poměrně dlouhý. Ale co čekat, sedím na dlouhém kole. Do kopce tohle kolo není vyloženě chrt ovšem nejedu ani nějak zásadní šnekolend. Foxy má na asfaltu poměrně neutrální projev, prostě v pohodě. Když zamknu, tak to jede. Když vjedu do terénu, asi poprvé v životě musím pochválit Ardenty v bahně. Teda svým způsobem pochválit. Jenom díky nim jsou totiž vidět skvělé vlastnosti Zero suspension v oblasti „trakce ve výjezdu“. I přes opravdu slabou trakci pláště mám zadní kolo přilepené k zemi a skoro vůbec to neklouže. Neumím si představit jak skvěle by tohle kolo jelo do kopce v terénu s lepší gumou vzadu. Každopádně co se týče výjezdu, patří tohle kolo do terénu a odemčené. Zamčené na asfaltu vás vyloženě nedojme. Prostě relativně „obyč“ vlastnosti. Ve výjezdu v terénu – fantazie! Jediná nepříjemná věc spojená s výjezdem, může pro někoho být poměrně široká horní kyvka a horní část zadní stavby. Poměrně často totiž docházelo ke kontaktu mezi mou nohou a kusem kola. Není to že bych se kopal, ale příjemné to taky není. Holt daň za fungující systém.

Nějak moc letos píšu, že mě něco překvapilo. Ale co se dá dělat. Od kola s reachem 480mm jsem čekal leccos, ale určitě ne větší agilitu a hravost, než mělo nedávno testované HT od Whytu. Takže jo, Foxy mě překvapila. I přes dlouhý přední trojúhelník se pořád jedná o super allmountain se vším co k němu patří. A ještě něčím navíc. Abych vás nenapínal. Tohle kolo je primárně určené na rychlou jízdu. A tu rychlou jízdu umožní jezdci opravdu skoro všude. To není všech. Ačkoli je na jednu stranu tak stabilní až mi připomíná spoustu polosjezďáků, je poměrně obratné, že ve mě evokuje vzpomínky na papírově výrazně hravější modely. Jak je to možné? A proč je to tak super jiné?

Obvykle nejsem fanda řešení „všichni to dělají nějak, my to natruc uděláme přesně naopak“. Ouha, u Foxy to strašně funguje. U většiny trail a allmountain kol je trendem nechávat spíš kratší reach a pokládat úhel hlavové trubky. Má to logiku, zadní stavba zůstává pořád někde okolo 425–430mm a pokud položíte hlavu, získáte trochu víc stability, pokud necháte kratší posed, bude kolo pořád obratné a hravé. No a Mondraker to má trochu jinak. Krátká zadní stavba zůstává ale, místo krátké trubky a položené hlavy se prodlouží rám a nechá relativně běžný úhel 66°. Díky tomu se Foxy cití velice dobře pokud jedete rychle bez ohledu na terén, ve kterém to provádíte. A skákání se taky nebojí, ano je to delší kolo a pokud máte rádi zavřené technické traily, trialování a ježdění nulovou rychlostí z kamene na kamen, to se vám Mondraker líbit nebude. Pokud vás baví, když kolo jede, budete nadšení, jak Foxy funguje.

Funguje to až tak moc, že díky tomu můžu pocítit asi největší nedostatek kola. Tlumič. 150mm zdvihu určitě není málo, ten mi nechyběl. Při testování mi ovšem přišlo, že pokud se doopravdy rozjedete ve víc rozbitém terénu, levnější tlumič Deluxe (jenom zamykání a odskok) trošku nestíhá, zadní stavba chvilku chodí skvěle a od podkladu vás oddělí „tak akorát“ – pořád je cítit po čem jedete, přitom to nedrncá moc. Pak ale přijde zvrat a kolo se malinko plaší. Za celý tenhle odstavec ale možná může počasí, maximální teplota ve které se testovalo, byla tak maximálně 7–10 stupňů. V teple to snad bude lepší.

Když jsem narazil na komponenty.
Velkou pochvalu zaslouží snad všechny komponenty OnOff, podznačka Mondrakeru. Řídítka se fajn drží, představec je v pohodě, sedlovka sedlovkuje, na sedle se dá bez problémů sedět, páčka k sedlovce je příjemně ergonomická.

I levné brzdy Shimano fungovaly dobře, na sadu NX je tradičně spoleh. Jediné co by zasloužilo vyměnit je obutí. Ardenty sice určitě přidají v létě na jezdivosti, moc mi ale nepasují k charakteru a skvělým sjezdovým ambicím (a schopnostem) kola.

Každopádně. Foxy Carbon R je i přes (na první pohled) extrémní délku docela obratné kolo, se kterým se dá bez problémů celý den jezdit a pokud vás lákají i náročné výjezdy, málo co se s nimi popere tak dobře. No a právě díky výše zmíněné extrémní délce dokáže excelovat i ve sjezdu. Komu doporučit? No bikrosák to vyloženě není. Ale podle mě dokáže relativně pokrýt celé spektrum českého ježdění. Od jezdivých hladkých trailcenter přes „obyčejné trailování za domem“ (pokud nejste z Krušek, tam to asi ideální volba nebude), enduro závody až po občasný bikepark. Všechno zvládne, pokud se mu jezdec přizpůsobí

Ále tahle konkrétní specka se stáčí spíš k těm trailům než bikeparku. Ale podruhé: Tady si dovolím zafrajeřit znalostí nabídky Mondrakeru. Foxy si totiž můžete pořídit i ve specifikaci Foxy Carbon XR. Ta má o cenťák zdvihu víc vzadu i vepředu a hlavně pružinový zamykací tlumič Super Deluxe Coil. Takhle sjezdově laděné osazení by podle mě daleko víc ladí s celkovým zaměřením kola a v tomto olepu už bych se nebál zvolit Foxy jako skvělý závodní/bikeparkový stroj. Co snese i delší výlety. Za XR je samozřejmě potřeba si trochu připlatit. Nicméně v rámci akční ceny na mondrakercz.cz vyjde na slušných 113 999 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 7.3.2018 v 9:56

    Krásné. Vždycky slintám na mondraker rámama. Teď to vypadá i na rozumnější ceny.

  • anonymní uživatel Luboš 7.3.2018 v 10:04

    Jo, s kraťoučkou zadní stavbou to do kopce drží mnohem líp. Z 26" jsem přešel na 27,5" s 440 mm chainstay a to jsem ve stojkách to kolo musel držet snad i silou vůle aby nepodkluzovalo.

  • anonymní uživatel Jakub 7.3.2018 v 11:58

    Vypada ze ten predni trojuhelnik je porad mekky jak blato

  • anonymní uživatel Roman 7.3.2018 v 12:40

    Luboš: Nerozumím řeči tvého kmene. Howg

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí