Test: Mondraker Foxy R Carbon 29 - devětadváca, co hrozně jede

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 31.7.2018

Mondraker, Španělé, jejichž dlouhatánské kola se stala synonymem moderních geometrií. O distribuci se u nás stará Ski-bike centrum a díky jejich akčnosti vám můžeme přinést test absolutní Trail-allmountain novinky pro rok 2019, Foxy R 29 Carbon, už teď.

Starší, sedmadvacítkovou Foxynu jsme testovali na jaře. Rychlé a zábavné kolo. Ale hlavně rychlé než zábavné. Vzhledem k protaženému posedu (reach 480mm v Mku) bylo kolo spíš rychlý klidný „sjezďák s nižším zdvihem“, než tradiční hopsavý trailbike na který jsme v našich končinách zvyklí (a který je do našich, nekopocových podmínek mnohdy vhodnější).

A i proto, jsem byl extrémně zvědavý, co s tímhle rychlým a stabilním kolem, provedou velké obruče.

Když jsem koukal do papírů k tomuhle stroji, nenašel jsem nic, co by mě vyloženě nadchlo, nebo naopak odradilo. Geometricky samozřejmě sdílí DNA Mondrakeru,i když je cítit určitě umírnění. Reach je v Mku už „jenom“ 470mm, zadní stavba je příjemných 435mm, sedlový úhel je 75° a hlavový už takřka „tradičních“ 66°. Rozvor je pak 1210mm, bb drop 21mm. Je chvályhodné, že i vzhledem nízkému středu a velkým kolům se u Foxy podařilo udržet poměrně nízký Stack 614mm (tj. nízká pozice řídítek vůči středu). Tohle všechno je na 150mm vzadu se 160mm vidlicí vepředu.

Geometrie je příjemná, ovšem není extrémně vyhrocená ani jedním směrem (ani extrémní downhill, ani extrémní šlapací mašina). Určité, příjemné, tušení začínám mít ve chvíli, kdy vidím naživo osazení kola. Testbike Foxy Carbon R má samozřejmě „plastový“ rám a až na pár výjimek je osazení jasně zaměřený dvěma směry. První z nich je směr „z kopce dolů“ a druhým „maximální zábava“.

Prim hraje pořádná vidlice, Fox Float 36 se 160mm zdvihu a pořádná kola. Tuhá a lehká DT Swiss E 1900 s vnitřní šířkou 30mm obutá do 2,4 DHRka v 3C směsi vepředu a rychlým 2,3 Agressorem vzadu (obě Maxxis) slibují jak trakci, tak rychlost. Jinak je kolo osazeno GX Eaglem, tlumičem DPX2 od Foxu. Trochu se šetřilo na brzdách, levnější Sram Guide T něco ubrzdí, ale na velké kopce to úplně není. To víme. Samozřejmě nechybí teleskopická sedlovka OnOff, u Mka se 125mm zdvihu, u Lka a víc 150mm. Kokpit pak ultrakrátký, 30mm představec Onoff a 780 řídítka.

Od prvního dne testování vím, že Foxy 29 je tak trochu jiný Mondraker. Na všechny předchozí kola se musím pár minut či pár kilometrů správně skládat, ladit kokpit a tak vůbec přivykat svůj jízdní projev a posed opravdu natažené geometrii.

Kupodivu, (možná i proto, že Foxy 29 je v podstatě nejkratší z nových Mondrakerů), tady si okamžitě musím zvykat pouze na jedinou věc a to – Foxyna neuvěřitelně jede. A je jedno, jestli drtíte asfaltový výjezd, nebo trail. I přes macatejší gumu vepředu a široké ráfky tohle kolo přímo ukázkově sviští po asfaltu i zpevněné cestě při přejezdech, logicky pak tohle samé kombo výrazně usnadňuje jízdu v terénu, trakce je přímo ukázková. Výborná jezdivost samozřejmě to není jenom zásluha kol, ale také ohromně tuhého rámu s osvědčeným virtuálním odpružením. To se nijak drasticky nehoupe, výborně chodí, skvěle funguje.

Samozřejmě, ani vy, ani já tady nejsme proto, aby jsme si povídali o tom, jak jede 29 skvěle do kopce. Jak už jsme nakousl, Foxy 29 je podle výrobce enduro/allmountain a tomu je i přizpůsobená specka. Do kopce dobrý. Z kopce? Tradiční testovací trojlístek trailů, tj. rychlý točivý flowtrail, středně obtížný hrabankový a prudký těžký rozbitý odkloněný – proti nim lehounké karbonové kolo (váha je s přehledem něco pod 14kg bez pedálů, navíc nemá už kam zásadně stoupat, kolo není stavění primárně na váhu, srazit váhu by šlo skoro všude).

Od prvních metrů na hladkém trailu se projevuje ohromná rychlost a chuť jet. A taky trošku autobusoidní pocit. S takhle dlouhým kolem, navíc na děvětadvácách, je potřeba na trailu trochu „cvičit“. Vysedávat si v zatáčkách, hodně pumpovat, volit správnou stopu, hrát si s předozadní polohou, zatěžovat správně přední kolo a nebát se říznout zatáčku. Zkrátka jet co nejrychleji a přitom co nejvíc plynule. Vtipné je, že dojmy z tohohle kola, se neliší podle toho, na jakém trailu jedu. Ať už jedu boule a klopenky skoro po rovině, nebo z absolutního padáku v kompletním mordoru, Foxyna jede hladce, rychle, precizně. A hlavně rychle.

Asi víte kam tím mířím. Foxy 29 je skvělé a rychlé kolo, které toho ovšem dost očekává od svého majitele. Ale není to takový ten jednostranný vztah, kdy se snažíte a nakonec se dozvíte, že to nádobí myjete úplně špatně a prádlo se „správně“ taky věší jinak. Ne e. Mondraker má poměrně vypracovaný systém odměn, jednak je skvěle přizpůsobený pro agresivní jízdu svou geometrií

  • nízká horní rámovka nabízí spoustu prostoru k pohybu a vysedávání v zatáčkách, dlouhý posed je jako dělaný pro čarování s předozadní polohou, hlavový úhel je přesně akorát mezi rychlostí a obratností.

A na druhém místě je výše několikrát zmiňované osazení. Správné obutí, správný kokpit, skvělá tuhá a výborně chodící vidlice. Neodpustím ovšem výtku k tlumiči, podle mě DPX2 prostě není tlumák na závodní enduro a výborné Fox 36 vepředu prostě (v náročnějším terénu a delších sjezdech) nestíhá. A brzdy by mohly trošku víc brzdovat.

A pokud dokážete využít všechny tyhle plusy a fičury Foxy 29, buďte si jistí, že dole budete fakt rychle.

Ale to není všechno. Tohle kolo má totiž zvláštní schyzofrenii. Obvykle jsou kola buď rychlá a nebo zábavná, buď vhodná pro zkušené jezdce, nebo si ho užije začátečník (to všechno dělá geo, osazení, naladění a tak). Jenže já se nemohl při testování Foxy zbavit dojmu, že to není jenom rychlý závoďák, co vyletí kopec a směrem dolů poletí ještě víc, díky skvělé geometrií a velkým kolům, které prostě přes překážku přeletí. Ale i skvělé a zábavné kolo, pokud ho umíte správně použít. A vlastně i kolo poměrně vhodné pro začínajícího jezdce, protože není zas TAK dlouhé a velká kola a dostatek zdvihu toho dost odpustí směrem z kopce a nízká hmotnost a tuhost dost pomůže při výjezdu. Navíc se na kole opravdu dobře sedí (teda hned co zahodíte pekelně úzké sedlo SDG).

Ať se vrtnu jakýmkoli směrem, leze mi z Foxy 29 výborné kolo, kolo na kterém se dá závodit (a to rychle a dojíždět opravdu vepředu), dá se na ní užít celý den na singletrailech a přitom i strávit den v bikeparku, dá se na ní vyjet na celodenní výlet. A je vlastně jedno, jestli umíte opravdu dobře jezdit, nebo jste se rozhodli vrhnout se trailové a enduro ježdění před pár dny.

Mondraker Foxy 29. Geniální závodní nástroj a přitom asi nejvíc uživatelsky přátelské kolo z nabídky celopér teté značky. Pokud víte co děláte, umí odměňovat spoustou „smiles per minute“ a pokud si jistí nejste, umí odpouštět. Trošku se mi do hlavy začíná vtírat kacířská myšlenka, že jsme se konečně dostali do doby, kdy 29 už není kolo pro xcčkaře, ale prostě kolo pro velký kluky. A 27,5" zbydou pro děti a menší holky… a na sjezd (ačkoli po zkušenostech s novou Konou Operator je i tohle otázka…).



Kompletní informace o Mondraker Foxy R Carbon 29, ale i dalších modelech najdete na webu českého dovozce www.mondrakercz.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel rado 31.7.2018 v 6:45

    za me hezci nez duna..

  • anonymní uživatel Kokr 31.7.2018 v 8:18

    Posledni dobou je tu nejak preAstrovano, co vam distributor slibil?!

  • anonymní uživatel Eda 31.7.2018 v 8:31

    Kokr: Něco mi říká, že Astro žádného distributora nemá :)

  • anonymní uživatel Kokr 31.7.2018 v 8:40

    Eda: Ma Mondrakera a CTM treba :D myslel jsem ceskeho distributora, kterej to pres dolekop masiruje co muze, coz na jednu stranu chapu, ale vseho moc skodi

  • anonymní uživatel Mik 31.7.2018 v 9:16

    A píšu to sem zase - Nechcete dávat k článkům fotky ježdění z terénu (jak se u horskýho kola patří), nebo ty vaše hladký pěšinky aspoň nějak zajímavě nafotit? Prostě tomu věnovat víc času a péče? Napsat že tlumič nestíhá a brzdy nebrzděj je s touhle obrazovou přílohou fakt komický - stíhala by i skládací koloběžka.

  • profilová fotka Keli 31.7.2018 v 10:01

    Mik: máme připravených cca 8 testy dopředu, ty které jsou již připravené, těžko můžeme přefotit, když již kola dávno nemáme k u sebe. U nově připravovaných testů se na to zaměříme.

    Kokr: Společnosti Astro, Kinesis nebo Polygon patří mezi největší výrobce kol, vyrábí pro spoustu značek. Naprosto drtivou většinu, takže tvůj komentář nedává moc smysl.

  • anonymní uživatel Martin 31.7.2018 v 11:16

    Pěkný dres, necháváte si je pořád dělat u vyrobadresu.cz ? Na kolik tento konkrétní výjde? Díky za odpověď.

  • anonymní uživatel Ádoš 31.7.2018 v 13:01

    2 Mik

    náhodou je to TOP! :-D

  • profilová fotka Čupa Kabra 31.7.2018 v 15:52

    Na té top tube asi buchtu moc nepovozíš z hospody co..Jinak je to hezký!

  • profilová fotka Keli 2.8.2018 v 15:01

    Martin, ano zůstáváme věrni www.vyrobadresu.cz a tento dres do cca 1000 Kč (zvolili jsme nejlepší materiál, který mají v nabídce).

  • anonymní uživatel Tony 2.8.2018 v 17:18

    Jezdim dunu.a vypada to ze tohledo bude nastupce...parada

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí