Test: Whyte T130 - trailbike, co si jede ve vlastní kategorii

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 20.8.2019

Whyte má zálibu s kolech, která se velmi rády vymykají svojí kategorií. Lépe řečeno se moderní agresivní geometrií dostává do té „nejsjezdovější“ oblasti tohohle spektra. Dalším takovým kolem má být trailbike T130 na který jsme se důkladně podívali.

Definice trailbiku je poměrně jednoduchá. Nízkozdvihové, obratné, zábavné kolo. Naladěné spíš „neutrálně“ co se týče sjezdu a výjezdu. Většinou to znamená něco okolo 130mm zvihu, kratší rozvor a postavenější úhly. Teda, doposud tomu tak bylo.

A pak přišel Whyte T-130, trailbike který vyhrál několik cen za nejlepší trailové kolo roku. Whyte se toho, jako obvykle, geometricky vůbec nebál. Zdvih je sice tradičních 130mm, tím ale s tradicemi končíme. Hlavový úhel 65,5°, reach 456mm v Mku, zadní stavba 430mm, rozvor 1193mm. Dlouhé, nízké, položené. S nízkým zdvihem.

Aby to ale nevypadalo tak, že si Whyte něco usmyslel a bude tvrdohlavě tlačit, že trailbike má být něco jako mini-mini-DH, je potřeba se kouknout, kam se moderní kola ubírají tak nějak celkově. Ježdění nahoru a dolů na neutrálně naladěných kolech se v dnešní době jmenuje „technické XC“. A moderní XC kola už mají hlavu mnohdy víc položenou, než tomu bylo dřív u „endur“. No a „enduro kola“ se zase profilují víc a víc sjezdově. A do tohohle nám pak skočí tvůrci trailových center, kteří staví traily zaměřené na hravé a obratné biky hlavně pro zábavu. Protože (a je to tak dobře) spousta lidí chce na kole jezdit pro zábavu. Bez ohledu na vteřinky na časomíře, nebo tepovku a kilometry na Garminu. No a právě na tyhle lidi evidentně cílí Whyte.

Testovaná verze T-130C R má karbonový rám a osazení stejně primárně sjezdové jako geometrii. Sedmadvacetipalcové ráfky WTB jsou široké 29mm a obuté do gum Maxxis v rozměru 2,6 palců. Pohon tradičně GX Eagle, tlumič Deluxe RT a vidlice Revelation se 140mm zdvihu a zkráceným offsetem na 37mm, pro ještě větší grip a jistotu vepředu. (Kratší offset znamená delší „trail“ předního kola, zvýšenou stabilitu ve vyšších rychlostech i grip předního kola)..

Samotná jízda je stejně specifická jako geometrie a osazení. T-130 má totiž pod vámi chuť jet z kopce opravdu rychle. Prvních pár metrů mám pocit, jako bych pod sebou měl enduro kolo s daleko vyšším zdvihem. Ostatně, právě takovou geo tohle kolo má. Jenže nemá vyšší zdvih. Co to v reálu znamená? Whyte vyniká na rychlých a hladkých trailech, kde nabízí ohromnou porci gripu a jistoty ve vysokých rychlostech. A stejně tak je jistý a poměrně slušně ovladatelný na velmi prudkých a velmi technických trailech. Delší reach sice malinko ukrajuje takové té „bmxovosti“ a je potřeba si na kolo při naskakování boulí jako dvojáku nebo řezání klopenek malinko zvykout, nicméně je spousta delších kol a jako daň za skvělou sjezdovost se to dá odpustit.

Typově, pokud se bavíme o českých trailcentrech, volil bych primárně ty kopcovitější, nebo aspoň tratě s vyšším převýšením. Pokud se bavíme o technických trailech, volil bych zase ty pomalejší, trialovější typu třeba…no, dejme tomu, kdybyste si chtěli třeba zajít na Kafíčko, je tohle kolo poměrně dobrá varianta.

T-130 dokáže jezdit opravdu dobře z kopce. Jenže po rovině a do kopce je to prostě slabší. Ať už kvůli geometrii nebo volbě širokých pneumatik, tenhle Whyte není zrovna dvakrát rychlé šlapací kolo. A může být problém v tom, že právě tohle mnohdy zákazník od trailbiku chce. Tady záleží, jestli pro vás trailbike znamená „kolo na traily“, nebo pohodlnější XC kolo, jak jej ukazuje spousta výrobců. Respektive, říkat trailbike můžeme asi všemu, jenom bude zřejmě holt do budoucna přidat další řádek s upřesněním, co je tím „trailem“ myšleno a jak moc vede z kopce.

Čímž se obšourně dostávám k chování kola ve sjezdu. Agresivní sjezdová geo může totiž vést ze začátku k drobným rozpakům. V opravdu tvrdých sjezdech kolo prostě doplácí na „nízké zdvihy“ a pohodlí jezdce a jeho celková rychlost tak klesá. Ono když pod sebou máte položené a stabilní kolo, automaticky vás to svádí k ježdění hodně rychle a hodně z kopce. Pokud se ale se 130mm zadního zdvihu vrhnete na těžký enduro trail, případně sjezdovou trať, můžete si být jistí, že z vás dost těch 13 cenťáků vytřese duši. Na udržení kola na zemi a na pohlcení dopadů skoků to stačí, ale průjezd rockgarden ve vyšší rychlosti, rolety nebo kořeny na sjezdové trati, to už je prostě na tohle kolo moc. Částečným řešením by možná mohlo být osazení lepšího, chytrého tlumiče. Moderní velkoobjemovvá vzduchová nebo i pružinová jednotka s možností nastavení obou kompresí a ideálně odskoků, by s nižším zadním zdvihem určitě pracovala lépe, než nejlevnější RS Deluxe s režimy otevřeno/zavřeno. Sem ale patří jedno velké, velké ALE.

Tenhle trailbike je tak trochu enduro s menším zdvihem. Což znamená, že přenáší větší váhu a odpovědnost na jezdce. A to je právě to ALE. Zatímco spousta moderních kol, se snaží udělat vás rychlejším a zároveň odpočatějším, tohle kolo je trailbike pro jezdce, co nechtějí jezdit na autopilotovaném kole. T-130 je kolo, které vás nechá řídit a vyřešit problémy, které na trati potkáte. Díky geometrii můžete jet rychleji a skočit dál, ale všechno si to budete muset zasloužit. Když se na kolo podívám optikou „nejde mi o rychlost ani pohodlí, jde mi o zábavu na kole“, je tenhle Whyte opravdu špička. Trochu víc drncá, trochu víc vás nechá se potrápit. Ale i když jedete asi o trochu pomaleji, je to ohromná zábava. A to i na prudkých a technických trailech. Kterých se s tímhle kolem už nemusíte tolik bát.

První den testování, když sem T-130 projížděl po trailech okolo Brna, jsem si několikrát řekl, „jo, na enduru bych tady byl asi rychlejší“. Byl. Ale byla by to stejná zábava?

T-130 není o rychlosti. Je to o té zábavě, kterou dokáže jízda na kole zajistit. I když víte, že možná občas jedete pomaleji, nabídne daleko, daleko víc odezvy od terénu než moderní vysokozdvihová kola a tím pádem nechává dost práce na jezdci. Říct, že je to kolo pro „puristy“ je trochu nadsazené. Ne, prostě je to kolo pro lidi, které baví jezdit a vlastně se i trochu posouvat. Protože pokud byste sáhli po nějaké šlapavější a jezdivější variantě trailbiku, rozhodně nebude mít tak velké sjezdové ambice a tak tolik pochopení pro občasné jezdecké omyly. Mimo skvělé odezvy od terénu a velmi slušné obratnosti totiž vyniká T-130 i v „prostoru pro chyby“. Pokud něco zkusíte na první dobrou a ono to úplně nevyjde, jak jste si představovali, můžete si být jistí, že vás podrží. I přes nižší zdvih dokáže tohle kolo na pár chvil „převzít opratě“ a nešvihnout s vámi o zem za každou hovadinu, kterou provedete. Samozřejmě, záleží o co se bude jednat, ale přeletět přes řídítka je téměř nemožné a i to přední kolo vam bude držet na zemi nalepené dost dlouho.

S tímhle kolem to ve Whytu podle mě některým testerům trochu zavařili. Chová se trochu jako enduro. Ale nemá tolik zdvihu. A právě to je vlastně jeho největší síla. Kolo, které vás podrží, je na něm zábava jezdit, poměrně rádo skáče a rádo zatáčí a líbí se mu prudké sjezdy a vysoká rychlost. Samozřejmě, jenom pokud má v sedle jezdce, co tohle všechno chce prožívat spolu s kolem a ne se jenom vézt z kopce. Někoho kdo baví ježdění a chce jezdit z kopce. Ale nechce a nepotřebuje vysoké zdvihy, zároveň se mu hodí jistota v pasážích, kde se možná dřív cítil malinko v kreči. Rychlé a neobvyklé kolo pro ty, které nezajímá za jak dlouho budou dole, ale kolik srandy si při tom můžou užít.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel geolog 20.8.2019 v 11:51

    geo geo geo

  • anonymní uživatel krabica 20.8.2019 v 17:07

    Nějak jsem v textu nenašel, jestli je to 27.5¨, nebo 29¨... :-)

  • anonymní uživatel krabica 20.8.2019 v 17:09

    Tak moje chyba, v odstavci o pneu to je. :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí