Rozhovor: Standa Sehnal má aktuálně super formu

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 22.10.2020

Klasická sezóna normálně v tuto dobu končí, ale letošní je specifická. Mistrovství světa před týdnem a o víkendu začal světový pohár. Standa Sehnal se na závodech prezentoval velmi kvalitně. 15. místo na MS, 31. na prvním a 45. na druhém svěťáku. Pozoruhodné výkony a skvělá forma aktulálně nejlepšího českého jezdce. To byl ideální čas ho krátce vyzpovídat.

d:key: Prvně, jak hodnotíš své výkony ve světové konkurenci?
Standa Sehnal: Jak jinak než kladně, zajel jsem své životní maximum na dvou ze tří závodů. Jediná škoda je, že jsem ve většině jízd spadl. Mohlo to být o moc lepší. Po zpětné analýze časů sektorů a mezičasů z měřených jízd vím kde teď můžu být, když nespadnu, a to je pro mě největší úspěch.

d:key: Tři super těžké závody v osmi dnech. To je strašná sada. Cítíš únavu?
Standa Sehnal: Neskutečně, nic náročnějšího jsem snad neabsolvoval. Hlavně skoro každý den pršelo a do toho ta nízká teplota ti fakt pohodu nedopřeje. Po Mistrovství světa jsme měli jen jeden den volna a pak už dvojkolo svěťáku. Tonda onemocněl po Mistrovství světa a já to od něj chytnul taky, naštěstí až v sobotu před kvaldou, takže tu jsem ještě odjel celkem slušně. V nedělním finále jsem byl ale už fakt dost vyplej a jen jsem si to „odzávodil“. Ve výsledku to nebyl zas takový propadák i s objímáním stromu v rockgardenu.

d:key: Podzim to je bláto, spousta lidí jej nemá ráda. Jak to máš ty? Podle jízdy z Leogangu to vypadá, že ti dost sedí?
Standa Sehnal: Já mám bláto rád, ale musí to být hluboké bláto, tak jako v Leogangu. Takže máš pravdu. Věděl jsem, že to umím a sedí mi to. To byl asi hlavní důvod, proč jsem tak dobře zajel.

d:key: 15. flek na MS. To je historický úspěch. S jakou taktikou jsi nastupoval? Nabombit to od začátku a pak ještě zrychlit?
Standa Sehnal: Právěže vůbec. Přesně jsem věděl, co mám udělat abych se do té oné dvacítky teoreticky dostal. I před startem jsem to Krabovi říkal, než mě vypustil do závodu. Hlavně klid, flow, narubat motorway a ten ultra těžký les projet bez pádu a s co nejméně záseky. A to se mi přesně podařilo. Ale patnáctku jsem opravdu nečekal. Padali tam jak hrušky, takže to mi hodně pomohlo.

d:key: Na videu to občas vypadalo na úplnou beznaděj i těch absolutně nejlepších jezdců. Aby si někdo z jezdců během závodní jízdy sundával rukavice, to jsem na svěťáku neviděl… Jaký jsi měl z trati pocity?
Standa Sehnal: Byl to fakt masakr. Po trackwalku jsem si myslel, že je to nesjízdné pro nás, natož pro juniorky a ženy. Nakonec ten podklad byl tak měkký, že se hned v prvním tréninku vyjely drážky a bylo to super. Jeden den jsem si to i užíval, ale pak se to vyjelo do nesmyslu. I ti nejlepší jezdci říkali, že na nic těžším ještě nezávodili. Pro mě osobně obtížností konkuruje akorát závod Mistrovství světa v Champérách 2011. To jsem ale na kole jezdil jak jitrnica, takže asi proto. Haha.

d:key: Ani v Mariboru to nebylo zásadně jiné, co se týče kluzkosti trati. Dělal jsi nějaký spešl tuning kola?
Standa Sehnal: Nijak zvlášť. Osobně vozím pružení o dost měkčí než všichni ostatní, takže mě to vyhovovalo i tak. V neděli to byla ale jiná pohádka. Po třech dnech to začalo vysychat a to mi moc nesedělo a i mému nastavení. Podklad už byl vytvrdlej ale na povrchu pořád navlhlo. Bylo to jak jezdit na ledu. Díry byly už brutální, takže jsem musel přitvrdit pružení a trochu snížit tlak v gumách.

d:key: Dost velkou část sezóny jsi strávil i enduro kole. Dalo ti to něco i na DH závody na top úrovni?
Standa Sehnal: Těžko posuzovat jestli jsem se posunul právě kvůli enduru, ale řekl bych že ano. Určitě z velké části fyzicky, ale také psychicky. Je to úplně něco jiného, ale ve své podstatě psychické vypětí stejné, jenom ne jednou za den jako při sjezdu, ale třeba hned pětkrát. To samé mám na mysli s tou fyzičkou. Ve sjezdu jezdíš v tréninku pohodu, aby jsi se šetřil na jednu jedinou měřenou jízdu v neděli, v které musíš nechat vše. Jenomže v enduru to musíš udělat pětkrát a do toho ještě nahoru jedeš po svých.

d:key: Jaký tvůj plán teď? Frčíš do Portugalska na další kolo poháru?
Standa Sehnal: Ano, po dlouhém vyřizování nakonec jedeme s Tondou do Portugalska na další dvojkolo. Cesta bude sice náročná, ale jdem do toho. Teď se jenom vyléčit, zregenerovat a jedem.

d:key: Díky za rozhovor a do Portugalska přejeme hodně štěstí a čekáme zase mega výsledek. Drž to ve votáčkách!



Foto: Staron Foto

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomík 22.10.2020 v 9:24

    Super výsledky, ať to jezdí Stando

  • anonymní uživatel Opi 22.10.2020 v 9:32

    Ty jo ten leogang to byla sada. Zenska soutez vyslovene zabava koukat. Kocka z nigerie tam bloudi doted

  • anonymní uživatel FandaDK 22.10.2020 v 11:53

    Hezky

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 22.10.2020 v 21:39

    Bude pršet hehe

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí