MojeKolo

Test: Rock Machine BLIZZARD e90 - elektrický a na klasických kolech

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.6.2019

Jsou elektrokola a elektrokola. Jedna kategorie elektrokol připomíná spíše motorky tlusté pláště a maskování jak motoru, tak baterie, druhá kategorie je jiná, ta si na nic nehraje, motor a baterie přiznává. Právě do této kategorie patří i Rock Machine Blizzard e90, který byl vydán k 25letému výročí značky.
Osobně se mi ten to druhý přístup velmi líbí, nestydím se za to, že jezdím na elektrokole. Není proč. Výhodou absence kapotáže a maskování je samozřejmě i nižší váha.

A většinou kromě nižší váhy i zaujme doslova geniální rozložení váhy, vše hmotné je dole co nejníže u středu. Poznáš to hned, na prvním skoku, kolo je skvěle vyvážené v předozadním směru, doslova je jako klasické kolo – to nemusí být obecná pravda, ale u e-Blizzarda to platí stoprocentně. I geometricky se klasickému kolu blíží, 66 stupňů hlavovky, 471mm reach (v XL – velikost pro testovacího jezdce s 185cm) a krátká zadní stavba 434mm.

A tato rockmašina jde ještě dál, zapomeň na pluskové pneumatiky obřích rozměrů. Na tomto kole najdeš pláště běžné šířky. Výhoda? Zcela určitě. Na rozdíl od plusových pneumatik cítíš po čem jedeš, žádné odfiltrování podkladu a terénu. A opět nižší váha. Nevýhoda je jasná, výkon motoru užší pneumatika hůře přenese na podklad, může se ti stát, že zahrábneš zadním kolem. Může se stát, ale já na tento problém nějak častěji nenarazil.

S plášti běžné šířky na elektrokole musíš projevit mnohem více jezdeckého umu než na pluskách, za mě jednoznačně mnohem lepší. Když se nesnažíš kolo, tě hned vytrestá. Široké pláště nabízí fantastický grip a velkou brzdnou sílu, na užších musíš nad svoji jízdou více přemýšlet. Oproti jiným elektrokolům je toto více kolo a méně motorka. To mě fakt bavilo. Osazené pláště WTB Trail Boss se šířkou 2,4 palce nejsou nijak extra agresivní, vzorek bych označil jako spíše řidší s menšími výstupky. Rozhodně toto není typický vzorek ve flotilách elektrokol.

Pluskové pláště nemusím, za mne je to slepá cesta, ale chápu, že každý to má jinak. Nicméně v terénu jseš na užších kolech obratnější, pláště se méně žvýkají a pokud vezeš navíc i váhu v podobě motoru a baterie, je „borcení“ jejich stěn o hodně výraznější než u úzkých.

Odpružení zadní stavby je klasické, takové které v poslední době vídáme u Rock Machine. Systém je citlivý a dostatečně progresivní na klasickém kole, na o několik kilogramů těžším ebiku bych chtěl větší progresivitu. I na menších dropech a skocích jses se tlumiči podíval na dno. Asi by pomohly tokeny v tlumiči, škoda že nejsou osazeny přímo továrně.

Pohon je, jak je to u RM zvykem, postaven na značce Shimano. Shimano obecně a ani zde tomu není jinak, nabízí dostatečný výkon v každé situaci, příjemné chování a pokud ti dojde baterie, tak díky velkému převodníku a nulové ztrátě v převodovce dojedeš bez vypětí všech sil. Kromě toho jsi pohon můžeš odladit dle své nálady a chuti pomocí mobilní aplikace jsi schopen přepínat jízdní režimy respektive jejich nastavení. Chci absolutní dopomoc Boost režimu a neřešit přitom dojezd na baterii? Není problém, pár kliknutí na displeji a Boost pomáhá co jen to jde. Naopak jindy chci maximalizovat dojezd a nepotřebuji takovou dopomoc, opět pomocí pár kliknutí snadno nastavím v mobilní aplikaci, která s řídící jednotkou v elektropohonu komunikuje pomocí Bluetooth technologie. Dá se s tím opravdu vyhrát a zásadně měnit charakter dopomoci a výdrž baterie.

Jako správný ebiker jedu samozřejmě vše na maximální dopomoc, chci raketový start a skvělé zrychlení v každé situaci. Škoda, že je tam ten limit 25 km/h, při kterém asistence motoru končí, dostaneš se k němu tak brzy. Skoro okamžitě. A náhlá změna z režimu s dopomocí na režim bez dopomoci je opravdu nepříjemná. Bohužel pozvolný úbytek dopomoci při překročení 25km/h hranice nastavit nelze, například motory Bosch v této oblasti mají jednoznačnou výhodu.

Nebudeme chodit kolem horké kaše, elektrokolo bez chipu nabídne poloviční zábavu, bohužel u Shimano motoru je čipování složitější. Výrobce proti němu všemi možnostmi bojuje. Při připojení diagnostiky a nebo mobilní aplikace se automaticky nahrávají nové verze firmwaru. Pokud některý chip fungoval, může se stát, že v novější verzi již fungovat nebude. Z právního hlediska je to správně, z hlediska zábavy je to špatně.

Na ebike samozřejmě řešíš dojezd, reálný dojezd eBlizzarda v terénu s rozumným využíváním dopomoci (do kopce Boost, jinde Trail a z kopce dolů vypnuto) je plus mínus 40 kilometrů. Hodně jej samozřejmě ovlivní jízdní styl, převýšení a hmotnost jezdce. Když sedlám ebike, tak je třeba mu naložit, cílem je přiblížit se rychlostnímu průměru 25 km/h. K tomu přidej vyšší hmotnost jezdce – vážím s výbavou cca 95kg a kopce – jezdil jsem trasy do 1000m převýšení a máš dojezd zmíněných 40 km.

Kromě motoru na kole najdeme i elektrické řazení stejné značky, řada XT je super funkční. Nevýhoda elektronického řazení je ta, že musíš mít zapnutý systém – bez něj přehazovačka neřadí. Systém lze mít aktivovaný i s vypnutou dopomocí motoru, tak že jedeš za vlastní. Samozřejmě mne zajímalo, co se stane, když vytřískáš baterku úplně do mrtva. Bude kolo stále řadit? Bude! I když ti dojde v baterce šťáva pro motor, šaltr stále funguje, díky za to!

Na elektrokole jsou dvě zásadní věci, motor a brzdy. Těžší kolo vyžaduje výkonné brzdy (BLIZZARD e90 ve velikosti XL vážil bez pedálů lehce pod 22 kilogramů). Osazené Magura MT5 se čtyřmi písty a kotouči o průměru 180mm na obou kolech brzdily dostatečně i docela ostře, ale ergonomie brzdových páček Magura není zcela kompatibilní s mými rukami.

Rock Machine BLIZZARD e90 mne neskutečně bavil, jedná se o elektrokolo s velkým potenciálem, s ohromnou dávkou zábavnosti, kolo, které ti umožní ebika skutečně ovládat, hrát si s ním a využít potenciál motoru, především do kopce. Spousta značek tvrdí, že s ebikem si svůj oblíbený trail můžeš dát víckrát než na normálním kole, ano, to platí. Co ale firmy neřeknou, že cesta dolů už taková zábava není. Tohle u Blizzarda neplatí. Elektrický Blizzard se z kopce úspěšně přibližuje klasickým kolům.

Ačkoliv ebiky nejsou kola mé první volby, tak proti nim nic nemám, jako další kolo do garáže, proč ne. A tento Rock Machine by se do té mé docela hodil! Je to stroj, který rozdává radost, každý kdo si jej půjčil, jej vracel s rohlíkem na puse a se změněným názorem na ebiky.

Další informace o Blizzard e90 najdeš na webu rockmachine.us.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš 18.6.2019 v 12:46

    Hezký kolo a je fajn, že si nehraje, že nejni na baterky...

  • profilová fotka Pavel 18.6.2019 v 13:14

    Tohle kolo je stejně těžké, jako ty, co si na to slovy v článku "hrají". Navíc schování baterie do spodní rámové trubky nemá podle mě za funkci něco schovávat, ale zlepšit těžiště kola. Celkově moc nechápu ten výraz, že si některá elektrokola hrají na to, že elektrokola nejsou. Na první pohled je vidět, že se jedná o elektrokolo i u těch, kde je baterie součástí rámu. A v neposlední řadě mě u kola zajímá i design a daleko víc se mi líbí integrovaná baterie do rámu, než tyhle "hrby".

  • anonymní uživatel Oncek 18.6.2019 v 16:12

    Běžte s tím....

  • anonymní uživatel Tom 19.6.2019 v 9:10

    Myslel jsem že tohle je server o kolech a ne mopedech........

  • profilová fotka Pavel 19.6.2019 v 9:48

    Mě furt nepřestává fascinovat ta zabedněnost tolika lidí, ohledně e-bajků. Lidí, kteří furt nepochopili (protože na tom nejeli), že se pořád musí šlapat, a když chci, tak se nadřu úplně stejně, jako na normálním kole. Jen za stejnou dobu ujedu toho víc a rychleji. To už snad ani není zabedněnost, ale spíš demence...

  • anonymní uživatel Konzerva Stará 19.6.2019 v 13:38

    tak sem dement, a rád jím zůstanu (až budu chtít ujet více km a rychleji, tak se projedu na žiletce)

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 19.6.2019 v 13:51

    To Pavel : Mě furt nepřestává fascinovat ta zabedněnost tolika lidí, ohledně e-bajků. Lidí, kteří furt nepochopili , že ač se to tlačí horem dolem , kolo je věc ,která nemá motor. Věci s motorem , které ujedou víc a rychleji, lidi kteří chtějí jezdit na kole a jen za svý , prostě nezajímají. To už snad ani není zabedněnost, ale spíš demence...

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 19.6.2019 v 13:56

    tak jen dement klikne na clanek o necem co ho nezajima zejo, vsak vas nikdo nenuti si o tom cist, testu elektrokol je tu par, pokud vas to i tak privadi k podobnym hysterickym vylevum nad kterymi nemate kontrolu, zkuste omyvat prirozeni studenou vodou

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 19.6.2019 v 14:09

    Tak jen dement si může myslet, že jen dement klikne na článek co ho nezajímá, aniž by zvážil možnost , že dotyčného , kterého nazývá dementem ,třeba zajímá jen diskuze o dané věci, žejo .

  • profilová fotka Pavel 19.6.2019 v 14:35

    Konzerva a Mates: neříkám o vás, že jste dementi, ale že mi to už připadá jako demence, když si pořád někdo myslí, že na elektrokole nejedeš vlastně taky "za svoje". Mám dirtové kolo, enduro a sjezďáka, jezdím na kole 35 let a sem tam si od kamaráda, co má prodejnu kol, půjčím Spešla Turbo Levo. Je to úplně boží věc. Bydlím na Slapech, kde jsou už docela fest kopce a na ebajku si vyhlídnu nějaký krpál, kam bych prostě na normálním kole nevyjel a jedu se tam podívat, jestli by tam nešel nakopat nějaký pěkný trail. Když si člověk dává takové nesmyslné výjezdy, maká úplně stejně, jako na normálním kole. Akorát jede do kopce, který by na normálním kole nedal. Není problém si tímto způsobem dát tolik do těla, že přijedu za hodinu domů úplně vyřízený. Navíc mě ta stejně vynaložená námaha baví víc, protože jsem schopen jet rychleji a tím pádem je to logicky větší sranda. Proto furt nechápu ty "chci jezdit za svoje", "raději se projedu na motorce" apod. Připadá mi, že tyhle věci píše někdo, kdo na ebajku nikdy nejel, a když jsem něco nevyzkoušel, tak mi připadá hloupé, abych to kritizoval. Ale třeba se pletu, třeba jste to všichni zkusili a je to záležitost spíš ega, než nevědomosti. A je možné, že by mi to ve 25 letech taky ego nedovolilo, sednout si na to...

  • anonymní uživatel PTBack 19.6.2019 v 21:37

    Čéče PAvle, mně bude 39 a prostě doteď nechápu, proč bych měl bejt někde víckrát nebo rychleji. Já jsem prostě rád venku a kolo je super možnost jak to ještě nakopnout. Jezdím na kole cca 18 let a jestli na ten kopec vyjedu 6x místo 3x už za takovou dobu prostě nehraje roli. To jen k tý demenci. Jakoby nestačilo, že i "vláda vyslala své dementi".

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 20.6.2019 v 7:12

    To Pavel : je mi úplně u pr.. když někdo potřebuje jezdit neustále dokolečka rychle na kopec na elektrickém biku úplně stejně jako když někdo tu potřebu nemá. Každý může mít jiné priority a proto ať si každý dělá co chce. Já jsem se ohradil proti tvému způsobu myšlení , který spočívá v tom, že kdo nepřemýšlí stejně jako já tak vůbec nic nepochopil a je prostě zabedněný dement. Proto jsem i ve svém komentáři použil strukturu a výrazy z toho tvého. No mělo to být jasné , ale evidentně nebylo.

  • anonymní uživatel MK 20.6.2019 v 10:56

    i.kym-cdn.com/...

  • profilová fotka Pavel 21.6.2019 v 9:47

    Mates: Asi jsi to, Matesi, taky pochopil špatně. Nenazývám nikoho dementem, koho z nějakého důvodu nebaví jezdit na ebajku, každého věc... Ale nazývám demencí způsob uvažování, který neustále používá drtivá většina odpůrců elektrokol, když argumentují, že to je motorka, nebo že se na tom "nejezdí za svoje" (už ten termín je dementní) a další podobné nesmysly.

  • profilová fotka Pavel 21.6.2019 v 9:50

    PTback: Stejná odpověď jako Matesovi... Jestli z nějakého vnitřního přesvědčení se tomu bráníš nebo ti tomu brání ego, je to tvoje věc. Já jsem jen prostě háklivý na nesmyslné argumenty, a když je někdo furt omílá dokola jako kafemlejnek, připadá mi to fakt dementní.

  • anonymní uživatel PTBack 21.6.2019 v 12:12

    Pavel@ Pavle, mně je jasný, že se tu vede akademická diskuze a jak už se jeden vyjádřil, "psi štěkají ale karavana táhne dál" (znají spíš Ti, jejichž zájem o důchodové pojištění nezadržitelně stoupá). Chápu, že když to třikrát otočím"za svý" nebo šestkrát na ebiku, tak budu zdrchanej stejně. Co mi vadí, je ta masáž, "budete tam víckrát a rychleji a to je přece paráda". Podle je to hovadina a jestli se s tímhle někdo ztotožní, jeho věc ale ne moje. Už takhle je dost těžký vybojovat si svý místo v lese, zatím to bylo regulovaný přirozenými silami bajkerů. Teď když to tam bude moct každej točit jako dement dokola, z principu nás čeká přetlak v lese a tím nevraživost. Na druhou stranu, obecně se zdá, že stoupají sympatie pěších a jiných turistů k cyklistům, co jezdí "za své". Díky ebikům. Dál to není potřeba rozvádět. Taky je zkrátka fakt, že lidi, co chtějí jezdit "za svý" jsou obecně lidi, kteří si jdou ven zaběhat, místo toho aby si šli zaběhat do posilovny na trenažér anebo si připli hubnoucí pás. Tak to prostě je. Sorta lidí, kteří rádi překonávají sami sebe a rádi v tom mají jasno. Já osobně si třeba ebike vůbec nemůžu dovolit. Mám svoji firmu ale taky rodinu a další koníčky. Mám hodně drahý kolo který ale nemám na parádu a fakt ho nešetřím a tak dám každej rok za novej materiál alespoň 20 K. Když mám štěstí a nevysere se třeba vidle. Kde bych tak asi měl vzít na ebike? Každej normální člověk kterej opravdu jezdí, za svý peníze, má co dělat aby utáhl provoz vlastního kola. Ale možná žiju v jiným světě a všichni kolem tady radostně utratěj dalších 100 litrů, aby mimo klasickýho kola měli ještě ebike. Celý je to podle mně totální hovadina.

  • anonymní uživatel Gabosh 21.6.2019 v 18:25

    Kámoš vyměnil enduro mašinu za enduro e-bike. Jel 100 km ( dole, hore tři kopce 1250nm/Beskydy), aby viděl na jedné session rozpačité úsměvy ostatních..;), a tak co, že, stroj nakojil a plný dom přes Lysou horu, dalších 90 km:)...ať vidíš, co to umí !!! (Tak kolo to asi není no...), nevadil by mi spíš název "e-furt-plny-pod-sto-nesmíš-hore-dole-bo-nesplníš. :) Tak to berme, tak to je;).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí