Test: kombinéza Dirtlej Dirtsuit core edition - a neřešíš špatné počasí

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.10.2020

Podzim, zima, brzké jaro to je přesně období, kdy asi nejvíce využiješ kombinézu Dirtlej Dirtsuit. Praktičnost kombinézy ve sněhu je ověřená, všechny malé děti rodiče oblékají do kombinéz, aby zůstaly v teple. Ale dá se v kombinéze jezdit i na kole? Dá!

Do původního článku z 9.12.2019 do­plněny zkušenosti po skoro ročním používání, najdete na konci.

Dirtlej je německá firma, která má v nabídce jen pár produktů. Jejich alfou a omegou celé produkce je Dirtsuit. V překladu oblek do bláta. A přesně na tohle je dobrý, v této oblasti exceluje. Kombinézy či overaly znají všichni sjezdaři. V dobách, kdy jsem aktivně sjezdoval, jsme takovémuto kusu v šatníku říkali „atombordel“. Důvod pojmenování je jasný, podoba s overalem proti radiaci není náhodná. Ale troufám si říct, že použití Dirtsuitu je mnohem širší. Důvodů je více, za prvé – materiál je prodyšný a zároveň voděodolný, za druhé – střih, umožňuje dobré šlapaní i na delší vzdálenost, za třetí – odvětrání, Dirtsuit má spoustu ventilačních otvorů.

Jak sedí? Velmi důležitá, doslova zásadní je volba správné velikosti. Na webu Dirtleje sice najdeš poměrně šikovný udělátko, který ti poradí jak vybrat správnou velikost, zvolíš svoji hmotnost a výšku a systém ti navrhne velikost. Já jsem se svojí výškou 185 cm a 90kg přesně na rozmezí velikostí, konzultoval výběr správné velikosti přímo s lidmi z Dirtleje a doporučení bylo vzít větší velikost. Takže mám XL.
Když jsem jsi overal poprvé oblékl, zhrozil jsem se, vždyť je to na mě hrozně velký! Určitě bych se vešel i do Elka, říkám si při zkoušení na sucho v kuchyni. V pase a na délce nohavic mám velikou rezervu. Avšak první projetí a vím, že jsem nakonec volil správně. Jakmile se dostaneš do jezdecké pozice, „do sedu“, budeš potřebovat větší délku rukavic a nohavic než když jen stojíš.

Kombinéza umožňuje několik úprav velikosti, spíše kosmetickou úpravu. Například v pase jsou dva stahovací pásky, kterými si můžeš upravit jeho obvod. Další stahování najdeme na konci nohavic. Přesně v prostoru, kde by mohla nohavice jít do kontaktu s převodníkem, díky stažení se tomu tak ale neděje.
Kombinéza je mi i za jízdy volnější, nijak mě neomezuje v pohybu – mám to raději než kdyby byla upnutá. Při šlapání jsem nenarazil na sebemenší problém v podobě kontaktu s kolem, při jízdě dolů, jak jsou nohavice volnější, tak si občas škrtnout o zadní gumu. Ale není nic zásadního.

Na kombinéze najdeme v podstatě jen dva pružné panely v oblasti beder, avšak i jen dva panely stačí, tak aby kombinéza nikde netahala, netlačila, střih je prostě skvělý. Samozřejmě mě zajímalo, zda-li tento pružný element nebude slabinou proti vodě, jak je tomu například u kraťasů. U Dirtleje ale přemýšleli a pružné elementy jsou z vnitřní strany překryty látkou stejnou jako zbytek kombinézy. Látka je zde šikovně nařasená a umožňuje natažení, ale přitom voda nemá šanci dostat se dovnitř.

Drobnou výtku by si zasloužila kapuce. respektive její uchycení v případě, že neplní svoji funkci. Kapuci lze totiž poskládat – smotat, zajistit na „zátylku“ a vytvořit z ní druhý límec. Pokud to však uděláš, tak tento balíček vstupuje do kontaktu s přilbou a lehce tě omezuje v pohybu. Kéž by byla kapuce z jemnějšího, lehčího materiálu a po sbalení méně objemnější. Jinak kapuci chválím, dá se přetáhnout i přes přilbu a ochrana proti nečasu pak bude je dokonalá. Nechybí stahování okolo tváře či zmenšení její velikosti.

Důležitá otázka jak je na tom Dirtsuit s odvětráním. Skvěle a přitom nedostatečně. Samotná základní látka, třívrstvá membrána, disponuje schopností „odvětrat“ 13000 mm vodního sloupce za 24 hodin. Toto číslo není nijak vysoké, především v ohledu na to, že jezdec se při plném výkonu potí klidně i v ekvivalentu odpovídající 60000mm. Z tohoto vyplývá, že bez účinné ventilace tě téměř žádná membrána od zapaření neochrání. Dirtsuit disponuje mnoha ventilačními otvory a většina z nich je strategicky umístěná. Při otevření jsou ventilační otvory překryty síťovinou a v prostřední části jištěny proužkem látky tak, aby se zamezilo roztržení síťoviny, rozhodně zajímavý detail a zajisté i prodloužení životnosti.
V praxi, pokud šlapeš do kopce, tak i při nulové teplotě se potíš fest. Bez otevřených ventilací jsi jako v pláštěnce. Jakmile ventilačky otevřeš, situace se radikálně změní, ale pořád to nestačí. Při stejném množství vrstev oblečení je v kombinéze mnohem větší teplo než kdyby jsi měl jen kalhoty a bundu. Díky tomu se můžeš méně oblíkat a přitom nemusíš řešit zimu, nikde ti nefouká, nevytahuje se ti podvlékací triko z trenek.

Systém odvětrání funguje v kombinaci minimálně dvou otvorů, jedním otvorem k tělu vstupuje vzduch zvenčí a druhým ohřátý vystupuje. Dobře viditelné je to například u odvětrání na stehnech. Je třeba zmínit, že odvětrání zad je asi nejslabším článkem. Na zádech nalezneme pouze légou krytý ventilační otvor v oblasti lopatek. I když nevezu batoh, cítím jak se mi záda potí, a to i při maximálně otevřených ventilacích.

Dirtlej Dirtsuit core edition umožňuje zkrácení nohavic a vytvoření kraťasové kombinézy, stačí k tomu pomocí zipu odepnout spodní část nohavic, zůstanou „kraťasy“ délkou lehce pod kolena. Do teplých deštivých dnů ideální.
Nesmím zapomenout se zmínit o voděodolnosti, 18 metrů vodního sloupce je solidní hodnota. A k tomu se váže i univerzálnost. Dokáži si představit Dirtsuit na lyžích či snowboardu, když se naskytne opravdový powder day, tak s takovou kombinézou jsi král.

Nechybí ani kapsy na libovolné vybavení, celkem najdeme šest kapes, náprsní, na levé paži a dvě klasické kalhotové kapsy – z přední strany pasu a na zadku. Mimo posledních jmenovaných jsou všechny kapsy překryty voděodolným zipem a není třeba se bát namočení v obsahu z venčí. Nicméně z vnitřní strany k uloženým věcem prostupuje vodní pára z potu, takže v úplném suchu nejsou. Já bych chtěl aspoň kapsu na telefon úplně nepromokavou.
Také mne trochu zaráží umístění náprsní kapsy, nebývá zvykem aby byla na pravé straně hrudi – leváci budou jásat a praváci se holt budou muset naučit používat levou ruku na otevírání této kapsy.
Poslední kapsy najdeme v oblasti zadku, ty jsou z mého pohledu úplně zbytečné, pro jízdu na kole nepoužitelné. Ale díky nim vypadá Dirtsuit jako opravdické montérky.

Dirtsuit je v nabídce v několika provedeních, liší se jak materiálem, tak určením. Tento konkrétní, Dirtsuit core edition, neostřejší verzí určenou do největšího marastu. Má největší vodní sloupec, nejhrubší, i nejtužší materiál, ostatní verze jsou o trochu méně neprůstřelné a a trochu méně voděodolné.

Má Dirtsuit nějakou nevýhodu? V praktickém používáni asi ne. Do zimy, deště, do bláta asi nenajdeš lepší ochranu proti počasí. Největší slabinou je cena, 319 Euro snad ani nechceš přepočítávat na koruny. Je to hodně. Za mne jsou to však skvěle investované peníze, zvláště, pokud jezdíš i v nečase, v zimě a nejen za pěkného suchého počasí. Osobně jsem od doby, kdy mi kombinéze přišla nejel na kole v ničem jiném. A myslím si, že to v ní už do jara v doklepu.

Po necelém roce

A jaké jsou mé zkušenosti po necelém roce používání? Praktičnost hodnotím stále vysoko, pokud nechceš řešit neustále špinavé oblečení, tak kombinéza je skvělá. Svrchní vrstva je sice kompletně špinavá, ale pod ní jsi jako ze žurnálu. Pokud není výhled počasí zrovna optimistický, stačí se nechat ostříknout hadicí a další den jedeš v Dirtleji nanovo. V tomto je skvělý.

Co už tak skvělé není – kvalita zipů a vodoodolnost. Zipy, především ten hlavní má tendence se špatně zavírat, po průjezdu zdrhovadla se jednotlivé zoubky často nespojí dokonale. Je třeba zapínat zip velmi opatrně, pokud to neudělám, zip pak jde velmi, ale velmi ztuha. A nepomohlo mu ani namazání, které většinou daný problém řeší.

Problematická je voděodolnost, výrobce tvrdí, že třívrstvá membrána je velmi odolná a svoji dokonalou funkci bude mít dlouho. Bohužel toto potvrdit nemůžu, spíše naopak. Po nějaké době používání jsem cítil, že spodní vrstvy oblečení provlhují. Prvně to bylo v oblasti pružného panelu na spodní straně zad, následně i na rukávech a celých zádech. Bližším zkoumáním jsem odhalil drobné „puchýřky“, které se objevují na vnitřní straně látky. Jako by se v těchto místech membrána odlepovala od vnější vrstvy. Ať je to jak chce, po relativně krátké době už kombinéza není nepromokavá. A to u výrobku za více jako osm tisíc korun nepotěší.

Infobox

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 9.12.2019 v 7:18

    No, 319 EUR - může se zdát hodně, ale když půjdeš koupit kvalitní bundu + kalhoty (Endura/Gore a podobné značky) dostaneš se na podobný peníze.

    Nicméně, vzhled celého overalu je tedy peklo, i snowboarďáci teď nosej upnutější overaly :D

  • anonymní uživatel Roman 9.12.2019 v 9:39

    V Německu se dá sehnat za 200eur což už není špatné.

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 9.12.2019 v 10:46

    Dlouho nad něčím takovým uvažuju, ale za ty prachy to tolikrát ročně ani nepoužiju :( Navíc kolik to snese praček,než to ztratí svoje vlastnosti? :)

  • anonymní uživatel -Andy- 720.cz (david.and (a) post.cz) 9.12.2019 v 10:47

    Vozim to už druhou zimu, ve verzi s krátkýma nohavicema a je to ta nejlepší věc, co jsem za těch 20let ježdění (podzim až jaro) vozil.. :)

    Mára - pokud pod to chceš nacpat kolena, nebo další chrániče, přijde mě to tak akorát..

  • anonymní uživatel machozs 9.12.2019 v 10:49

    vypadá to jak montérky. kdysi jsem pokukoval, ale nakonec mám do sra*ek bundu a kraťasy Leat za půlku a stačí to ;)

  • anonymní uživatel kadak (kadidlo (a) kadak.sh) 9.12.2019 v 12:27

    Ako sa v tom kadi?

  • anonymní uživatel pps 9.12.2019 v 13:05

    2 kadak: Nahovno :D

  • anonymní uživatel Ádoš 9.12.2019 v 13:21

    já už roky kupuju funkční prádlo z Německýho velkoobchodu - asi znáte, Engelbert Strauss. V poměru cena x funkce x kvalita
    moc povedené oblečení. Tohle je "krapet" dražší a Engelbert to umí, řekl bych, minimálně stejně dobře.

    Výhoda je i opravdu hodně, hodně tučný katalog - každá řada oblečení má 6-12 barevných kombinací.
    Pohyblivost na kole super, je to dobře ušitý a v ohybech strečový.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 9.12.2019 v 13:24

    nakupujte rovnou v Německu - tady se na tom zbytečně napytlíkujou třetí strany, které pro soukromý nákup fakt nepotřebujete.
    Kdo zná dobře svoje EU/US míry, nemusí se bát, že mu to nebude - Engelbert vychází ze standartních tabulek, takže nehrozí,
    že bota 47,5 u Adidasu je úplně něco jiného než 47,5 u Supry.

  • anonymní uživatel Ondra 9.12.2019 v 20:15

    škoda že nedělají i prodyšnější verzi, ta nepromokavost do našich podmínek není až tak zásadní, jako to jak to právě "dýchá". Pak člověk sice nepromokne, ale je stejně stále v mokru, tak to nemá asi žádný význam :-). Ale jinak overal super.

  • anonymní uživatel hlinak 13.12.2019 v 15:41

    Souhlasim s Ondrou, mam bundu Endura mt500 II s 64k prodysnosti a je naprosto bozi do jakejchkoli sracek, k tomu kratasy ze stejnyho matrose... minulou zimu jsem s tim jezdil na mokrym snehu a zadek byl vetsinou suchej... ale po roce membrana na kalhotech asi odesla... tak by me zajimalo jestli nekdo tohle Enduracky podle me nej kombo neporovnaval s timhle Dirtsuitem... parametry vypadaj desive oproti Endure...

  • anonymní uživatel Sickman 17.12.2019 v 17:30

    kombi z Tyveku, prodysne, vodeodolne, 200 Kc, vejde se do kapsy, leta vozim na enduru, max spokojenost pokud nejsi modelka

  • anonymní uživatel Sickman 17.12.2019 v 17:31

    zapomnel jsem dodat hlavni benefit kombi z Tyveku, sundas a jses cistej :) Vymachat nebo nechat oschnout a olepat od sratchek a tadaa, dalsi jizdy

  • anonymní uživatel Al (ales.skocovsky (a) gmail.com) 13.10.2020 v 20:14

    Tvl to je neco strasneho! :))))). Muze to byt funkcni jak chce kdyz to vypadatak hak to vypada :)))), ja padam :))), souhlas nize s Marou ... jak jedes z kopca tak to musi pekne mlaskat :)))

  • anonymní uživatel daywak@gmail.com (Daywak) 14.10.2020 v 9:21

    Platzangst vyrábí něco podobného. Myslím že za cca 130 euro.

  • profilová fotka Keli 14.10.2020 v 10:26

    Daywak: díky za tip, zkusím sehnat a otestovat.

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 14.10.2020 v 13:50

    Dříve to dělali zvlášť bunda, zvlášť kalhoty. To vozím už dlouho a super. Teď vyrábí kombo bunda, kraťasy, dohromady. Není to tak prošité a jak to nazvat hutné jako toto, ale alternativa to je. Jinak díky za všechny recenze, vždy super napsáno.

  • anonymní uživatel K2 (radek.konvicka (a) seznam.cz) 15.10.2020 v 9:17

    Sickman: TVL ten Tyvek je úlet. Vydrží to alespoň jeden den bikování? Neprodře se to hned na prdeli?
    Jak to odolává vodě a jak je to prodyšné?
    Díky za zkušenosti

  • anonymní uživatel Nadvora 15.10.2020 v 23:04

    V Tyveku zevnitř zlitej jak hovado, ale ne od ho:en (vyzkoušeno na ČOV :D . Mě ale asi neodvětrá ani volnej prostor, no... Ale je to lehký a vcelku levný, na závody se může hodit, ale na pohodlný ježdění asi ne (za mně).

  • anonymní uživatel Nadvora 15.10.2020 v 23:10

    Keli: A ošetřoval jsi po vyprání nějakým postřikem, nebo prostě nechal napospas?

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 16.10.2020 v 6:55

    Nadvora : To znám no. Též někdy jsem z venku suchý, ale pod oblečením komplet propocený :-D

  • profilová fotka Keli 16.10.2020 v 7:26

    Nadvora: ano, bez impregnace by to již dávno nefungovalo. Ony puchýře uvnitř jsou způsobeny potem, který rozlaminovává jednotlivé vrstvy látky, proto je potřeba prát. Nicméně tento materiál je na pot trochu náchylnější než jiné.

  • anonymní uživatel Nadvora 16.10.2020 v 10:13

    Keli: pokud se ti podaří otestovat ten Platzangst, tak budeme velmi vděční myslím, už jen k té příznivější ceně a to že je mají krátké nohavice jen kvituju. Výsledek porovnání bude jistě zajímavý, tak držím palce a ať to jezdí.

  • anonymní uživatel schocko (schockofritze (a) web.de) 23.11.2020 000 11:07

    Keli: Co na to říká výrobce? Sám mám jeden a žádné problémy ;)

  • anonymní uživatel schocko (schockofritze (a) web.de) 23.11.2020 000 11:08

    keli: co říká výrobce? Sám jeden používám a nemám žádné problémy ;)

  • profilová fotka Keli 23.11.2020 000 11:09

    schocko: Popravdě jsem to s nimi neřešil.

  • anonymní uživatel schocko 23.11.2020 000 11:24

    Keli: Děkuji. Slyšel jsem, že zákaznický servis je dobrý a rychlý.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí