Nášlapné pedály Exustar E-PM823 - jistota pro DH i enduro

Autor: Shotek Tiskarz, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 24.4.2019

Nášlapné pedály s ohrádkou jsou velmi oblíbené u sjezdařů a enduro jezdců. Nášlapný mechanizmus podrží boty na správném místě a platforma dodá oporu pro obuv. Jedním z takových pedálů jsou i Exustar E-PM823

Už to je u Exustaru zvykem, ten své výrobky neoznačuje jménem, ale pouze kodovým označením. Pro zákazníka je určitě komplikovanější si zapamatovat shluk písmenek než jméno, ale prostě Thaiwanci to asi takhle mají rádi. Takže tyto pedály v katalogu najdeš pod „E-PM823“.

E-PM823 jsou nášlapné pedály s platformou pro oporu obuvi. Rozměry 112,5×100,5 mm. Oboustranný nášlapný systém je kompatibilní se Shimano zarážkami a umožňuje nastavení vypínací síly. Klec a nášlapný mechanizmus se vůči sobě neotáčí a jsou tzv. na pevno. Tělo pedálu je vyrobeno z hliníkové slitiny a následně opracováno na CNC frézce. Osa je ocelová (CrMo), otáčí se na LSL kluzném pouzdře a klasickém zapouzdřeném průmyslovém ložisku. Na každé straně nalezneme pět výměnných hliníkových pinů. Hmotnost páru je 516 gramů. To je ve zkratce shrnutí pedálů.

Pojďme se ale na pedály podívat zblízka. Při pohledu z profilu je patrný hodně konvexní tvar, prostřední část s našlapávacím mechanizmem je oproti přednímu a zadnímu kraji výrazně vyvýšena. Díky této konstrukci je našlápnutí pedálu do tretry velmi snadné. Samozřejmě opora obuvi v pinech je decentní. Na větší oporu i Exustaru mysleli, v nabídce mají i delší piny, 8mm dlouhé piny, které se do podrážky zakousnou a nepustí.

Pinů je celkem pět z každé strany, jsou umístěny na přední a zadní hraně pedálu. Proti umístění přední trojice nelze mít výhrad, jsou v optimální pozici. U zadní dvojice je třeba brát na správnou montáž „kufru“ (zarážky nášlapného mechanizmu), tu je umístit více do středu šlapky, tak jak velí všechny příručky pro enduro a DH jezdce.

Menší styčná plocha obuvi a pedálu resp. pinů pomáhá stranové vůli, ta je u E-PM-823 poměrně velkorysá, takže pokud tě trápí bolavá kolínka, tak víš, kterým směrem jít.

A jaký je názor testovacího jezdce Barneyho – ambassadora značky Lapierre: „Měl jsem možnost vyzkoušet pedály od HT a Funn, které pracují na podobné bázi a Exustary fungují výborně. Na pedálech střídám boty Specialized 2FO, NW Enduro a Exustar. Pedály vozím úplně na krev, jsem zvyklý z bikrosu. Každá bota pracuje jinak, avšak nějaký zásadní rozdíl jsem mezi nimi neshledal.“

„Hlavní je styčná plocha uprostřed pedálů a tam sedí bota skvěle. Vozím základní délku pinu 4 mm (dokoupit se dají i 8 mm) a to z toho důvodu, že s delšími by bylo horší nacvaknutí i vycvaknutí a brzo bych si odrovnal botu. Naopak při tlaku v těžkém terénu se podrážka dostává do kontaktu s klecí, což dodává jistotu proti nechtěnému vycvaknutí.“

„U kombinovaných pedálů je důležité, že v hraničních situacích bota propruží a dodává extra grip a v případě chtěného vycvaknutí lze velmi rychle a lépe najít oporu v kleci pedálu, i když se napoprvé jezdec nenacvakne.“

Pedály Exustar PM-823 jsou kvalitně zpracované nášlapné pedály s průměrnou hmotností. Naprosto zásadním prvkem při jejich volbě je použitá obuv, optimální bota je s plochou podrážkou a velmi zapuštěným zámkem nášlapného systému. Jen s takovými botami využiješ potenciál pedálů na maximum, u ostatních budeš mít nášlapné pedály s ohrádkou, které se podrážka skoro nedotkne.



/*Obchodní sdělení*/

Diskuze

  • anonymní uživatel Stanley06 24.4.2019 v 7:21

    Co přesně znamená: Měl jsem možnost vyzkoušet pedály od HT a Funn, které pracují na podobné bázi a Exustary fungují výborně. - jsou lepší, horší, všechny jsou výborné?

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider 24.4.2019 v 7:30

    To neřeš! Tohle je jenom reklamní sdělení. Reklama je dycky plná blbostí a Exustar je jenom blbě okopírovaný shimano.

  • anonymní uživatel Jirka 24.4.2019 v 9:10

    Mám je a fungují parádně!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí